Kakslammin luontopolku Hausjärvellä

Päivämäärä: 8.9.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 523
Reitin pituus: 3,3 km (Paahdereitti, Metsäreitti ja Harjureitti)
Kohokohdat: Erikoinen paahdeympäristö, hyönteishotellit, hyvät opastaulut
Parkkipaikka: Tilava parkkipaikka osoitteessa Riihiviidantie 616. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Ryttylään bussi- ja junayhteyksiä. Kävelyä Ryttylän asemalta noin 2 km.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia.
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Ei se ihan helposti löytynyt. Tiesin Kakslammin luontopolun sijaitsevan Riihiviidantien varrella, mutta ajoimme silti kilometrin tai pari ohi, kun etsimme sitä ystäväni kanssa syyskuisena sunnuntaina. Toisella kerralla se löytyi. Jos oikein muistan, niin mustassa tienviitassa lukee "Ykslammin pururata". Samasta paikasta löytyy kuitenkin myös Kakslammin luontopolku - sen lähtöpiste on ihan risteyksen vieressä. Tässä on myös luontopolun opaste. Paahdereitti on merkitty karttaan punaisella, lisälenkki Metsäreitti vihreällä ja lopussa vaihtoehtoinen Harjureitti sinisellä. Samat värimerkit toistuvat myös luonnossa. Reitti alkaa luontopolun koilliskulmasta.

Ensimmäinen reittimerkintä näkyykin heti opasteen takana. Polku lähtee kulkemaan Riihiviidantien suuntaisesti kohti etelää.

Kakslammin alueella on paljon harvinaisia hyönteisiä. Nillle on perustettu melkoinen määrä erilaisia hyönteishotelleja. Heti ensi metreillä ohitetaan ensimmäiset risuaidat, jotka toimivat siis myös hyönteisten asuntoina. Opastaulu kehottaa kaikkia rakentamaan hyönteishotellin tai ostamaan sellaisen kaupasta. On tehty, molemmat. Check!

Jonkin aikaa kuljetaan harjumaisemassa, Riihiviidantie näkyy yhä reitin vasemmalla puolella. Punaisia merkintöjä on riittävästi.

Hyväkuntoiset opastaulut antavat paljon tietoa Kakslammin luonnosta. Paahdeympäristöissä elää lajeja, jotka ovat sopeutuneita kuivuuteen, auringon paahteeseen ja niukkaravinteisuuteen. Muun muassa kuvan hietikkokiitäjäiseen voisi törmätä Kakslammin alueella.

Harjulta siirrytään entisen soranottoalueen itälaidalle. Nyt alkaa myös osuus, jossa pitää hieman vilkuilla oikealle ja vasemmalle, ehkä myös eteen ja taakse. Alueella risteilee myös frisbeegolfkenttä, ja kiekkoja lenteli kauniina sunnuntaipäivänä aika lailla. Vaaratilanteita ei syntynyt, luontopolku ja frisbeegolfin väylät eivät ilmeisesti risteä.

Haitallisista vieraslajeista kertovan opastaulun vieressä on myös tämä taulu. Lupiineja on torjuttu Kakslammilla jo vuodesta 2018 alkaen. Luontopolku tänne on avattu 2020.

Reitti laskeutuu nyt sorakuopan pohjalle. Blogin pääkuva on otettu noin kilometrin kohdalla kangaskiurusta kertovan opastaulun vieressä. Seuraava opastaulu kertoo törmäpääskyistä. Sorakuopan eteläpään seiniä on raivattu sopivan pesimisympäristön luomiseksi törmäpääskylle. Niitä ei vielä ole täällä havaittu, mutta kovasti niitä odotetaan tänne pesimään.

Risteys. Kurvasimme metsäpolulle, joka kiertää pienen suppasuon.

Metsäpolku kulkee nimensä mukaisesti pienen lenkin metsämaisemissa. Reitti on merkitty vihreillä maalimerkeillä.

Metsäpolku yhtyy taas Paahdereittiin. Näillä tienoin selvisi myös Kakslammin nimen merkitys. Suppasuo ja toinen reitin varrella oleva suo ovat molemmat aikoinaan olleet lampia. Paikkaa on kutsuttu Kakslamminmäeksi.

Polku käy taas sorakuopan pohjalla ja saapuu sitten noin kahden kilometrin kohdalla risteykseen, jossa voi valita loppumatkan joko pohjaa seurailevaa punaista Paahdereittiä tai harjulle nousevaa sinistä Harjureittiä pitkin. Päätimme nousta harjulle.

Reitti kulkee harjun laella, noin 20 metriä sorakuopan pohjaa korkeammalla. Rinteessä hieman alempana on frisbeegolfväylä, joka kulkee samansuuntaisesti. Heittäjiä ei onneksi juuri nyt ollut vieressämme.

Täällä on reitin paras taukopaikka, johon mekin istahdimme hetkeksi. Penkille voi istahtaa - ja samalla tutkia idässä näkyviä mäkiä ja vuoria.

Parhaiten maisemassa taitaa näkyä kuvan keskellä oleva Piirivuori. Tätä kirjoittaessani huomasin netistä, että siellä pitäisi olla myös näkötorni. Ehkäpä täytyy käydä tutustumassa paikkaan! Portaita pitkin voi tässäkin laskeutua takaisin soranottoalueelle, me jatkoimme vielä harjua ja sinistä polkua pitkin eteenpäin.

Polku laskeutuu soranottoalueen pohjoispäähän. Niittyjen hoidosta kertova opastaulu on reitin viimeinen.

Palailimme Ykslammin (!) uimarannan ohi autolle. Reitin pituudeksi mittasin 3,3 kilometriä ja aikaa käytimme noin tunnin. Muita kävelijöitä emme tavanneet, frisbeegolfin harrastajia useitakin.

Reitti on keskivaativa. Muutama harjulle nousu on jyrkähkö, muuten korkeuserot ovat melko vähäisiä. Kiva oli kävellä. Paahteisen päivän paahteinen maasto!

Sijainti: N=6743206.080, E=377548.261 (ETRS-TM35FIN)

GEO:lat=60.8053172, GEO:lon=24.7495675

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Sammalistonsuon luontopolku
Hatlamminsuon luontopolku
Laurinmäen luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Nukarinkosken ulkoilupolku Nurmijärvellä