Seinävuoren rotkolaakson kierto Tuusniemellä
Luontopolkumiehen reittinumero: 265
Reitin pituus: 1,9 km
Kohokohdat: Hieno rotkolaakso, jota voi ihailla sekä rotkon reunoilta että sen pohjalta
Parkkipaikka: Seinävuorentie, Tuusniemi. Tilava parkkipaikka ainakin 10-15 autolle. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Hyväpohjaiset kengät tarpeen kallioilla ja kivikoissa
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka
Päätin viettää kahden päivän retken Kuopion lähistöllä ja kävellä muutaman mukavan reitin. Aloitin tiistaiaamuna Tuusniemeltä, Seinävuoren rotkolaaksosta. Paikka on helppo löytää, tieltä 568 käännytään Seinävuorentielle ja ajellaan noin viitisensataa metriä, kunnes parkkipaikka on vasemmalla. Parkkipaikkaa vastapäätä, tien oikealla puolella on komea opastaulu karttoineen.
Rotkon kiertävän retkeilyreitin kartan voi varmuudeksi kuvata vaikkapa tästä seinältä. Taisin vilkaista sitä ainakin kerran reitin varrella, kun halusin olla varma suunnasta.
Lähtöpaikalla on hulppeat palvelut. Kota, laavu, puusee ja useampi pöytä/penkki-ryhmä. Ilmankos parkkipaikalla oli kaksi asuntoautoakin – täällä on varmasti mukava viettää iltaa.
Tai käydä vaikka ilta- ja aamu-uinnilla Pienessä Seinälammessa.
Tulkitsin Rotkolaakson kierroksen viitan osoittavan vasemmalle, jolloin reitti kierrettäisiin myötäpäivään. Läksin siis siihen suuntaan.
En huomannut tätä lisäystä lähimmässä puussa. Jälkeenpäin mietin kiertosuunnan ehdotusta – se voisi liittyä esimerkiksi lopussa olevaan sileään kallioon, jota voi olla hankala laskeutua liukkaalla kelillä. Tänään myötäpäivään kierto sujui mielestäni oikein hyvin.
Aloitin siis reittiä kohti pohjoista pitkospuita pitkin. Reittimerkinnät ovat punaisia maalimerkkejä.
Hetken päästä lähdetään kohoamaan rotkon länsireunalle, kallioiden päälle. Lähes kaikkialla reitin varrella on köysiä, joista voi pitää kiinni kallioilla liikkuessaan. Niistä on todella paljon apua. Ensimmäinen luontotaulu kertoo seudun puustosta. Sen kerrotaan pääosin olevan melko nuorta, mutta rotkon reunalla kasvaa joitakin kilpikaarnaisia ikimäntyjä – samoin seudun kuuset saattavat olla paikoin yli satavuotiaita.
Rotkon länsireunalla polku kulkee hieman kauempana rotkon reunasta. Paikoitellen on muodostunut polkuja sen reunalle – niistä voi käydä vähän (ja varovaisesti!) kurkistamassa rotkoon.
Katselulava on noin 400 metrin kohdalla (pääkuva). Ja noin 20 metriä lähtöpaikkaa korkeammalla. Lähistöllä on myös pöytä ja penkit – sekä toinen parkkipaikka, jos autolla haluaa ajella tänne asti. Näköalatasanne on esteetön – samoin kuin laavu ja laituri lähtöpisteessä.
Kahvitauon jälkeen jatkoin matkaa. Hetken päästä polku kääntyy oikealle rappusiin ja laskeutuu rotkoon. Pohjalla kulkee puro ja – kuten usein tämän tyyppisissä rotkoissa – kasvillisuus on hyvin erilaista kuin ympäröivillä harjanteilla. Täällä kasvaa mm. harvinaista idänlehväsammalta.
Noustaan rotkon itäpuolelle. Reitti on erilainen kuin länsipuolella – se kulkee melko lähellä jyrkännettä. Avustavaa köyttä on tarjolla pitkän matkaa ja sitä kannattaakin hyödyntää.
Kävelyä takana noin 800 metriä. Ollaan katselulavan kohdalla toisella puolella rotkoa.
Hetken päästä rotkon osuus alkaa olla lopuillaan ja saavutaan jälleen Pienen Seinälammen lähettyville. Tässä kuljetaan jonkin matkaa pitkin viettävää ja kaltevaa kalliota. Edelleen suosittelen hyödyntämään köyttä, kulkeminen on huomattavasti helpompaa. Tänään ei ollut liukasta, mutta otin varman päälle ja pitelin köydestä kiinni kävellessäni. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy tienviitta. Tässä kohdassa voi lähteä pidemmälle retkeilyreitille kohti Ahvenlampea ja Kaavinkoskea. Tämä reitti on yli 20 kilometrin mittainen.
Yllätys: lampea ei kierretä ihan rantoja pitkin – tässä seuraa kova nousu Seinävuorelle. Melkoinen määrä portaita kivuttavaksi.
Mäen päällä on laavu, tulipaikka, puuvarasto ja huussi.
Laavulta on näköala Pienelle Seinälammelle, jopa lähtöpaikka laitureineen näkyy selkeästi. Tässä tosin Luontopolkumies maiseman tiellä. Rajoitettu näköala.
Laavulta laskeudutaan sileää kalliota pitkin melkoinen matka takaisin lammen rantaan. Tässä on ehkä syy kiertosuuntaehdotukseen – tätä voi tosiaan olla helpompi nousta ylös kuin laskeutua alas. Kuivalla säällä tässä ei ollut kuitenkaan ongelmia.
Viimeinen luontotaulu kertoo Pienestä Seinälammesta. Vesi on suolammille tyypillisen tummaa, humuspitoista ja vähäravinteista. Kuvaa ottaessani tarkistin, että kalliolla oleva laavu näkyy tässä kuvassa. Se taitaa hieman vilahtaa kalliolla paksuimman männyn (oikeassa reunassa) vasemmalla puolella.
Kierros päättyy heti luontotaulun jälkeen. Matkaa mielestäni alle 2 kilometriä (Tuusniemen sivulla pituudeksi mainitaan 2,5 km) – aikaa kulutin 50 minuuttia. En tavannut muita retkeilijöitä.
Reitti on suhteellisen vaativa. Korkeuseroa Seinävuoren ja lähtöpaikan välillä on noin 40 metriä. Luonnollisesti jyrkänteiden reunalla kannattaa olla tarkkana ja varoa liukastumasta tai kompastumasta. Itse pärjäsin melko hyvin, varsikengät pitivät hyvin kalliolla.
Rotkolaakson ympäri kävely ja piipahdus sen pohjalla olivat mukava elämys – ja komea oli myös Seinävuorelta avautuva maisema. Erinomainen parin kilometrin luontolenkki, jossa saa ihmetellä taas kerran jääkauden voimaa ja jälkiä!
Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Patakukkula-Tarinaharjun luontopolku Siilinjärvellä
Konttilan kierto Kuopiossa
Kommentit
Lähetä kommentti