Kaunissaaren luontopolku Sipoossa

Päivämäärä: 16.7.2023
Luontopolkumiehen reittinumero: 424
Reitin pituus: 3 km
Kohokohdat: Ihastuttava saarikävely, jossa paljon taukopaikkoja ja merimaisemaa
Parkkipaikka: Saarelle pääsee parhaiten Pörtö Linen laivalla, jonka lähtöpaikka on Vuosaaressa. Pysäköintimahdollisuus lähikaduilla, ainakin viikonloppuna paikkoja oli hyvin. Lähtöpaikka kartalla. Luontopolun lähtöpiste kartalla.
Opasteet/kyltit: Kohtuulliset
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia. (Täällä pärjää hyvin jopa sandaaleilla ja shortseilla)
Keskivaativa (helpohko) reitti
Useampi tulipaikka

Pentalan blogitekstin yhteydessä mainitsin, että tein lupauksen ja päätöksen käydä ainakin parissa pääkaupunkiseudun saarikohteessa kesän 2023 aikana. Heinäkuiseen viikonloppuun osui toinen mahdollinen retkipäivä ja sääkin osui kohdalleen. Houkuttelin kaksi kaveriani mukaan Kaunissaareen.

Kaunissaari on siis Helsingin kaupungin ulkoilusaari, vaikka se maantieteellisesti kuuluu Sipooseen. Sinne pääsee luonnollisesti omalla veneellä tai kanootilla, mutta kesäisin saareen pääsee myös Pörtö Linen yhteysveneellä. Vuoroja kulki keskikesällä peräti kuusi kertaa päivässä. Valitsimme menon klo 10 ja paluun kello 14. Lähtöpaikka on Vuosaaren Aurinkolahdessa. Pörtö Linen sivulta voi tarkistaa lähtöpaikan - ja vaikka mekin sen teimme, kävelimme aluksi vähän väärään suuntaan, kunnes totesin googlen kartasta, että paikka on aallonmurtajan itäreunassa (ja hiekkarannan länsireunassa). Onneksi olimme ajoissa ja ehdimme hyvin oikealle lähtöpaikalle.

Noin 50 minuutin merimatka meni mukavasti ja saavuimme Kaunissaaren satamaan. Pörtö Linen alus jatkoi tästä matkaa Söderskärin majakkasaarelle.

Rannassa on parikin infotaulua, joissa on Kaunissaaren kartta. Saaren polkuja on toki merkitty karttoihin, mutta jos luontopolun haluaa kävellä, kannattaa avata luontopolun kartta Helsingin verkkosivuilta. Luontopolusta löytyy 24-sivuinen esite, jonka minä olin jopa tulostanut mukaan.

Luontopolulla on numeroituja kohteita - ja numerointi on myötäpäivään. Muita reittimerkintöjä ei ole, joten kartta on tosiaan tarpeen. Numero yksi pitäisi löytyä heti sataman lähistöltä, lähdimme siis kävelemään tätä saaren pohjoisrantaa kohti itää tai kaakkoa, kohti saaren ravintolaa. Kuvassa tien oikealla puolella näkyvä teline on muuten vesipiste, niitä täällä oli paljon tarjolla. Kuumana päivänä on helppo täyttää vesipullo kävelyn yhteydessä.

Taulua yksi en huomannut, mutta numero kaksi oli tässä ravintolan lähistöllä. Numeroihin liittyvät tekstit löytyvät siis luontopolkuvihkosesta. Kakkosen aiheena on harvinaisehko koiruoho eli mali, jonka takia rantaniitty on rauhoitettu - tosin ei ilmeisesti itse kasvin vaan sen ympärillä viihtyvän malikaapuyökkösen takia. (Taulu yksi löytyi muuten myöhemmin kun kävelimme ravintolalle kierroksen jälkeen - se oli kaatunut maahan. Aiheena Virolaisten Kaunissaari.)

Ravintolan vieressä kasvoi valtavan kokoinen puu, jonka totesimme pajun sukuiseksi (se lienee siis raita tai salava, asiantuntemukseni ei riitä kertomaan kumpi).

Rantaa pitkin jatketaan yhä itään/kaakkoon päin. Sadan metrin päässä on Saunaniemi. Polun linjaus kääntyy kuitenkin tässä oikealle eikä käy Saunaniemessä.

Seuraava numeroitu tolppa, kolmonen, on rannalla olevan tulipaikan vieressä. Sen aiheena on naapurisaari, Pirttisaari. Se on ollut kalastajakylä, jossa on asunut 1800-luvulla satakunta ihmistä. Nykyisin myös Pirttisaari on virkistysalue, johon voi tutustua vaikkapa Upe Nykäsen kirjoittamassa Retkipaikka-tekstissä. Taitaapa muuten Pörtö Line -laivayhtiökin saanut nimensä saarelta.

Samoilla tienoilla kuvasin myös tämän hauskan puuteltan. Teltat ovat vuokrattavissa Helsingin kaupungin nettisivujen kautta.Taustalla näkyy Kaunissaaren vierasvenesatama, joka sijaitsee suojaisassa poukamassa saaren kaakkoisrannalla.

