Sammalsillansuon luontopolku Lahdessa

Päivämäärä: 23.9.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 189
Reitin pituus: 2 km (edestakainen reitti)
Kohokohdat: Suomaisemat ja rantamaisemat sekä mukava pitkospuureitti.
Parkkipaikka: Uudenkylän uimaranta, Kuoppalantie.
Opasteet/kyltit: OK
Varusteet/jalkineet: Keväällä ilmeisesti kosteaa, nyt täysin kuivaa. Olisin pärjännyt vaikka lenkkareilla, jos en suolle astuisi.

Ei ollut taas ihan helppoa. Nimittäin löytää Sammalsillansuon luontopolun lähtöpistettä. Olin päättänyt viettää kauniin syyspäivän Lahden luontoreiteillä ja aloittelin ajamalla Nastolaan ja Sammalsillansuolle. Parkkipaikan osoitetta en tiennyt. Lahden seudun luonnon nettisivun perusteella päättelin, että minun tulisi ajaa Sammalsillantielle ja parkkipaikka olisi siellä uimarannan lähistöllä. Sammalsillantietä ajaessani löysin luontopolun ja uimarannan kyltit tien laidasta.

Ja tien toisella puolella oli pieni "parkkipaikka" tai ainakin levennys, johon pari autoa mahtuisi hyvin. Kun tässä oli myös uimarannan viitta, niin päädyin uskomaan olevani oikealla paikalla. En ollut löytänyt netistä luontopolun karttaakaan (tätä kirjoittessani löysin sen ja parkkipaikan osoitteenkin Nastolan nettisivuilta),  ja kun tässä oli luontopolun kyltit molempiin suuntiin, läksin kävelemään ensin kohti uimarantaa. Polku on leveähkö ja tasainen ja kulkee koivu- ja haapavaltaisessa metsässä.

Matkalla uimarannalle bongasin kolme luontopolun rastia. Tässä ensimmäinen.

Kolmannella rastilla kerrottiin esimerkiksi, että pihlajat ja terttuseljat luovat näille hakamaisemille kauniin syysvärityksen. Sepä vaikutti olevan aivan ajankohtainen tieto. 

Saavuin uimarannalle. Ja samalla välähti, täällä on kunnollinen parkkimahdollisuus ja täältä on tarkoitus aloittaa myös luontopolku. Sylvöjärvi vaikutti kauniilta ja uimaranta olisi varmasti kesäpäivänä houkutellut uimaankin. Lähiseudun koivut vaikuttivat kovin paljailta ja tuohettomilta. 

Uimarannan rakennuksessa on Sammalsillansuon opastaulu. 

Taulun tiedot voi katsoa Nastolan nettisivuilta pdf-muodossa täsmälleen samanlaisena. Kartasta huomaa, että reitti on oikeastaan J-kirjaimen muotoinen. Sammalsillantie ylitetään puolivälissä.

Uimarannan vieressä on lintutorni, jonka alatasanteelle on myös esteetön pääsy. Täällä on panostettu esteettömyyteen mm. sen takia, että lähistöllä sijaitsee Manna ry:n palvelutaloja, joissa tarjotaan vanhuksille maaseutumaista palveluasumista.

Käväisin tornissa ihailemassa Sylvöjärven maisemia. Infotaulussa muuten kerrottiin, että sylvö tarkoittaa tulvaa. 

Palailin puoli kilometriä takaisin Sammalsillantielle ja ylitin sen. Tien eteläpuolinen osuus on kokonaan pitkospuureittiä. Pitkospuut olivat hyvässä kunnossa, vaikka hetkittäin ne näyttivät katoavan kasvillisuuden sekaan. Näillä tienoilla myös pyyperhe pinkaisi jaloistani metsän siimeksiin.

Sammalsillansuolle on kaivettu laskeutusaltaita, joiden tarkoitus on estää kiintoaineksien ja ravinteiden siirtyminen järviin. Lisää infoa sai rastitaulusta.

Allas tai oja ylitetään hyväkuntoista siltaa pitkin. Muuten pitkospuiden ympärillä ei näytä olevan kovin kosteaa - jos vertaa esim. Juhani Kaalikosken Retkipaikkaan kirjoittaman blogin kuviin. Keväisin täällä on ilmeisesti paljon kosteampaa!

J-kirjaimen muotoinen reitti päätyy Sammalsillantien laitaan. Kävelin tietä pitkin takaisin autolle. 

Tietä lampsiessa voi vielä ihailla maisemaa Sylvöjärven suuntaan. Ihan rannassa tie ei kulje, mutta laskuojan kohdalla sillalta voi kurkata järven suuntaan. 

Palasin autolle. Matkaa kertyi siis noin kaksi kilometriä ja aikaa kävelyyni meni noin 40 minuuttia. En pitänyt evästaukoa, en ottanut edes reppua mukaan. Tapasin Uudenkylän uimarannalla kaksi ihmistä, jotka pohtivat makkaran paistoa, mutta harmittelivat polttopuiden puuttumista. He muuten kiinnittivät huomioni tuohettomiin koivuihinkin uimarannan lähellä. Kävelijöitä reitillä ei tänään ollut. 

Sammalsillansuon luontopolku oli oikein mukava pieni välipalanen. Haluaisin mielelläni käydä täällä myös joskus keväällä tai alkukesästä, jolloin lintutornissakin voisi viivähtää ja viihtyä hieman kauemmin. Suositeltava kokemus!

Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Lapakiston retkeilyreitit
Linnaistensuon luontopolkuKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meikonkierros Kirkkonummella

Lapakiston retkeilyreitit Lahden Nastolassa

Söderkullan ulkoilureitit Sipoossa