Sveitsin luontopolku Hyvinkäällä

Päivämäärä: 19.10.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 196
Reitin pituus: 2,2 km
Kohokohdat: Sveitsin harjumaisemat
Parkkipaikka: Sveitsin majan pihassa, Härkävehmaankatu 8.
Opasteet/kyltit: Kohtuulliset
Varusteet/jalkineet: Reitti kulkee kokonaisuudessaan leveillä ulkoiluteillä, joten ei erikoisvaatimuksia

Kaukasten luontopolun kävelyn jälkeen minulla oli vielä aikaa, voimia ja intoa lähteä toiselle luontopolulle samalla suunnalla. Päätin vihdoinkin ajella Hyvinkään Sveitsiin ja tutustua johonkin sieltä alkavaan reittiin. Parkkipaikka löytyy Sveitsin majan pihasta (ohje: aja hotellin ohi Härkävehmaantien päähän) ja siellä oli hyvin tilaa. Tutustuin paikalla sijaitseviin opastauluihin ja valitsin kävelyurakakseni Sveitsin luontopolun. Täältä voisi startata myös Lukkojen kierrokselle (2 km) tai Harjukierrokselle (4 km). Käsittääkseni nämäkin reitit kulkevat pääasiassa leveitä ulkoiluteitä pitkin.

Otin luonnollisesti kuvan luontopolun kartasta - ja taisin myös katsoa sitä pari kertaa varmistaakseni olevani oikealla reitillä.

Samoin varmistin kartasta luontopolun lähtösuunnan parkkipaikalta. Hetken päästä tosin huomasin Hyvinkään reiteiltä tutun sinisen kyltin, jossa luontopolku oli mainittu. On pakko myöntää, että reitin varrella on myös vastaavia kylttejä, joissa luontopolkua ei erikseen mainita. Puolivälin jälkeen seurasinkin "Sveitsin maja"-nuolia, kun luontopolku-nuolta ei löytynyt.

Aloitus sujuu seikkailupuisto SeikkailuSveitsin ohittaen tai alittaen. Tänään oli hiljaista, taisin olla ainoa seikkailija tässä kohdassa.

Kurvi oikealle ja Härkävehmaankadun alitus.

Reitti laskeutuu harjulta alas. Harjumaisemista huolimatta luontopolun korkeuserot ovat vähäisiä - reitti oikeastaan kiertää korkeimmat harjupaikat.  

Luontopolun varrella kaikki info löytyy QR-koodien takaa. Keltaisissa tolpissa on kuvake, jonka voi skannata ja kuunnella älypuhelimesta siihen liittyvän infon. 

Ulkoiluteillä on todellakin tilaa kävellä. Reitti on merkitty keltapäisin tolpin tai keltaisin maalimerkein, kuten tässä kuvassa, tien vasemmalla puolella olevassa puussa.

Noin 600 metrin kohdalla voi kuunnella faktaa täällä sijaitsevasta vedenottamosta.

Ja vesi-teemalla jatketaan, kun noin kilometrin kohdalla voi tehdä piston lähteelle. Lähteen keskellä on putki, josta pulppuaa vettä. 

Näillä kieppeillä piti olla tarkkana keltaisten merkkien kanssa. Opasteita ja merkkejä oli melko harvassa ja turvauduin kartan apuun, jotta pysyin reitillä. Selfie keltaisen merkin kohdalla.

Harjulla risteilee mukavan näköisiä polkuja. Oikeastaan harmitti, kun luontopolku kulkee ainoastaan leveitä hiekkapäällysteisiä ulkoiluteitä pitkin. Olisin mielelläni kurvannut tämän tyyppiselle pikkupolulle välillä. 

Kierros päättyy reitin kovimpaan nousuun. Portaita taisi olla parisataa, yritin laskeakin niitä. Sveitsin maja ja sen parkkipaikka on portaiden yläpäässä.

Kävelyyn meni vain reilut puoli tuntia. En pitänyt evästaukoa eikä matkalla myöskään ollut yhtään mukavaa taukopaikkaa. Vastaantulijoita oli jonkun verran - täällä käy varmasti paljon ulkoilijoita ja lenkkeilijöitä, joku tuntui tekevän porrastreeniäkin. Sveitsin harjut jäivät kiinnostelemaan ja tulen varmasti tutkimaan niitä toisenkin kerran, silloin uskaltaudun rohkeasti sivupoluille!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella