Helvetistä Itään -kierros ja Helvetinkolu Ruovedellä

Päivämäärä: 16.9.2018
Luontopolkumiehen reittinumero: 43
Reitin pituus: 4,5 km (virallisesti 4 km, mutta Helvetinkolun "koluamisineen" GPS näytti 4,5 km)
Kohokohdat: Helvetinkolu sekä Ison Helvetinjärven ranta
Opasteet ja kyltit: Erinomaiset
Parkkipaikka: Iso Kankimäen parkkipaikka, osoite Helvetinkoluntie
Jalkineet/varusteet: Tukevat jalkineet, jos haluaa kulkea Helvetinkolun läpi


Samaan viikonloppuun mahdutin Seitsemisen kansallispuiston kaksi kävelyä ja vielä lisäksi käynnin Helvetinjärven kansallispuistossa ja Helvetinkolussa, joissa en ollut aiemmin koskaan käynytkään. Seitsemisestä oli vain n. 60 kilometriä matkaa. Saavuin sunnuntai-iltapäivänä Kankimäen parkkipaikalle ja olin ihmeissäni, parkkipaikka oli lähes täynnä.

Auto saatiin kuitenkin parkkiin ja reppu selkään. Reitin alkumetreillä mainittiin, että Yle tarjoaa tänään jurttasaunan juoksijoille ja silloin hoksasin, mistä väenpaljoudessa oli kyse. Täällä oli tänään "Mennään metsään" -tapahtuma eli Ylen polkujuoksupäivä. Juoksijoita näkyi vielä paikalla, mutta ilmeisesti suurin osa oli jo lenkkinsä juossut. Luin lähtöpaikan opastaulut ja kartat ja lähdin neljän kilometrin "Helvetistä Itään" -kierrokselle.

Kierros on samalla luontopolku - opastauluja on puolenkymmentä.

Kahden kilometrin kävely Helvetinkolulle ei tarjoa ihmeemmin yllätyksiä. Pieniä nousuja, pieniä laskuja, suureksi osaksi mäntykangasta. Polku on leveähkö ja hyväkuntoinen.

Helvetinkolun maisemat ovat innoittaneet taiteilijoitamme. Juuri ennen Helvetinkolua kyltti kertookin mm. Akseli Gallen-Kallelan kulkeneen samoja polkuja kuin Luontopolkumies. Hän maalasi, minulle riittää valokuvaus - ja bloggaus.

Helvetinkolulla kävin ensin näköalapaikalla (blogin pääkuva), istuskelin kallioilla syöden eväitä - sen jälkeen laskeuduin noin 200 porrasta alas Ison Helvetinjärven rantaan. Alhaalla on päivätupa sekä tulipaikka. Alla olevassa kuvassa näkyy päivätupa, sen sijaan tulipaikalla oli niin paljon porukkaa, etten viitsinyt heitä kuvata. Tulipaikka sijaitsee tässä kuvaajan vieressä vasemmalla. Rannalla oli myös muutama meloja kanootteineen. Iso Helvetinjärvi olisi varmasti mielenkiintoinen kohde melontaretkelle.

Helvetinkolu on syntynyt parisataa miljoonaa vuotta sitten kallioperän halkeillessa. Se on noin 40 metriä pitkä ja pari metriä leveä kuilu, jonka läpi voi siis kävellä. Helpompi suunta lienee järven rannalta ylöspäin. Siinäkin saa hieman varoa askeliaan, mutta peruskuntoinen aikuinen pääsee varmasti mäen päälle naarmuitta. Minäkin pääsin.

Paluumatka Kankimäelle oli hieman mielenkiintoisempi kuin menosuunta. Pari suota ylitetään pitkospuita pitkin. Suon laidalla on pöytä ja penkit.

Ja noin puolentoista tunnin retkeilyn jälkeen saavuin jälleen Helvetinportille eli Kankimäen parkkipaikalle.

 Reitin päätteeksi piipahdin vielä ravintola Helvetinportissa, parkkipaikan kupeessa. Viereiseltä strutsi- ja villisikafarmilta tuodaan tähän tuotteita myytäväksi (strutsinmuna olisi maksanut 30 €) ja ravintolan listalla on strutsiburgeria ynnä muuta. Strutsit kuvasin vielä lähtiessä auton ikkunasta, mahtavia luontokappaleita!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa