Papinniemen ukonhattulehto Kiteellä

Päivämäärä: 21.7.2017
Luontopolkumiehen reittinumero: 1
Reitin pituus: Ilmeisesti noin 500 m
Kohokohdat: Ukonhattulehto (parhaimmillaan heinäkuun alkupuolella)
Opasteet ja kyltit: Puutteelliset
Parkkipaikka: Parkkipaikka parille autolle Saarekkeentien laidassa.
Varusteet/jalkineet: Kosteaa - korkea ruohikko kasteli myös housut. Saappaat suositeltavat.

Olin ollut jo jonkin aikaa kiinnostunut Kiteen Papinniemen ukonhattulehdosta ja päätin vihdoin lähteä sitä etsimään. Kiteen nettisivuilta löysin luontopolun pdf-esitteen ja laitoin navigaattorin kohteeksi Saarekkeentie. Ajelin Papinniementietä ja löysin Saarekkeentien. Olin myös tietoinen, että risteyksessä pitäisi olla "Aconitum-lehto" -tienviitta ja olihan se, tosin vähän kallellaan...


Saarekkeentieltä löytyi parkkipaikka ja sen vierestä myös kukkivat lehtoukonhatut. Tulin paikalle viime tingassa, sillä paras kukinta-aika oli selvästi jo ohi. Näky oli silti komea, kaksimetriset ukonhatut nousivat huomattavasti muun runsaan lehtokasvillisuuden ylle.


Ukonhattujen lomassa näkyi muutakin kukkaloistoa. Lehtomaitikkaa en ollut ennen tätä päivää tuntenut. Sitä esiintyykin Suomessa vain kahdella alueella: Parikkalan-Savonlinnan seudulla sekä Lounais-Suomessa.


Luontopolku sinänsä osoittautui mahdottomaksi tehtäväksi. Esitteessä mainittua lähtötaulua en löytänyt parkkipaikalta. Polunkin löytäminen oli melko hankalaa - saati sitten siinä kävely. Polku oli kasvillisuuden takia lähes ummessa, ojan ylittävät sillat melko huonossa kunnossa ja ainoa löytämäni opastekyltti oli sekin jo vähän haalistunut ja väärän vänkkyrässä. Luovutin polun kävelyn noin 100 metrin jälkeen ja palasin autolle. Otin vielä muutamia kuvia kasveista ja niissä pörränneistä ötököistä.

Paikka on kokemisen arvoinen, luontopolkua en suosittelisi. Toivottavasti Kiteellä saadaan jossain vaiheessa opasteet ja polku kuntoon.

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Pitkälammen harjulenkki Kiteen Kesälahdella
Jääkausipolku Parikkalan Uukuniemellä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa