Kullasvuoren luontopolku Padasjoella

Päivämäärä: 29.6.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 236
Reitin pituus: 1 km
Kohokohdat: Upeat Päijänteen näköalat Tuomastorneista
Parkkipaikka: Kiuasniemen Marina, runsaasti tilaa. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Hieman louhikkoinen reitti, joten hyväpohjaiset jalkineet plussaa. Ei muita vaatimuksia.

Retkipäivä Padasjoella. Halusin tutustua Kullasvuoreen ja Tuomastorneihin, joten kirjoittelin navigaattoriin osoitteeksi Kullasvuorenkuja. Itse asiassa iso parkkipaikka on oikeastaan Laivarannantien varrella. Huomasin myös Kullasvuorenkujan alussa kyltin, jossa luki "Luontopolku 100 m", joten jätin auton parkkiin ja lähdin kävelemään Kullasvuorenkujaa pitkin. Luontopolun lähtöpiste löytyi tosiaan noin sadan metrin päästä. Pienen infotaulun lisäksi paikalla on postilaatikko, josta löytyy suomen- ja englanninkieliset laminoidut polkuesitteet.

Laminoidussa esitteessä on selvä reittikartta. Nappasin kuvan kartasta, mutta loppujen lopuksi päädyin lainaamaan esitteen mukaan - oli mukava seurata reittiä suunnistuskartasta. Palautin kartan postilaatikkoon kierroksen jälkeen.

Infotaulussa sanottiin, että polku olisi merkitty oransseilla tammenlehti-symboleilla. Tosiasiassa puissa olevat maalimerkinnät olivat mielestäni keltaisia tai oransseja pallukoita. Reitti alkaa mäntymetsässä - ja itse asiassa kilometrin mittainen reitti kulkee lähes ainoastaan mustikka- ja puolukkatyypin kangasmetsässä.

Reitin varrella on seitsemän kohdetaulua. Ensimmäisessä kerrotaan Kullasvuoren historiasta. Kullasvuori on ensimmäisten asujien aikaan ollut Päijänteestä erottuva saari, täällä on asuttu ainakin kivi- ja rautakaudella.

Alkumatkalla noustaan reippaasti mäkeä ylös. Reitti on hieman louhikkoinen, mutta ei liian hankala kävellä. Hyväpohjaiset kengät ovat tosiaan tarpeen.

Luontopolun hankalin osa on toisen ja kolmannen kohdetaulun välissä. Vasta täällä lähdetään varsinaiselle ympyräreitille ja tässä pisteessä on opaste vain kohti Tuomastorneja (jotka ovat luontopolun viimeinen kohde). Tarkoitus on kääntyä vasemmalle, näin katsoin kartasta. Ympyräreitti kierretään myötäpäivään, mutta keltaisten merkkien lisäksi muuta opastetta ei ole. Polku on sekin aika vähän kävelty ja häviää paikoin maastoon. Seuraa keltaisia maalimerkkejä tarkasti, niiden avulla on helppo pysyä reitillä.

Kolmas kohdetaulu on melko hienolla paikalla korkealla jyrkänteen laella. Tässä kerrotaan jäkälistä.

Seuraavalla välillä voi jo ihailla Tuomastorneja. Tuomastornit on siis yksi näkötorni, joka koostuu kahdesta osasta - Iso-Tuomaksesta ja Pikku-Tuomaksesta.

Neljännessä kohdetaulussa avataan kiviröykkiöiden käyttötarkoituksia. Tämä kyseinen kiviröykkiö on toiminut (ehkä toimii edelleenkin?) rajapyykkinä.

Samalla tienoolla on linnunpönttö, jonka omistaa Vilho-Olavi. En ole varma, onko hän pöntön tekijä, rahoittaja vai pöntössä asuva lintu.


Seuraavaksi kuljetaan hetken matkaa pururataa tai liikuntareittiä pitkin.

Pururadalta polku kääntyy sitten tiukkaan nousuun kohti Tuomastorneja.
Tornissa oli rauhallista, ei muita kävijöitä juuri nyt. Istahdin Iso-Tuomaksen ylimmälle tasanteelle penkille ja nautin aamukahvit ja eväsleivät. Otin kuvia ison liudan. Panorama-kuva hieman vääristää kaiteita, mutta antaa hyvän kuvan Päijänne-näkymistä. Upeaa. 
 TTässä Luontopolkumies-selfie Tuomastornien huipulta.
Laskeuduin alas ja läksin jatkamaan matkaa. Frisbeegolf-porukka oli menossa samaan suuntaan kanssani, joten neuvottelin vähän järjestyksestä - lupasivat, että sain mennä edellä. Ei kolahtanut frisbeetä takaraivoon. Muutama kymmenen metriä tornilta ja ympyräreitti tuli täyteen. Tässä ollaan jo reitin loppumetreillä.

Kierros päättyi. Hieman yli kilometri, aikaa kierrokseeni kului noin 40 minuuttia, josta melkein puolet taisi olla eväs- ja kuvaustaukoa Tuomastorneissa. Kävelyreitillä ei ollut muita retkeilijöitä, mutta huomasin toki pari lenkkeilijää ja frisbeegolfia pelaavan porukan. Korkeuseroa reitillä on noin nelisenkymmentä metriä, joten muutaman kivikkoisen kohdankin takia tätä voisi sanoa jo melko vaativaksi reitiksi. Korkeuseroa nostaa tietysti vielä nousu korkeaan torniin. 

Hieno kesäretken kohde: Päijänteen upeita maisemia kannattaa käydä ihailemassa, vaikkei luontopolkua kävelisikään. Ja retken jälkeen voi piipahtaa Kiuasniemi Marinassa vaikkapa jäätelöllä, kuten minä tein.

Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Kelventeen harjupolku
Karhulenkki Evon retkeilyalueella
Savottapolku Evon retkeilyalueella


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella