Nahkiaissalon Luontopolku Savonlinnassa (Koloveden kansallispuistossa)


Päivämäärä: 27.7.2017
Luontopolkumiehen reittinumero: 4
Reitin pituus: Sports Trackerin mukaan n. 4 km (virallisesti 3,3 km)
Kohokohdat: Komeita Saimaan rantakallioita, Koloveden kansallispuiston rauha
Parkkipaikka: Retkeilijöille tarkoitettu parkkipaikka, opasteet löytyvät tieltä 471. Osoite noin Enonkoskentie 6270.
Opasteet ja kyltit: Erinomaiset
Varusteet/jalkineet: Suosittelen maastojalkineita tai kumisaappaita.


Koloveden kansallispuiston reiteistä saa hyvin tietoa - niin luontopolustakin. Ohessa linkki myös luontoon.fi -sivulle, josta voi katsella lisätietoja. Enonkosken ja Heinäveden välisellä tiellä 471 on iso opastekyltti ja asfalttitieltä on 3 kilometrin matka luontopolun parkkipaikalle. Parkkipaikalla oli kolme autoa - kaksi Puolan rekisterikilvin ja yksi Saksan kilvin varustettuja. Luontopolun pituudeksi kerrotaan 3,3 km. Nahkiaissaloon toivotetaan tervetulleeksi heti luontopolun alkumetreillä.

Kävelyreitti alkaa vaihtelevana, avointa mäntymetsää, kalliotakin, synkkää korpimaisemaa, vähän suota. Jalkoihinsa on toki katsottava, sillä kiviä, kantoja ja juuria riittää. Alkumetreillä tuli myös vastaan reitin ainoat muut kävelijät, pariskunta kahden koiran kanssa.

Ensimmäisen kilometrin jälkeen saavutaan Koloveden rantakalliolle. Paikka on reitin upeimpia ja sieltä voi bongata läheisen Vaajasalon telttailu- ja tulentekopaikan luona melovia retkeilijöitä. Kolovedellähän ei saa liikkua moottorivoimin, joten täälläkin vallitsee rauhallinen tunnelma ilman meluavia moottoriveneitä.


Rantakallioiden jälkeen saavutaan Lohilahden rantaan. Lohilahdessa on pienen pistoreitin päässä myös yksi Koloveden kansallispuiston telttailupaikoista ja paikalla tuntui olevan äänekäs lapsiperhe. En käynyt telttapaikalla vaan jatkoin matkaa luontopolkua pitkin.

Lohilahden rannan jälkeen luontopolku nousee peräti 40 metriä korkealle  mäntykalliolle lyhyen matkan aikana. Mutta nousu kannattaa, mäen laelta on kyllä mainiot näkymät Saimaalle.


Reitti jatkuu kalliota pitkin ja kääntyy sitten takaisin kohti parkkipaikkaa. Ensimmäiset kaksi kilometriä ovat ehdottomasti mielenkiintoisimmat, paluumatkalla kuljetaan lähinnä synkkää korpimetsää. Jokaista askelta on tarkkailtava, sen verran paljon polulla on juuria ja kiviä. Reitillä on luonnollisesti myös luontopolulle tyypillisiä infotauluja. Niiden ongelma on täällä, kuten monella muullakin polulla, että ne tarjoavat harvoin uutta tietoa sellaiselle ihmiselle, joka on luonnosta ja metsästä perustiedot saanut. Itse opin tällä kävelyllä kaksi uutta kääpälajia, pursukäävän ja rusokantokäävän, tosin infotaulun kohdalla kääpiä ei näkynyt oikeastaan ainuttakaan.

Kuten sanottu, Sports Trackerin mukaan reitti oli huomattavasti pidempi kuin kylteissä oli mainittu. Se on myös melko hidaskulkuinen. Kävelyyn meni kuvaustaukojen kera noin puolitoista tuntia. Mukava elämys ja varsinkin alkupuolisko tarjoaa tosiaan kivoja ja vaihtelevia maisemia!

Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Ihamaniemen luontopolku Enonkoskella

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa