Huovilan puisto ja Hiidenmäen metsäpolku Kärkölässä

Päivämäärä: 13.7.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 239
Reitin pituus: 1,3 km
Kohokohdat: Huovilan puiston ja Hiidenmäen maisemat, huvimaja mäen päällä
Parkkipaikka: Huovilan puiston parkkipaikka, Museontie 17. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Kohtuuhyvät
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia.

Vuorossa Kärkölä ja Huovilan puisto, josta olin saanut jo vinkkejä tuttavilta. Helleviikon säät laittoivat minut taas liikenteeseen aikaisin aamulla ja ajelin Lemmenkujalle noin puoli kahdeksan aikaan heinäkuisena arkiaamuna. Täällä tuli luonto vastaan heti paikkaa lähestyttäessä: ensin väistin fasaaneita kujan alkupäässä ja hetken päästä jänis juoksi autoni keulan editse. Parkkeerasin auton tilavalle parkkipaikalle Museontiellä ja aloin etsimään luontopolun lähtöpaikkaa.

Parkkipaikan kulmalta löytyykin jo koko puiston kartta. Luontopolun aloituspiste on puiston takimmaisen lammen (Pikku-Lammen) takakulmassa. Kävelymatkaa aloituspisteelle ei ole kovin paljoa, ehkä 300 metriä.

Huovilan puisto on mukava nähtävyys. Lampien rantoja voi ihailla samalla kun kävelee kohti metsäpolkua. Pikku-Lammen takana siintää opastaulu.

Opastaulussa kerrotaan Hiidenmäen metsäradasta. Reitin varrella on erilaisia tehtäviä, joissa pyydetään esimerkiksi arvioimaan puun ikää ja läpimittaa sekä puuston tilavuutta. Numerot tehtävissä näyttäisivät menevän myötäpäivään.

Polku nousee opastaulun takaa mäelle. Muutama kymmenen metriä ja saavutaan varsinaisen ympyräreitin aloituspisteeseen. Täällä on myös opastaulu, jossa kerrotaan Hiidenmäen metsäpolusta - ja nyt numerointi onkin vastapäivään. Ilmeisesti kyse on kahdesta eri "tasosta", polulle on suunniteltu ehkä perinteisempi luontopolku ja uudempi "metsätehtävien" polku. Reittimerkintöjen kerrotaan olevan punaisia.

Lähdin kiertämään reittiä vastapäivään. Heti ensimmäisissä puissa oli pieniä merkkejä - tässä kuvassa sininen merkki reitin oikealla puolella ja punainen vasemmalla.

Täytyy myöntää, että steppailin tässä alussa pari kertaa edestakaisin. Saavuin ensimmäiselle tolpalle, jossa oli numero yhdeksän. Se viittasi siis nimenomaan metsäradan numeroon. QR-koodilla voi lukea tähän kohtaan liittyvän tehtävän. Palasin kerran lähtöpaikalle varmistamaan polun suunnan ja numeroinnin, lopulta läksin kuitenkin juuri tähän suuntaan.

Heti kyltti ysin jälkeen tulikin vastaan numero yksi, joka viittaa siis aiempaan luontopolkuun. Taulu on kulunut, mutta kertoo Hiidenmäen ja Huovilan puistonkin mielenkiintoista historiaa.

Reittimerkinnät ovat tässä alussa selkeitä. Sinisiä, punaisia ja vaaleita heijastavia reittimerkkejä on runsaasti.

Alkumatka reitistä kulkee lehtomaisemassa. Kuusia, haapoja, taikinamarjaa. Toisessa luontotaulussa kerrotaankin haavasta, laajasti.

Hieman ennen puolen kilometrin kohtaa reitti alkaa nousta Hiidenmäen rinnettä pitkin. Polku on hieman kivikkoinen, mutta ei kovin hankala kulkea. Aamuaurinko paistoi komeasti kuusien välistä.

Seurasin rinteessä sinisiä merkkejä ja eksyin polulta. Rinteessä oli kyltti "laavu 500 m" - en lähtenyt sinne, mutta kävelin kyltin vierestä rinteen suuntaisesti ja sadan metrin päässä totesin, että polulla ei ollut minkään värisiä merkkejä. Palasin takaisin laavu-kyltin luo ja katsoin karttaa. Näytti siltä, että siitä kuuluikin nousta aivan mäen huipulle. Polku oli melko kapea, mutta huomasin punaisia merkkejä puissa - tässäkin haalea merkki näkyy kyllä koivussa.

Noin kilometrin kohdalla polku saapuu huvimajalle. Huvimajalta näkee hieman maisemaa Kärkölän pelloille. Istahdin hetkeksi juomaan vettä, muita eväitä minulla ei tänään ollut mukana.

Polku lähtee laskeutumaan kohti aloituspistettä. Reitti kulkee harjun laitaa pitkin - Huovilan puiston lammet näkyvät alempana.

Kierros päättyi. Metsäpolun pituus oli siis noin 1,3 kilometriä ja aikaa kulutin noin puolisen tuntia. Reitillä on korkeuseroa noin 40 metriä, mutta se ei ole liian vaativa. Muita kävelijöitä en reitillä nähnyt - tosin olinkin todella aikaisin liikkeellä.

Jatkoin kohti parkkipaikkaa. Kiersin Ala-Lammen ja ihailin laulujoutsenta ja neljää poikasta uimajonossaan.

Huovilan puiston kahvila ja museo ovat avoinna keskiviikosta sunnuntaihin 11-17. Olin liikkeellä hieman liian aikaisin. Palaan tänne joskus toiste katselemaan puistoa kaikessa rauhassa, sen lupaan!

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Kukkolanharjun luontoreitti Hollolassa
Järvien kierros Hollolassa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa