Himoshuipun reitti Jämsässä

Päivämäärä: 20.8.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 181
Reitin pituus: 8 km (parkkipaikka - nousu Himokselle - kierros huipulla - paluu parkkipaikalle)
Kohokohdat: Avarat ja hienot maisemat Himoksen huipulta
Parkkipaikka: Todella tilava parkkipaikka, Himosraitti 2
Opasteet/kyltit: Puutteelliset
Varusteet/Jalkineet: Reitti kulkee suureksi osaksi leveillä latupohjilla, ei erikoisvaatimuksia. Jyrkimmissä kohdissa voi hyvä pito olla tarpeen - ainakin kostealla säällä.

Elokuinen retki Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan rajoille. Sain idean aloittaa retken kävelemällä Himoksella. Tutustuin patikointikarttaan, joka löytyy esim. Himoslomat-sivustolta ja valitsin kävelyreitiksi Himoshuipun kierroksen. Alun perin mietin, josko lisäisin kierrokseen myös Huipun Eräpolun, mutta paikan päällä totesin urakan melko isoksi ja tyydyin kiertämään Himoksen huipun, jätetään Eräpolku toiseen kertaan. 

Katselin karttaa, kun ajelin Himokselle. Kartan mukaan Reitistön lähtöpaikka löytyy Himoksen juurelta. Osoitetta kartassa ei ollut, mutta osasin helposti tulkita lähtöpaikan olevan Himosraitti-nimisen tien varrella. Ajelin kieltämättä kerran tien päästä päähän ja ihmettelin, missä kohdalla jonkinlainen aloituskyltti olisi. Lopulta parkkeerasin auton valtavalle parkkipaikalle ja bongasin pienen reittikyltin sen lähistöltä. Jos katsot tarkkaan tässä blogitekstissä olevia maisemakuvia, parkkipaikka ja jopa Luontopolkumiehen auto näkyy kuvissa, kävelyreitit starttaavat siis parkkipaikan pohjoiskulmalta.

Nousin autosta ja kävelin kyltin luo. Melkoinen nousu-urakka näytti olevan edessä.

Lähtöpaikalla oli sama kartta, jonka olin tulostanut nettisivuilta. 

Matkaan! Muutama sata metriä tasaista reittiä, Himoshuipuntien alitus, sen jälkeen polku alkaa pikku hiljaa nousemaan kohti huippua. Pienen metsikön jälkeen kuljetaan jonkin matkaa yhden laskettelurinteen reunaa pitkin. 

Laskettelurinteen reunassa oli polun jyrkin nousu. Sen jälkeen ylitettiin Himoshuipuntie ja nousu jatkuu metsän reunassa, heinikkoisissa merkeissä. Aamukasteessa reitti oli vielä kostea ja hieman liukas. Mietin, miten selviäisin tästä liukastelematta alas.

Vajaa kaksi kilometriä kävelyä takana. Ja hieman yli sata metriä nousua. Ympyräreitti alkaa tästä. Puskan seassa on melkoinen määrä erilaisia reitti- ym. kylttejä. Päätin kiertää Himoksen huipun myötäpäivään, jotta pääsisin ihailemaan rinnemaisemia heti alkumatkasta.

Ympyräreitillä oli muutamia kävelyreitin opasteita. Niitä saisi kyllä olla enemmänkin, kävely onnistuu vain karttaa tutkimalla. Reitillä on paljon risteyksiä, joissa on pakko katsoa kartasta, mihin Himoshuipun reitti jatkuu.

Ympyräreitillä nousu jatkui vielä noin puolen kilometrin ajan. Täällä kävellään valoisassa mäntymetsässä. 

Lopulta ollaan Himoksen huipulla. Kävelyreitti ei käy rinteiden reunalla, mutta halusin luonnollisesti käydä tekemässä pienen piston maisemapaikalle. Se kannatti, näkymä oli aurinkoisena aamupäivänä aivan loistava.

Lisäksi tässä laskettelurinteen yläpäässä oli katos tulipaikkoineen. Jäin katokseen hetkeksi aamukahville ja eväsleiville.

Ihmettelin reitin varrella olleita nauhoja ja reittimerkintöjä, joissa luki "Himos trail". Googlasin asian ja totesin, että täällä olisi lähipäivinä polkujuoksutapahtuma. Melkoinen haaste, täällä on varmasti rankat maastot - ja pisin lenkki olisi muuten peräti 52 kilometriä! Luontopolkumiehelle riitti tämä kahdeksan kilometrin kävely.

Muutama sata metriä kävelyä mäntymetsässä, tähän väliin osuu myös reitin korkein piste. Korkeuseroa parkkipaikalta kertyy noin 135 metriä. Nyt saavutaan Luoteis-Himoksen rinteen yläpäähän. Halusin käydä kurkkaamassa näköalaa tähänkin suuntaan.

Luoteis-Himoksen rinteen luona voi tehdä valinnan - kiertääkö vielä Huipun Eräpolun. Tässä vaiheessa päätin, että melko helteisenä päivänä jättäisin sen nyt kiertämättä, korkeuserot vaikuttivat sielläkin suurilta. Jatkoin latupohjaa pitkin.
 
Samalla kun kävelin latupohjaa, mietiskelin että tämä saattaisi olla aika mukava hiihtoreittikin. Huippua ympäri kiertävällä reitillä ei ole kovia nousuja tai laskuja. Viiden kilometrin kohdalla saavuin toiselle taukopaikalle. Istahdin laavulle nauttimaan kylmää juomista, lämpötila alkoi olla lähellä hellerajaa. Tässä kohdassa muuten Huipun Eräpolku olisi taas yhdistynyt kiertämääni Himoshuipun reittiin. Mitään kylttiä Eräpolusta en huomannut tässä laavun tienoilla, joten vastapäivään kierrettäessä sen löytyminen olisi ollut täysin kartan varassa.

Vielä puolisentoista kilometriä ympyräreittiä. Latupohja on koko ajan selkeä ja leveä. Tällä välillä bongasin eniten punaisia kävelyreitin opasteita.

Ympyräreitti päättyi ja lähdin taas laskeutumaan rinnettä alas kohti pysäköintialuetta. Aurinko oli noussut sen verran korkeammalle, että rinteet eivät olleet enää niin kosteita eivätkä myöskään siis liukkaita. Laskeutuminen sujui helposti. Nappasin vielä kuvan viimeisen jyrkänteen päältä, laskettelurinteen laidasta.

Paluu parkkipaikalle. Kävelyä kertyi siis noin 8 km ja aikaa meni noin kaksi tuntia ja vartti. Melko rauhallista oli tänään kävelyreiteillä, tapasin pari muuta ulkoilijaa huippua kiertävällä reitillä. Mukava reitti ja leveät polut, kävely oli helppoa, mutta karttaa oli toki seurattava melko tarkasti ja useassa paikassa. Jos lähdet Himoksen huipulle, niin poikkea poluilta sen verran, että näet maisemat rinteiden kohdilta. Ensi kerralla sitten tutustumaan Eräpolkuun ja etelän suuntaan lähtevään Paljakan polkuun!
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa