Kummakivi Ruokolahdella

Päivämäärä: 31.8.2019
Luontopolkumiehen reittinumero: 88
Reitin pituus: 2,5 km (Parkkipaikka-Kummakivi-Sammalsilta-parkkipaikka)
Kohokohdat: Upea siirtolohkare Kummakivi
Opasteet ja kyltit: Kohtalaiset
Parkkipaikka: Kummakiventie, Ruokolahti. Tilaa noin kymmenelle autolle.
Varusteet/jalkineet: Melko kosteita paikkoja, maastokengät tai kumisaappaat voivat olla tarpeen. Kuivalla säällä saattaa pärjätä lenkkareillakin.


Tätä oli toivottu. Minulta kyseltiin, olinko jo blogannut Kummakiven ja päätin hoitaa asian heti välittömästi. Kummakivi on kesämökkikuntani (ja synnyinpaikkani) Puumalan ja Ruokolahden rajalla, nippa nappa Ruokolahden puolella. Olen käynyt siellä pari kertaa aiemminkin ja tiesin reitin, mutta tässä tarkempia ohjeita.

Näppärin reitti lienee kantatieltä 62 Hauklapintien kautta. Puumalan suunnasta tullessa on mahdollista ajaa myös Muuramäentietä, tällöin hiekkatieosuus on kuitenkin jonkin verran pidempi. Navigaattorit löytävät nykyisin varmasti Kummakiventienkin (ainakin minun autoni navigaattori sen löysi) - jos sitä ei löydy, niin kannattaa vain ajaa Hauklapintietä niin pitkään (kymmenkunta kilometriä), että Kummakiventie kääntyy vasemmalle.

Parkkipaikkoja on tavallaan kaksi. Suosittelen sitä, joka haarautuu oikealle. Sen päässä on virallisempi parkkipaikka (sanotaan sitä vaikka parkkipaikka ykköseksi) ja opastaulu. Vasemmanpuoleinen haara vie sorakuopalle ja sen ohi tien päähän pienelle parkkipaikalle, josta ei taida olla niin selviä merkintöjä Kummakivelle (olkoon se parkkipaikka kaksi). Alla kuva oikeanpuoleisen tien päästä ja ykkös-parkkiksesta. Polku Kummakivelle lähtee kuvan oikeasta reunasta.

Opastaulu on melko uusi (sitä ei ainakaan ollut olemassa kaksi vuotta sitten, kun edellisen kerran kävin paikalla), kiitos lienee Saimaa Geopark -projektin. Siinä kerrotaan faktat (koko, historia jne.) ja oikeassa reunassa on myös kartta Kummakiven reitistä. Kartan mukaan Kummakivelle on tästä 0,5 km ja siitä toiselle parkkipaikalle taas noin 0,7 km.


Polun aloituspisteessä on myös tienviitta. Reitti on merkitty punaisin maalimerkein.

Puolen kilometrin matka Kummakivelle taittuu kuusi- ja mäntymetsien läpi.

Ja yhtäkkiä se kohoaa edessä. Iso siirtolohkare, jonka koko on noin 7 m x 4 m x 5 m. Sen painoksi arvioidaan noin 500 tonnia. Siirtolohkare on joskus jääkauden lopussa makoillut jääjärven rannassa ja jäänyt erikoiseen paikkaan kallion laelle. Kosketuspinta-ala kallioon on vain noin 0,5 neliömetriä. Paras kuvakulma on kiven länsipuolelta. Harmillisesti aamuaurinko paistoi suoraan vastaan, mutta sain sentään otettua joitakin kuvia. Halusin myös olla mittatikkuna (kuten blogin aloituskuvassa), joten kiitoksia mukaan värvätylle enolleni siitä kuvasta!

Kummakiveä pitää ihastella ja ihmetellä kunnon tovi. Lopulta sieltä voi lähteä sitten tallustelemaan etelään kohti Sammalsiltaa. Pari vuotta sitten tässä oli vain riu'uista tehty silta, joka oli jäänyt kokonaan veden alle. Tällöin retkiporukkamme totesi, että "no way" ja kääntyi takaisin. Nyt silta oli uusi ja erinomainen. Kovin korkealla veden pinnasta se ei nytkään tosin ole.

Pitkäjärven maisema oli todella rauhallinen ja rauhoittava näin aurinkoisena ja tyynenä aamuna. Tässä vielä maisema toiseen suuntaan.


Sammalsillan jälkeen voisi kääntyä ympäri ja palata parkkipaikalle. Mutta voi tästä kävelystä tehdä ympyränkin. Sillan jälkeen kävellään Pitkäjärven rantaa jonkin matkaa. Muistan senkin kohdan olleen todella kostea pari vuotta sitten (taisi olla kova sadekesäkin), nyt reitti oli aivan kuiva. Kävelyä oli takana noin 1,5 km, kun saavuttiin tänne parkkipaikka kakkoselle. Tästä voi kätevästi kävellä tietä pitkin takaisin parkkipaikka ykköselle.

Matkaa kertyi ympyräreitillä noin kaksi ja puoli kilometriä, tosin Kummakiven kiertely lisäsi varmaan askelia ja metrejä jonkin verran. Aikaa meni vain kolme varttia. Eväitä ei ollut mukana - eikä reitillä ole varsinaista istuskelupaikkaakaan. Muita retkeilijöitä en nähnyt, mutta parkkipaikalle oli toki tullut toinen auto kävelymme aikana.

Kummakivi on hieno luonnon ihme, joka tosiaankin kannattaa käydä katsastamassa. Se tuntuu olevan juuri tällä hetkellä suorastaan trendikäs retkikohde, siitä kertoo mm. Saimaa Geoparkin nettiesittely ja Visit Finlandin englanninkielinen esittely. Vahva suositteluni!

Lähistöllä myös:
Norppapolku Puumalassa
Kukkeistenpolku Puumalassa
Metso-polku Puumalassa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Nukarinkosken ulkoilupolku Nurmijärvellä