Niittulahden kierros Hyvinkäällä

Päivämäärä: 29.9.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 191
Reitin pituus: 10,2 km
Kohokohdat: Suolijärvi
Parkkipaikka: Jaanankallion tilava parkkipaikka, Kytäjäntie 625.
Opasteet/kyltit: Hyvät. 
Varusteet/jalkineet: Reitti on lähes koko matkalta hiekkatietä, joten mitään erikoisvaatimuksia ei ole. Lenkkareilla pärjää.

Mikan nimipäivä. Päätimme juhlistaa nimipäiväämme toisen Mikan kanssa ja lähdimme kävelylle luontoon. Kohteeksi valikoitui Kytäjä-Usmin retkeilyalue ja siellä Niittulahden kierros, noin kymmenen kilometrin lenkki. Saavuimme Jaanankallion parkkipaikalle melko harmaana aamuna noin kymmenen maissa. Parkkipaikalla oli pari muutakin autoa. Täältä löytyy myös useampi infotaulu, joissa tietoa mm. Kytäjä-Usmin retkeilyalueesta.


Aivan lähtöpisteen vieressä on reittikartta. Niittulahden kierros on kartan R2-reitti, merkitty keltaisella. Reitti on merkattu kierrettäväksi myötäpäivään.

Reitti kulkee pääasiassa leveähköjä metsäautoteitä pitkin. Täällä pärjää hyvin melkeinpä millä jalkineilla tahansa. Tämä oli selvästi mukava hetki syksyn ruskan katselemiseen, reitin varrella on paljon lehtipuita.

Risteyksissä opasteina toimivat nämä koko alueelta tutut siniset tolpat. Tässä T-risteyksen tolpassa noin  kilometrin kohdalla ei ollut mainintaa Niittulahden kierroksesta, mutta osasimme suunnata oikein kohti Suolijärveä. Tosin, eipä tässä muita vaihtoehtoja oikeastaan ollutkaan (paitsi takaisin Jaanankallion parkkipaikalle).

Parin kilometrin kohdalla reitti oli kahdessa kohdassa jäänyt tulvan alle. Molemmissa paikoissa oli kuitenkin muodostunut hyvin selkeä polku, jota pitkin vetisen kohdan pääsi kiertämään.

Tie jatkuu kohti Suolijärven taukopaikkaa ja puolivälin krouvia. 

Kävelty 4,7 km. Suolijärvellä poistutaan leveältä tieltä kapemmalle polulle. Polun alkupäässä on myös puusee. Järvelle laskeudutaan melko jyrkkä alamäki - korkeuseroa on noin 30 metriä. Jyrkimpiin kohtiin on laitettu laskeutumista helpottava köysi. Se oli totisesti tarpeen, sillä reitti vaikutti aika kivikkoiselta - ja kun kivien päällä oli paljon pudonneita lehtiä, niin polku olisi totisesti voinut olla liukas ja petollinen.

Suolijärvi oli tämän reitin ehdoton kohokohta. Rauhallinen ja kaunis paikka. Pieni yllätys oli taukopaikan pieni varustelu. Täällä oli vain yksi penkki (johon mahduimme kyllä paikalla olleen nuoren miehen kanssa istumaan) ja yksinkertainen tulipaikka sekä laituri. Puusee löytyy siis parinsadan metrin päästä tien laidasta.

Nousimme takaisin mäen päälle ja jatkoimme metsäautotietä eteenpäin. Noin 5,7 kilometrin kohdalla Niittulahden kierros kääntyy takaisin kohti Jaanankalliota.

Mietimme siellä täällä näkemiämme luonnonsuojelualue-kylttejä. Onpa outoa, että luonnonsuojelualueella on tehty myös avohakkuita. No, katsoin jälkeen päin aluetta Kansalaisen Karttapaikan sivuilta ja totesin, että luonnonsuojelualueet ovat täällä melko pieniä länttejä - koko Kytäjä-Usmin retkeilyalue ei todellakaan ole suojelualuetta. Tässä kohdassa noin 7 kilometrin kohdalla oli myös kaatuneesta puusta tehty penkki. 

Yhdeksän kilometriä kävelty. Tässä kohdalla reitti yhtyy toiseen kävelyreittiin, Kahden piilon kierrokseen. Loppumatka on melko leveää tietä - ja täällä liikkui pari autoakin.

Loppumatka sujui meiltä vauhdikkaasti ja koko ajan keskustellen - kuvaaminen jäi vähemmälle. Saavuimme takaisin lähtöpaikalle Jaanankallion parkkipaikalle. Aikaa kävelyyn meni hieman vaille kolme tuntia. Tapasimme reitillä vain pari muuta ulkoilijaa, tosin sääkin oli melko harmaa ja välillä tihkusateinen. 

Kävelyalustana hiekkatie on vähän tylsä, onneksi Suolijärven polku ja maisemat paransivat kokonaisuutta. Pituutta ja korkeuseroakin reitillä on sen verran, että ihan helpoksi sitä ei kuitenkaan voi sanoa. Mukava kävely sinulle, joka haluat sekä helppoa kävelyalustaa ilman kiviä ja kantoja että kauniin rauhallisen järvenrannan taukopaikaksi!

Luontopolkumiehen muita reittejä Kytäjä-Usmin retkeilyalueella:
Kolmen lammen kierros
Piilolammin luontopolku
Mustan kiven kierros
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meikonkierros Kirkkonummella

Lapakiston retkeilyreitit Lahden Nastolassa

Söderkullan ulkoilureitit Sipoossa