Kolmen lammen kierros Hyvinkäällä

Päivämäärä: 7.9.2019
Luontopolkumiehen reittinumero: 90
Reitin pituus: 6,5 km (Piilolammilta - virallisesti reitti on 9,8 km, lähtö Usminjärveltä)
Kohokohdat: Kolmen lammen rannat, hyvät taukopaikat
Opasteet ja kyltit: Hyvät
Parkkipaikka: Piilolammentien päässä, tilaa reilusti. Usminjärven uimarannan parkkipaikkaa en ole vielä käynyt katsomassa.
Varusteet/jalkineet: Kantojen ja juurien liukkauden takia hyväpohjaiset jalkineet plussaa. Kosteaakin oli.


Tapasin entisen kolleegani kävelytreffien merkeissä. Alustava suunnitelma oli kävellä Kytäjän reiteistä lyhin (Haiskarin kierros), mutta epäilin sen olevan melko lailla hiekkatievoittoinen ja päädyimme valitsemaan osan Kolmen lammen kierroksesta, jossa pystyisi hyödyntämään enemmän seudun mukavia polkuja.

Ajelimme siis Piilolammin parkkipaikalle syyskuisena lauantaiaamuna. Lämpötila oli kymmenen asteen tietämissä ja suorastaan täydellinen syksyiselle kävelyretkelle. Parkkipaikalla oli yksi auto ja yksi moottoripyörä, muutama muukin retkeilijä oli siis jo liikkeellä. Reput selkään ja menoksi. 400 metrin polku Piilolammin rantaan olikin minulle jo tuttu, olinhan kävellyt Piilolammin luontopolun edellisenä kesänä.

Piilolammin rannassa otettiin kuvia komeasta aamuisesta lampimaisemasta ja lähdettiin kävelemään polkua pitkin järven länsilaitaa. Mitä - huusiko joku meille? Kyllä, lammen rannassa olevalla tulipaikalla oli pari ihmistä ja meille tultiin sanomaan, että vastarannan näköalapaikalla olisi jotain viritelmiä (ja meidän ei tulisi niitä säikähtää), sillä täällä olisi tänään jonkinlainen lastentapahtuma.

Päättelimme, että tämä puunrungosta kurkkaava muurahainen liittyi jotenkin tähän tapahtumaan.

Pohjoisrannan näköalapaikalle kivutaan köysien avulla. Kallion päällä oli tosiaan jonkinlaisia laavu/pressuviritelmiä. Kuva Piilolammen suuntaan.

Näköalapaikalla siirryimme viralliselle Kolmen lammen kierrokselle. Merkkaukset ovat sinisiä maalimerkkejä ja -tolppia. Ihan muutamaa kohtaa lukuunottamatta ne näkyivät hyvin ja pysyimme hyvin reitillä. Reitti alkaa tässä mukavaa kallion lakea pitkin. Aika nopeasti kävi ilmi, että tänään olisi varottava liukkautta, sateet olivat tehneet kaikki juuret liukkaiksi ja alamäissä sai todella pitää varansa.

Kahden kilometrin kävelyn jälkeen seurataan hetken aikaa hieman leveämpää ulkoilutietä. Taisipa tien laidassa olla jonkinlaisia "vaarallinen lasku"-merkkejäkin, eli talvella täällä lienee hiihtoreittejä. Muistanpa itsekin hiihtäneeni pari kertaa Hyvinkää-hiihdossa, reitti saattoi kulkea juuri näitä polkuja pitkin.

Vähän yli kaksi kilometriä takana. Saavuimme Iso-Kypärä -nimisen lammen rantaan. Täällä on nuotiopaikka ja erillinen istuskelupaikka pöytine ja penkkeineen. Paikka oli vielä varjossa, me päätimme jatkaa matkaa.

Lampi oli kaunis ja tyyni. Hyvinkään kaupungin reittiselostuksessa mainitaan, että täällä voisi nähdä kaakkurin. Emme nähneet - lienevätkö jo muuttaneet etelään. Toisaalta me kaksi savolaista taisimme puhuakin taukoamatta, kaakkuritkin saattoivat häiriintyä.

Iso-Kypärän jälkeen kävellään Kypäräsuon laitaa. Itse suota ei juurikaan havaitse, pitkospuitakaan ei tässä kohdin ole tarvittu. Reitti oli toki hieman kostea.

Polkuosuudet ja hiekkatieosuudet vaihtelevat. Noin neljän kilometrin kieppeillä saavuimme Kaksoislammille. Täällä on pieni pätkä pitkospuita, lammen rantaankin vie pieni pisto. Kartasta huomaa, että lampia todellakin on kaksi - reitti tulipaikalle kulkee pohjoisemman lammen laitaa.


Lammen vieressä, kallion päällä, on tulipaikka. Täällä pidimme evästauon. Kahvi, pizzapalat ja suklaa maistui erinomaisesti, vaikka ihan pientä tihkusadettakin oli havaittavissa.

Neljän ja puolen kilometrin kävelyn jälkeen kurvasimme pois viralliselta pidemmältä reitiltä ja palasimme tavallaan oikoreittiä Piilolammelle. Loppumatka oli jälleen kapeahkoa polkua, jossa sai todellakin varoa liukkautta. Saavuimme Piilolammelle ja totesimme, että lastentapahtuma oli selvästikin alkanut. Taas on kasvamassa uusi sukupolvi retkeilijöitä.

Takaisin parkkipaikalle. Kävelyä kertyi tällä reitillä siis noin 6,5 km ja aikaa meillä meni hieman vajaat kaksi ja puoli tuntia - siihen mahtui melko pitkä evästauko. Emme nähneet muita retkeilijöitä lastentapahtuman osallistujien lisäksi.

Kolmen lammen reitti on varsin mukava. Reitillä on paljon erilaisia kävelyalustoja - polkua, tietä, pitkospuita, kalliota, pehmeää sammalta jne. Ja kruununa useampi mukava istuskelupaikka lampien rannoilla. Jatkan Kytäjän reitteihin tutustumista varmasti taas ensi kesänä!

Luontopolkumiehen muita reittejä Hyvinkäällä:
Piilolammin luontopolku
Suomiehen luontopolku


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meikonkierros Kirkkonummella

Lapakiston retkeilyreitit Lahden Nastolassa

Söderkullan ulkoilureitit Sipoossa