Julunkivi Sulkavan Lohilahdella


Päivämäärä: 27.5.2017
Luontopolkumiehen reittinumero: 5
Reitin pituus: noin 1,6 km (samaa reittiä edestakaisin)
Kohokohdat: Julunkivi
Parkkipaikka: Karttalinkki tässä
Opasteet ja kyltit: Melko vähissä
Varusteet/jalkineet: Lenkkareilla pärjää - toukokuussa oli hieman kosteaa.


Yritin ensimmäisen kertaa löytää Julunkiven syksyllä 2010. Silloin apunani oli Veikko Neuvosen "Löytöretkiä Suomen Luontoon"-kirjan kartta. Ajelimme ystäväni kanssa Lohilahden takana hiekkateitä ja päädyimme maatalon pihaan. Totesimme pihalla olleelle talon omistajalle, että Julunkivi oli merkitty kartassa suurinpiirtein hänen pihalleen. Emme olleet lähimaillakaan, itse asiassa talon omistaja ei edes tiennyt kiven sijaintia. Lopulta pääsimme ilmeisesti aika lähelle oikeata kiven sijaintia, mutta Asta-myrskyn jäljiltä kaikki polut oli täynnä kaatuneita puunrunkoja, joten oli pakko kääntyä takaisin. Nyt päätin vihdoinkin yrittää uudestaan. Apua löytyi mm. Luontoon.fi -sivulta (http://www.luontoon.fi/julunkivi/kartatjakulkuyhteydet) sekä Sulkavan kunnan nettisivuilta, jossa oli karttalinkki Julunkivelle (http://www.sulkava.fi/matkailu/nahtavyydet) ja sen perusteella löysin melko helposti Julunkivenlammelle. Tien laidassa oli hyvin tilaa autolle.

Julunkivenlammen itäreunalta lähti polku Julunkivelle. Reitillä oli (yhä) muutama puunrunko ylitettäväksi, muuten polku on melko helppokulkuinen. Puolivälissä ohitetaan suo ja suolampi.


Itse Julunkivi on vaikuttava elämys. Se on yksi Suomen suurimmista siirtolohkareista, jonka korkeuskin on noin 12,5 metriä. Kivelle saavutaan kaakkoiskulmalta. Luontopolkumies mittatikkuna kiven edessä.


Kiven pohjoispuolella on suojaisa paikka, jossa moni retkeilijä lie paistanut makkaransa ja syönyt eväänsä. Muutaman metrin päässä on myös pieni puuliiteri ja lähellä on myös Kalajärveen kuuluva Julunkivenlahden ranta, jossa voi kesäisenä päivänä käydä vaikka uimassa.


Julunkiven polku kuulunee Sulkavan Lohilahdelta alkavaan eräreittien verkostoon. Siitä en netistä löytänyt vielä muuta tietoa. Muita retkeilijöitä en toukokuisena lauantaiaamuna nähnyt. Toivottavasti moni kuitenkin löytää paikalle, kivi on todellakin bongaamisen arvoinen luontokohde!

Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Hukkavuoren luontopolku Ruokolahdella
Vilkaharjun luontopolku Sulkavalla

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa