Heisanharjun luontopolku Kouvolassa

Päivämäärä: 20.10.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 197
Reitin pituus: n. 5 km (Ympyräreitti + käynti Heisanharjun toisessa päässä)
Kohokohdat: Hieno harjumaisema ja muutenkin mukavat kangas- ja rantamaastot.
Parkkipaikka: Viitasentie 345, Kouvola. Tilaa ainakin kymmenelle autolle.
Opasteet/kyltit: Melko hyvät
Jalkineet/varusteet: Melko kuiva reitti, paljon kangasmaastoa. Ei erikoisvaatimuksia.

Ajelin Kouvolan ohi ja päätin käydä tutustumassa taas yhteen Kouvolan monista luontopoluista. Valinta osui Heisanharjuun, jonka ajattelin olevan hyvä syyskävely - ajattelin käveleväni mieluummin harjumaisemissa kuin esimerkiksi lehdoissa, joissa saattaisi olla kuraista ja liukastakin. Heisanharju oli yllättävän kaukana Kouvolan keskustasta, oikeastaan lähempänä Jaalan kirkonkylää - sieltäkin taisi olla vielä parikymmentä kilometriä, josta viimeiset kymmenen hiekkatietä. Paikalle on melko helppo löytää, sillä Heisanharju-kylttejä oli ainakin kolmessa viimeisessä risteyksessä.

Parkkipaikalla oli viitisen autoa syksyisenä tiistai-päivänä. Tämä taisi olla täällä myös syyslomaviikko, ehkä se oli tuonut muutamia perheitä paikalle juuri tänään. Parkkipaikalta löytyy pieni katos, jonka sisäpuolelta löytyy tietoa Heisanharjusta sekä seudun kartta.

Luontopolun kartta, josta otin perinteisesti lähikuvan. Reitti starttaa siis pysäköintipaikalta Ison Luotojärven itäpuolelta (karttaan on piirretty musta P-kirjain), punainen nuoli osoittaa taukopaikalle järvien välisellä kannaksella. Päätin kävellä ensin Heisanharjun (kuvan vasemmassa reunassa) edestakaisin ja sitten kiertää vielä luontopolun ympyräreitin.

Reitin aloituspiste oli hieman epäselvä, mutta parkkipaikalla on vain yksi kyltti, joten starttailin sen osoittamaan suuntaan.

Reittimerkinnät ovat keltaisia maalimerkkejä. 

Iso Luotojärvi alkaa näkyä melkeinpä heti ensimmäisiltä metreiltä. Maisema on heti hyvin tyypillistä koko reitille, valoisaa mäntykangasta. 

Reitin varrella oli muutama luontopolulle tyypillinen rasti tai infotaulu. Ne ovat melko vanhoja ja kuluneita. Muissa tauluissa tutustuttiin mm. kalalokkiin, joutseneen, juolukkaan ja suopursuun.

Noin 700 metrin kohdalla saavutaan kannakselle Ison Luotojärven ja Kelesjärven väliin. Heisanharju siintää taustalla. Tässä on risteys, jossa voi valita Ison Luotojärven ympäri kiertävän reitin tai poiketa harjukävelylle. Opasteita en juurikaan nähnyt, mutta osasin toki suunnistaa kohti Heisanharjua.

Heisanharju on hyvin sympaattinen kapea harju Kelesjärven ja Heisanjärven välissä. Pituutta harjulla lienee noin kilometri, joten edestakainen kävely on noin kahden kilometrin mittainen. 

Kilometrin kävelyn jälkeen harju päättyy ja tässä voi käväistä vaikkapa Heisanjärven pohjoisimmassa lahdessa ottamassa kuvan, kuten minä tein. Kartassa luontopolun kääntöpaikka on merkitty suurin piirtein tähän kohtaan.  

Käännyin takaisin päin ja kävelin vain noin satakunta metriä. Olin bongannut penkin, joka sijaitsi ehkä harjun korkeimmalla kohdalla ja ajattelin, että pidän evästaukoni siinä. Tässä oli mukava katsella Kelesjärvelle päin. Harju on korkeimmillaankin vain noin kymmenen metriä järven pinnan yläpuolella.

Harjun eteläpäässä ylitetään myös pieni silta. 

Palasin ympyräreitille ja saavuin heti ensimmäiseksi taukopaikalle. Paikalla on kota, liiteri, käymälä, pöytäryhmä ja jopa yöpyjille käytössä oleva varauskota. Unohtamatta uimalaituria, jota saattaisi kesäisenä päivänä hyvinkin käyttää. Kiinnitin muutenkin huomiota siihen, että reitin varrella oli montakin hyvää hiekkarantaa, josta olisi helppo pulahtaa järviin vilvoittelemaan.

Reitti jatkuu nyt pitkin Nelesjärven rantaa. Tässä oli hieman epäselvä kohta, kun isompi polku näytti kääntyvän pois rannasta. Katsoin kartasta, että reitti jatkuu rantaa pitkin ja hetken päästä bongasin taas keltaisen merkinkin. Rannan suopursujen seassa on paljon vanhoja pitkospuita - ne ovat melko huonossa kunnossa ja kehottaisin varomaan niissä törröttäviä naulojen kantoja. Täällä et halua osua naulan kantaan. 

Luontopolku kiertää pari kaunista niemeä aivan rantoja pitkin. Aurinkokin pilkahti ja sinistä taivasta näkyi siellä täällä. Mukava syyspäivä kävelyyn kaiken kaikkiaan! 

Neljä kilometriä kävelyä takana. Lopuksi reitti kääntyy rannalta takaisin mäntykankaalle. 

Otin vielä selfien viimeisen luontopolun infotaulun kohdalla.

Viimeiset sadat metrit kuljetaan melko leveää metsätietä pitkin parkkipaikalle.

Matkaa siis noin viisi kilometriä ja aikaa kävelyyn kului noin pari tuntia. Tänään reitillä oli jonkun verran muitakin ihmisiä, keskustelin muutaman retkiporukan kanssa. Reitti on helpohko, ei korkeuseroja eikä muutenkaan vaikeita kohtia. 

Pidin Heisanharjusta kovasti ja taas kerran ajattelin, että haluaisin käväistä täällä myös keväällä tai kesällä. Toivottavasti saan joskus aikaa uuteen käyntiin. Heisanharju on aika monen mutkan takana, mutta vaivan arvoinen käyntikohde. Suosittelen!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella