Hepokönkään reitti Puolangalla

Päivämäärä: 16.6.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 159
Reitin pituus: 1,6 km (käynti Hepokönkäällä edestakaista reittiä)
Kohokohdat: Yksi Suomen tunnetuimmista vesiputouksista, Hepoköngäs
Parkkipaikka: Tilava parkkipaikka osoitteessa Hepokönkääntie 21, tien 8912 päässä.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia

Pohjois-Suomesta oltiin palaamassa kotiin iltaa myöten ja ehdotin vielä pientä kävelyä Hepokönkään vesiputoukselle. Koska kohde on hieno ja putoukselle johtaa myös "luontopolku-tyyppinen ratkaisu", niin päätin kirjoitella tästäkin blogitekstin. Jos väsyneiden jalkojen kunto olisi ollut vähän parempi, olisin saattanut kävellä vaikkapa geologisen luontopolun, nyt päädyttiin vain käymään putouksella. Lisätietoa putouksesta ja reiteistä saa luontoon.fi -sivustolta. 

Parkkipaikka on Hepokönkääntien päässä, tilaa oli mukavasti. Parkkipaikan laidassa on opastaulu, jossa kerrotaan putouksesta ja Hepokönkään luonnonsuojelualueesta. 

Geopolku ja UKK-reitti on merkitty värein. Hepokönkäälle kulkee siis noin 600 metrin polku. Polulla ei ole risteyksiä, joten erillisiä opasteita sinne ei oikeastaan tarvitakaan.

Hepokönkäälle kuljetaan leveää hiekkapolkua. Se on käytännössä esteetön reitti aina putouksen niskalle asti. Oman mittaukseni mukaan putoukselle oli noin 400 metriä.

Hieman ennen putoukselle saapumista opastetaan taas mm. geologiselle polulle. Välimatkakyltit ovat ehkä hieman hämääviä. Lähtöpaikalla teksti oli "Geopolku 0,3 km" ja täällä siis "Geopolku 1,5 km". Tarkoittaisiko tämä, että lähtöpaikalta on 0,3 km geopolun alkuun ja tästä 1,5 km mittainen polku alkaa? Veikkaan näin.

Tätä teoriaa vahvistaa myös geologisen polun opastaulu. 

Sitten saavutaankin jo könkään niskalle. Eli suomeksi putouksen yläpäähän. Täällä voi ihastella putousta joko katselulavalta tai kipuamalla kallioille (joissa pitää sitten todella varoa askeleitaan!). Tässä kuvassa näkyy taustalla myös portaat, joita pitkin pääsee ihastelemaan putousta parhaalta paikalta - tähän palaamme hetkisen kuluttua.

Hepokönkään luona on muutamia opastauluja. Tässä kerrotaan putouksen nimen alkuperästä.

Tämän jälkeen siirryimme polulle, joka vie putouksen toiselle puolelle ja alapuolelle. Reitti mutkittelee sen verran metsässä, että matkaa kertyy noin 200-300 metriä. Sitten saavuttiin katselulavalle. Putouksen korkeudesta tuntuu olevan useampaa tietoa, mm. Wikipedian tieto on 18 metriä, kun taas luontoon.fi -sivustolla mainitaan korkeuden olevan 24 metriä. Joka tapauksessa korkeutta on siis ainakin kuusikerroksisen kerrostalon verran! Hepoköngäs on mm. Suomen vesiputoukset -sivuston Top 10 -listalla

Ja täältä pääsee portaita pitkin vielä joen tasolle. Komeimmat kuvat sai ehkä tästä vinkkelistä.

Paluu könkään niskalle ja siitä parkkipaikalle. Kävelyä noin 1,6 km ja aikaa tähän meni noin kolme varttia. Kesäkuisena tiistai-iltana paikalla oli muutamia retkeilijöitä. 

Luontopolkuna mukava, mutta käyntikohteena suorastaan valloittava. Hepokönkäällä kannattaa ilman muuta vierailla, jos on lähistöllä - viitostieltä on noin 40 kilometriä matkaa piipahtaa komeiden kuohujen äärelle.

Kommentit

  1. Hei, tosi mukava blogi sinulla! Hyviä kohde-esittelyjä, helppoa selailtavaa ja hyödyllistä tietoa. Eksyin tänne just tämmöisiä retkivinkkejä etsiessäni. Kiitos näistä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa