Kierinniemen luontopolku Ähtärissä

Päivämäärä: 21.8.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 184
Reitin pituus: 3 km
Kohokohdat: Mukava kompakti luontopolku, jossa kauniita rantamaisemia ja mukavaa metsää
Parkkipaikka: Ähtäri Zoo Camping, Karhunkierros 229
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia

Mökkeilyreissu lähistöllä: Ajelimme kolmen hengen porukalla Ähtäriin ja kävimme syömässä lounaan tyylikkäässä saunaravintola Kiulussa. Hyvän lounaan jälkeen totesimme, että pihalta lähtee kävelyreittejä eri suuntiin ja yksi kylteistä osoitti kohti Kierinniemen luontopolkua. Ehdotin, että kävelisimme sen iltapäivän ratoksi. Kiulusta matkaa luontopolun alkuun oli noin puolisen kilometriä ja matka kulkee Ähtäri Zoo Camping -leirintäalueen mökkikylää ja leirintävaunualuetta hipoen. Lopulta tullaan luontopolun lähtöpisteeseen, josta löytyy lyhyt Kierinniemen luontopolun esittely ja reittikartta. Kuten tässä opasteessakin, muutamassa kyltissä reitin varrella luki "metsäpolku" - ilmeisesti reittiä on aiemmin kutsuttu sillä nimellä. Metsäpolku-kylttejä kannattaa seurata, ne siis kuljettavat nimenomaan luontopolun reittiä pitkin.

Mittauslaitteet päälle ja menoksi - reitti aloitetaan pienellä pitkospuuosuudella.

Alkumatka kuljetaan ihan rannan tuntumassa.

Näillä kieppeillä oli myös oheinen melko tuoreen oloinen luontopolku-kyltti.

Ensimmäisessä infokohteessa kerrotaan myrskytuhoista. Täällä ovat tuhoja aiheuttaneet kaksi peräkkäistä myrskyä marraskuussa 2001. Janika- ja Pyry-myrskyt kaatoivat paljon puustoa tämän kyltin lähellä.  

Myrskyjen kaatama puusto on suurimmaksi osaksi kontortamäntyä. Puusto on istutettu vuonna 1928. Pohjoisamerikkalaista mäntyä kasvatetaan Suomessa sen nopeakasvuisuuden vuoksi, mutta se on suurilta osin oksaista ja runkovikaista ja kelpaa lähinnä kuitupuuksi. Kuvassa näkyy myös kyltti, jossa lukee tällä kertaa "metsäpolku".

Kontortamännikön jälkeen siirrytään suomalaiseen metsään. Seuraava infotaulu näkyy jo kaukaa. 

Tässä taulussa kerrotaan tervanpoltosta ja reitin vieressä on myös kumpare, jossa on selviä jälkiä tervahaudasta. 

Tervahaudan jälkeen ovatkin vuorossa juoksuhaudat. Vuosina 1916-1917 venäläiset rakennuttivat tänne, Vaasa-Tampere -radan läheisyyteen, juoksuhautoja - niitä ei tosin koskaan käytetty.

Kierinniemen pohjoisrannalta onkin näkymä Hankaveden yli kohti mainittua junarataa. 

Pieni nousu rannasta niemen keskiosiin. Korkeuseroa on vain noin 15 metriä.

Puolessa välissä, noin puolentoista kilometrin kohdalla, nähtiin tämä jännittävä kaksihaarainen kelo.

Noin kahden kilometrin kohdalla saavutaan sitten Kieriniemen etelärannalle. Täällä on reitin ainoa istuskelupaikka, yksinkertainen penkki. 

Hieman myöhemmin voi rannalta nähdä myös lounaspaikkamme eli Saunaravintola Kiulun.

Viimeiset metrit kuljetaan rannan lähellä valoisassa männikössä. Viimeiset luontopolkuinfot kertoivat muuten suomalaisesta metsänhoidosta sekä nykyaikaisesta puunkorjuusta.

Kierros päättyi. Aikaa kävelyyn meni noin tunti. Emme pitäneet evästaukoa - lounas painoi mahassa, kun matkaan läksimme eikä lisäenergiaa tarvittu. Reitillä näimme pari muuta ulkoilijaa. 

Kierinniemen luontopolku sopii oikein mukavasti lisäohjelmaksi tällä seudulla. Vieressä on Ähtärin Eläinpuisto pandoineen, ekologinen seikkailupuisto, saunaravintola, hotelli, leirintäalue ja paljon muutakin. Kävelyreittejäkin näytti olevan useampia. Mukava kävely mukavassa maastossa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meikonkierros Kirkkonummella

Söderkullan ulkoilureitit Sipoossa

Vekaruksen luontopolku Joensuussa