Ollaan melkeinpä saaren itäkärjessä, nyt suunta muuttuu. Tässä tehdään käännös kohti saaren etelärantaa. Mukava rantapolku vie nyt kohti länttä. Telttailu on sallittua polun pohjoispuolella (eli sisämaan puolella), mutta ei aivan rannan lähistöllä. Telttoja oli saaressa nytkin yllättävän paljon. Luontopolkuesitteessä kerrottiin, että Helsingin kaupunki on ostanut saaren vuonna 1959 ja muutamia vuosia myöhemmin telttailu on ollut täällä valtavan suosittua, saarella lienee ollut 1500 telttailijaa yhtä aikaa. Nykyisin kävijöitä on noin 17 000 vuosittain.

Saaren etelärannalla on useita hyviä taukopaikkoja. Tämä penkki oli kivalla paikalla, rantakalliolla. Lähistöllä oli myös toinen reitin tulipaikka.

Tämä penkki taas hieman kauempana rannasta, mutta meri on tässäkin näkyvissä.

Puolentoista kilometrin kohdalla kalliolla oli piknikpöytä. Istahdimme tauolle. Kylläpä eväsleivät ja kahvit maistuivat hyvältä merimaisemassa. Kesäpäivä oli tosiaan lähes täydellinen, lämpöä vähän yli parikymmentä astetta. Tauon jälkeen jäimme kävelemään rantakallioille hetkeksi, sillä luontopolkuesitteen karttaan oli merkitty "vesiliskolammikot silokallioilla". Yritimme bongailla liskoja, ilman menestystä. Sen sijaan Söderskärin majakan voi täältä bongata - se näkyy taivaanrannassa.

Samalta kalliolta voi myös katsella kohti länttä, jossa näkyvät mm. Vuosaaren korkeat tornitalot, Cirrus ja Hyperion.

Luontopolun numeroinnissa ollaan menossa näissä numeroissa. Aihe 11 on "1918 - pakomatkalaisia Suomenlahden jäällä", aihe 12 "Haahka ja muita merilintuja" ja 13 puolestaan "Vesiliskoja, sammakoita ja käärmeitä". Viimeksi mainituista: rantakäärmeitä Kaunissaaressa lienee paljonkin, mutta kyykäärmeet täältä on hävitetty kokonaan.

Reitin paras hiekkaranta lienee täällä, saaren etelärannalla. Heinäkuisena sunnuntainakin täällä oli kuitenkin melko rauhallista. Myös rannalla oli pöytä ja penkit, istahdimme vielä toiselle juomatauolle.

Mikä olikaan tämä hiekkarannalla kasvava hennon violettikukkainen kasvi? Minulle uusi tuttavuus, merisinappi. Toimisi kuulemma rucolan tavoin ruoanlaitossa. Täällä sitä kuitenkin kasvaa niin vähän, että toivon sen jäävän rannan koristeeksi!

Kartan perusteella hiekkarannalta piti vielä jatkaa muutama kymmenen metriä rannan suuntaisesti (länteen). Kohta reitti kääntyisi oikealle ja kulkisi saaren läpi sen pohjoisrannalle. Polulla pysyminen onnistui tänään vain Karttaselain-sovelluksen avulla, sillä risteyskohtaa ei ole merkitty. Sovelluksen perusteella osasimme kääntyä metsän halki kulkevalle polulle. Puissa on jonkin verran sinisiä nauhoja, joiden perusteella voi toki suunnistaa.

Viimeiset metrit saaren halki kulkevalla polulla. Pohjoisranta näkyy jo. Näillä tienoin reitin varrella näkyi joitakin lehtokasveja, mm. näsiää.

Reitti päättyi laivasatamaan. Napsautin mittauslaitteen pois päältä. Kävelyä meille tuli noin 3,3 km. Kallioilla käyskentely pidensi lyhintä mahdollista polkureittiä jonkin verran, joten uskoisin polun olevan lyhimmillään noin kolmen kilometrin mittainen. Aikaa käytimme tunnin ja neljäkymmentä minuuttia. Meillä oli vielä puolitoista tuntia aikaa, joten käväisimme vielä saaren vanhassa päärakennuksessa toimivassa ravintolassa - tai ainakin sen terassilla. Täällä oli melko paljon porukkaa - ja itse asiassa myös laiva tuli paluumatkalla melko täyteen. Moni oli varmasti yöpynyt ainakin yhden yön saarella. Polkuakin kävellessä näimme melko paljon ihmisiä, oikeastaan vain saaren halkovalla osuudella kävelimme omassa rauhassa.

Polku oli helppo. Saaren keskiosissa noustaan ehkä viisi metriä rannan tasosta, muuten polku on hyvin tasainen. Rantakallioilla (jotka eivät sinänsä kuulu luontopolun reittiin) kannattaa tietysti käydä katselemassa maisemia ja bongaamassa mahdollisia vesiliskoja. Niilläkin voi liikkua aika turvallisesti.

Jos oli kesäkuun alun Pentala-retki onnistunut, niin sitä oli tämäkin. Luontopolku on täällä suureksi osaksi rantoja myötäilevä ja meri on läsnä melkein koko matkalla. Istumapaikkoja on paljon. Erinomainen retki - laivamatkoineen, kävelyineen ja terassi-istuskeluineen.

Sijainti: N=6671847.125, E=408219.942 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.173243, GEO:lon=25.345797

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Uutelan luontopolku, Helsinki
Vuosaarenhuippu, Helsinki

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa