Koskensaaren luontopolku Heinolassa

Päivämäärä: 4.6.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 228
Reitin pituus: 2,7 km
Kohokohdat: Todella rehevä luonto, Kymenvirran maisemat
Parkkipaikka: Koskensaarentiellä useampi parkkipaikka, hyvin tilaa
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Ainakin kesäkuun alussa melko kuivaa, ei erikoisvaatimuksia

Tämäpä yllätys. Päätin pysähtyä Heinolassa vilkaisemassa keskustan lähellä sijaitsevaa Koskensaarta ja oikeastaan yllätyin, että sieltäkin löytyi luontopolku. Totesin heti, että haluaisin sen kiertää - päivä oli kaunis ja minulla oli sopivasti aikaa. Autolle löytyy pari eri parkkipaikkaa Koskensaarentien varresta - minä sain itse asiassa autoni pienelle parkkipaikalle Koskensaareen, luontopolun aloituspisteeseen, siinä oli tilaa ehkä kolmelle tai neljälle autolle. Muistaakseni pikku parkkipaikan laidassa oli kyltti "metsäpolku" ja alkumetreillä näytti tältä.

Alle sadan metrin päässä on sitten pieni infotaulu, jossa kerrotaan hieman enemmän reitistä. Koskensaaren metsäpolun (jolla nimellä sitä täällä kutsutaan) pituudeksi ilmoitetaan 2,7 kilometriä ja sen varrella olisi 14 alueen luonnosta kertovaa taulua. Reitin voisi kiertää kumpaankin suuntaan, mutta myötäpäivään tuntui luonnollisemmalta (koska reittiopaste ohjasi tänne suuntaan parkkipaikalta).

Opastaulussa mainittiin keltaiset maalimerkit, mutta reitillä taisi olla enimmäkseen valkoisia merkkejä. Joka tapauksessa, maalimerkkejä oli mielestäni riittävästi. 

Luontopolku kulkee pitkänomaisen saaren ympäri - toiseen suuntaan (minun kannaltani menosuuntaan) lähinnä itärantaa pitkin ja toiseen suuntaan sitten länsirantaa pitkin. Itäranta tuntuu olevan suureksi osaksi hyvin rehevää lehtimetsää ja lehtoa. Ensimmäinen taulu kertoi metsävaahterasta. 

Rantalehtoa esittelevässä taulussa mainittiin sirittäjä, mustapääkerttu ja punarinta. Ei mennyt paria minuuttiakaan, niin olin kuullut niiden kaikkien äänet. 

Lehtokuusama kukki komeasti. Itäreunan lehtomaisemissa oli paljon näsiää, kuusamaa ja terttuseljaa, tyypillisiä lehtokasveja.

Reitti nousi myös kalliolle, jossa oli reitin korkein kohta. Korkeuseroa on noin kaksikymmentä metriä.

Kilometri takana ja lähestytään Koskensaaren eteläkärkeä. Reitti ei tähän mennessä ollut käynyt ihan rannalla, tässä saavutaan kuitenkin Kymenvirran maisemiin. 

Eteläisessä kärjessä on mukava taukopaikka. Täältä löytyy myös reitin ensimmäinen tulipaikka, joka ei aivan näy tässä kuvassa. Rannassa oli telttakin (blogin pääkuvassa), muita ihmisiä en kuitenkaan  tavannut. Maisema on hieno - mutta onhan se myönnettävä, että Heinolan voimalaitoksen ja flutingtehtaan (whatever that means, nämä laitokset katsoin kartasta) silhuetit ja savut eivät sitä kaunista. 

Etelärannalta lähtee useampi polku takaisin enkä nähnyt missään selkeästi mitään maalimerkkiä. Vilkaisin reittikarttaa ja totesin, että reitti kulkee aika lailla saaren länsirantaa pitkin. Hetken päästä maalimerkit löytyivät taas rantapolulta.

Seuraavaksi on tarjolla lyhyt pitkospuuosuus, taisi olla reitin ainoa. 

Kävelyä oli takana aika tasan kaksi kilometriä. Saavuin länsirannan laavulle. Täältä löytyy myös reitin toinen tulipaikka. 

Laavulta lähtöpaikalle palataan tietä pitkin. Reittimerkintöjäkään en enää huomannut, mutta vilkaisin taas karttaa ja totesin, että reitti ei poikkeaisi enää tieltä. 

Palasin reitin lähtöpisteeseen. Matkamittari näytti matkaksi noin 2,7 kilometriä (kerrankin olen täysin samaa mieltä virallisen tiedon kanssa!) ja aikaa käytin tähän kävelyyn hieman alle tunnin. En pitänyt taukoja - evästauon kanssa reittiin voisi varata aikaa vaikkapa puolisentoista tuntia. Taaskaan en nähnyt ainuttakaan ihmistä, paitsi reitin loppumetreillä olevan talon pihalla. 

Palaan aloituslauseeseeni: tämäpä yllätys! En arvannut Koskensaaren olevan näin suuri enkä tiennyt luontopolusta vehreine lehtoineen. Nautin kävelystä ja maisemista kovasti. Luonnon rauhaa hyvin lähellä kaupungin keskustaa!

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella