Hyyppärän luontopolku Salossa

Päivämäärä: 13.10.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 282
Reitin pituus: 2,3 km
Kohokohdat: Yllättävän korkeat harjut ja syvät laaksot, Kultalähde
Parkkipaikka: Tilava parkkipaikka noin kymmenelle autolle, osoite Oinasjärventie 266. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Erinomaiset
Varusteet/jalkineet: Harjumaisemissa on melko kuivaa, ei erikoisvaatimuksia
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Salossa on melkoinen määrä luontopolkuja. Päätin tutustua pariin niistä ja ensimmäinen kohteeni oli Hyyppärän luontopolku muutaman kilometrin päässä Kiikalan taajamasta. Ajelin paikalle lokakuisena aamuna. Parkkipaikka löytyi helposti Oinasjärventien varrelta.


Parkkipaikan laidalla on opastaulu, josta löytyy myös reittikartta. Pienessä liitteessä vasemmalla alhaalla kerrotaan hieman Hyyppärän harjualueesta. Osa alueesta on myös Natura2000-suojeluverkostoa. Alueella on tavattu uhanalaisia eläinlajeja, esim. liito-oravaa.


Sininen reitti on hieman lyhyempi, noin 1,8 kilometriä. Pidempi punainen reitti on merkitty 2,3 kilometrin pituiseksi. Karttaan on merkitty myös kiertosuunta, vastapäivään.


Kiertosuunta on helppo päätellä myös parkkipaikan kyltityksen perusteella. Polun aloituspisteessä on kyltitys, jossa opastetaan kohti Kultalähdettä sekä molemmille luontopoluille. Niin kylteissä kuin lähimmässä puussakin näkyvät myös reittimerkinnät - lyhyempi reitti on merkitty sinisellä, pidempi oranssilla värillä.


Ensimmäiset puoli kilometriä kuljetaan melko tasaisessa maastossa. Osan matkaa reitti kulkee tosin syvältä näyttävän laakson tai supan reunalla.


Kangasmaastossa risteilee muitakin polkuja. Polkujen risteyksissä merkinnät ovat selkeitä.


Noin 600 metrin kohdalla alkaa reipas lasku. Hetken päästä ollaankin 40 metriä alempana, Kultalähteen rannassa. Kyltti kertoo myös aarteesta, jonka Kultalähde kätkee sisäänsä. Sen voi kuulemma nähdä täydenkuun aikaan heijastumana kirkkaassa vedessä.


Kultalähde on muutama sata metriä laaja, pari metriä syvä ja hyvin kirkasvetinen. Kävely sen rannoilla on kielletty, samoin kalastaminen.


Loppuosa reitistä on sitten sitä vuoristorataa. Ylös harjua, alas harjua. Lyhyempi reitti kurvaa kohti pysäköintipaikkaa, jatkoin oranssilla merkittyä pidempää kierrosta.


Pidempi polku nousee vielä yhden todella korkean harjanteen laelle. Kuva otettu nousun alussa, kohta olin mittauslaitteeni mukaan noin 150 metrin korkeudella merenpinnasta - peräti 70 metriä korkeammalla kuin Kultalähde. Enpä olisi tällaisia korkeuseroja uskonut.


Maantie näkyy harjanteen alapuolella. Pikkuhiljaa laskeudutaan taas maantien lähelle. Pidempi reitti yhtyy taas lyhyempään. Käydään vielä yhdessä supassa ja noustaan sieltä parkkipaikan luokse.


Niin päättyi tämä reilun kahden kilometrin mukava harjumaastokierros. Matkaa siis noin 2,3 kilometriä, aikaa käytin kolme varttia. Taukopaikkaa ei oikein ollut, joten en pitänyt reitillä evästaukoa. En myöskään tavannut ketään muita retkeilijöitä.

Reitti oli miellyttävä. Korkeuserot olivat suuret, mutta mäet eivät olleet liian jyrkkiä eivätkä hankalakulkuisia. Olisin mielelläni kävellyt pari kilometriä lisääkin!

Varsinais-Suomen korkein paikka, Särämäki on sekin ilmeisesti aivan lähellä. Ensi kerralla käväisen etsimässä sen - ja tutustun Hyyppärän harjuihin enemmänkin!

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä: 
Iso-Valkeen luontopolku Somerolla 
Häntälän puronotkot Somerolla

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meikonkierros Kirkkonummella

Söderkullan ulkoilureitit Sipoossa

Vekaruksen luontopolku Joensuussa