Ragvaldsin luontopolku Kirkkonummella

Päivämäärä: 23.10.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 377
Reitin pituus: 0,6 km
Kohokohdat: Museoalue ja runsas määrä opastauluja
Parkkipaikka: Ragvaldsin museon parkkipaikka, Överbyntie 140. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Kohtuuhyvät. Reitin opastus hieman epäselvä.
Varusteet/jalkineet: Ei mitään erikoisvaatimuksia
Helppo reitti
Ei tulipaikkaa

Jos olen oikein asian ymmärtänyt, niin luontopolusta käytetään etelänaapurissamme termiä "õpperada" eli oppirata. Se tuli mieleeni, kun kävelin lyhyttä Ragvaldsin luontopolkua lokakuisena sunnuntaina. Reitti ei todellakaan ole pitkä - ja sen varrella on mukava määrä infotauluja. Mutta mennäänpäs taas asiaan ihan kronologisesti.

Olin Kirkkonummella tutustumassa Väransbyn ulkoilualueeseen, josta olin saanut tietoa (taas kerran) Raija Hentmanin Etelä-Suomen retkeilyoppaasta. Väransbyssä ei ole merkittyjä reittejä, siksi en taida siitä erillistä blogikirjoitusta tehdä (olen ajatellut, että blogin rajauksena on nimetyt ja merkityt reitit). Paikka oli tosin niin mukava, että pitää vielä harkita - ehkä voisin muutaman kuvan ja jonkinlaisen reitin sieltä julkaista. Jos kiinnostut Väransbystä, voit lukaista aiemman Retkipaikan jutun tästä. Oli miten oli, sunnuntai oli noin puolessa päivässä ja ajattelin käväiseväni samalla reissulla vielä toisen reitin. Päätin ajella Ragvaldsin museoalueelle ja tutustua siellä oleviin polkuihin.

Ragvalds oli helppo löytää Överbyntien varrelta. Parkkipaikka on museoalueen takana ja sen laidalla on iso kyltti, jossa on selkeä museoalueen kartta. Vain luontopolun tarkka kartta puuttuu - toki osa siitä näkyy kartalla.

Sekä museoalueen kartan että retkeilyoppaan perusteella arvelin luontopolun starttaavan ensimmäisessä kuvassakin näkyvän riihen luota. Kävelin sinne ja lukaisin riihestä kertovan opasteen, joka oli ruotsinkielinen. "Rian är som en enorm rökbastu" eli kuten jättiläismäinen savusauna. Se on ollut tässä paikalla noin 200 vuotta.

Riihen takana seuraava kyltti oli sitten suomenkielinen ja sen aiheena oli "Metsän elämää". Nämä infotaulut tai kyltit ovat melko alhaalla ja teksti on suhteellisen pientä. En pystynyt niitä kunnolla lukemaan - otin kuvat ja tutkin tekstit vasta kotona paremmin. Mutta sitten tähän kieliasiaan: huomasin vasta puolessa välissä, että kyltit ovat luonnollisesti kaksikielisiä - tekstitaulu on kaksipuolinen ja se roikkuu nippusiteellä tolpassa.

Pieni metsätaival (muutama kymmenen metriä) vie seuraavan rakennuksen luo. Taustalla oleva talo on nimeltään Eliasvillan.

Eliasvillan on Ragvaldsin viimeisen asukkaan Bertil Holmströmin sedän, Eliaksen, asumus. Täällä museo esittelee Porkkalan vuokrakautta mm. vanhoilla valokuvilla ja alueelta löydetyillä esineillä. Pihallakin on joitakin näyttelyyn kuuluvia esineitä.

Minä luin Eliasvillanin faktat tietenkin ruotsiksi...

Betoniesineet liittyvät siis Porkkalan vuokrakauteen. Isoin pilari on Kantvikin koulun sisäänkäynnin vierestä, kaksi edessä olevaa tolppaa ovat sillankaiteen tolppia, vasemmalla on kaivonrengas Kantvikin läheltä, Humalistonmäeltä.

En osannut kiertää tätä luontopolkua oikeassa järjestyksessä. Riihen opastaulu oli numero 4 ja Metsän elämää numero 5. Eliasvillan oli numero 21 ja seuraavaksi vastaan tuli 20, Haapa. Käväisin kalliolla, josta polku näytti kääntyvän metsään. Pääkuvan "halipuu"-kyltti on muuten näiltä seuduilta. Useassa puussa ja pensaassa roikkui puisia tauluja, osassa niistä oli selvästi lasten piirroksia.

Ainoa tapa seurata luontopolkua oli etsiä seuraava opastaulu. Ehkä tämä viherkeltainen merkki koivussa oli myös jonkinlainen reittimerkintä. Pienessä metsikössä risteili paljon polkuja. Kurvailin sinne sun tänne ja kuvasin metsässä olevat kyltit. Vasta tässä vaiheessa huomasin myös niiden kaksikielisyyden.

Palailin pienestä metsästä kohti Eliasvillania. Nuoli! En ollut sitä huomannut, kun kävelin Eliasvillanin pihalle. Lopulta bongasin parikin nuolta, ehkä ne olisivat voineet ohjata minut oikealle reitille. Tätä kirjoittaessani löysin kuitenkin Kirkkonummen nettisivulta jonkinlaisen luontopolkuesitteen, se olisi ehkä kannattanut printata mukaan (tai avata puhelimen näytölle). Sanottakoon vielä, että samoilla reiteillä kulkee sekä Ragvaldsin luontopolku että Ipanapolku. En halua yrittää edes arvailla, kumpaa loppujen lopuksi seurasin.

Palailin riihen luo ja Överbyntien laitaan katsomaan muutamaa kylttiä, jotka olivat tallinavetan ja viljamakasiinin luona. Nämä kyltit olivat numeroiltaan 1-3, eli luontopolku kannattaisi siis aloittaa näiltä kulmilta. Kiviseinäinen viljamakasiini on vanhimpia säilyneitä rakennuksia täällä, se on todennäköisesti 1700-luvun loppupuolelta. Puinen tallinavetta on ollut puolestaan hevosten, lehmien, kanojen ja possujen kotina. Tilan päärakennus lienee tien toisella puolella.

Lukaistaanpa vielä se kyltti yksi. Kuninkaantien kerrotaan kulkeneen tästä jo 700 vuoden ajan. Ragvaldsin tila oli samalla suvulla 500 vuoden ajan. Se päätyi lopulta Kirkkonummen kunnan omistukseen, kun viimeisellä asukkaalla, Bertil Malmströmillä, ei ollut lapsia.

Sekavasta numerojärjestyksestä huolimatta olin nyt kiertänyt mielestäni kaikki polun osat. Kävelyä korkeintaan 600 metriä, aikaa sain kulumaan 13 minuuttia, liekö uusi nopeusennätys. Ei taukoja. Muutama muukin ulkoilija käveli metsässä, taisivat kuitenkin olla paikallisia lenkkeilijöitä ennemmin kuin luontopolkuun tutustujia.

Reitti on hyvin helppo. Korkeuseroa on viitisen metriä ja oikeastaan reitin ainoat nousut olivat parkkipaikalta riihen luo ja Eliasvillanilta pieni nousu takanurkan kalliolle. Esteetön tämä reitti ei kuitenkaan ole.

Sijainti: N=6667934.421, E=356478.586 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.123201, GEO:lon=24.416681

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Meikonkierros
Kotokierros
Wohlsin kartanon luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa