Järvien kierros Hollolassa

Päivämäärä: 11.10.2019
Luontopolkumiehen reittinumero: 98
Reitin pituus: 7,5 km
Kohokohdat: Vähä-Tiilijärvi, Keski-Tiilijärvi, Iso Tiilijärvi! Ja Tiirismaa.
Parkkipaikka: Iso parkkipaikka Vähä-Tiilijärven uimarannalla
Opasteet ja kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Suuri osa polusta on leveää hiekkapolkua/tietä, ei erikoisia vaatimuksia.


Kävelin lokakuisena perjantaiaamuna Hollolassa Tiirismaan kierrosta ja kun jossain vaiheessa kaksi eri reittiä kulkevat hetken samaa polkua, muistin yhtäkkiä lukeneeni kesällä 2019 avatusta Järvien kierroksesta, jota siis jo muutaman askelen kävelin. Mietin, olisiko minulla aikaa kävellä samana päivänä tämäkin kierros ja kun Tiirismaan kierros oli kierretty, niin ajelin yhdentoista maissa Vähä-Tiilijärven uimarannalle, josta Visit Lahden nettisivu kertoi Järvien kierroksen alkavan. Tiilijärventieltä on hyvä opaste uimarannalle ja parkkipaikka on todella tilava.

Reitin kiertosuunnasta minulla ei ollut varmuutta, mutta lähdin etsimään reittikarttaa uimarannan vasemmalta puolelta, kuten netissä kerrottiinkin. Ja kyllä, täältä löytyi hyvä opaskartta. Järvien kierros kiertäisi siis kolme järveä: Vähä-Tiilijärven, Keski-Tiilijärven ja Ison Tiilijärven. Kuva mukaan, mittauslaitteet päälle ja menoksi.

Ensimmäiset sadat metrit kävellään Vähä-Tiilijärven etelärantaa pitkin. Ulkoilutie on tässä leveä ja hyvin hoidettu. Reitti on hyvin merkitty sinisin maalimerkein ja risteyksissä on selkeät opaskyltit.  

Noin viisisataa metriä pitkin ulkoilureittiä, sitten käännytään hieman kapeammalle polulle ja järven länsirannalle.

Syksyinen Vähä-Tiilijärvi oli harmaasta säästä huolimatta todella kaunis. 

Kuvia tuli otettua aimo nivaska.

Vähä-Tiilijärven ja Keski-Tiilijärven välisellä kannaksella on tietotaulu, jossa kerrotaan kaikista kolmesta järvestä. 

Keski-Tiilijärven länsipuolella ei kävellä rantaa pitkin. Alkumatkalla metsäpoluiltakin näkyy asutusta lähes koko ajan - tässäkin kuusikossa toiseen suuntaan katsoessa näki pari omakotitaloa.

Ison Tiilijärven ranta lähestyy ja maisema näyttää hetken kovin tutulta. Kyllä, tässä kuljetaan  Finlandia-hiihtoreittiä, sitä 32 kilometrin lenkkiä. Olen tästä muutaman kerran hiihtänyt. Finlandia-reitiltä voi poiketa kauniille paikalle Tiilijärven rantaan. Kävelyä on takana 2,5 km, tässä on reitin ensimmäinen hyvä taukopaikka. Tiirismaan masto näkyy taustalla. Uhmasin pientä tihkusadetta ja pidin evästauon. 
Selfien paikka. Tiirismaan televisiomasto jää hieman sumupilvien taakse.

Reitti jatkuu hiekkatien (Vesipojantien) laitaa, sitten tie päättyy Vedenottamolle, jonka pihan läpi kävellään. Nyt ollaan Ison Tiilijärven pohjoisimmassa kohdassa ja noin puolessa välissä reittiäkin. Tässä aletaan nousta jyrkästi Tiirismaan rinteille. Käännytään latupohjalle ja saavutaan pähkinäpensaslehdon laidalle. 

Tämä rasti ei liittyne Järvien kierrokseen (ainakaan en nähnyt muita rasteja). Vastaus lienee helppo arvata!

Huh mikä nousu. On taas noustu yli 50 metriä Tiirismaan rinnettä. Risteyksessä oli penkki (joka ei mahtunut kuvaani) ja menosuuntaani avautui yksi syksyn kauneimmista maisemista. Upeat värit, kaunis koivikko ja lehtien peittämä polku, joka hävisi kauempana sumuun.

Hetken päästä (4,5 km kävelty) saavuin Tilkin kurkistukseen, joka on siis näköalapaikka Tiilijärvelle. Tässä kävin jo kerran aamulla Tiirismaan kierroksen kävelyni aikana. Tai oikeastaan kaksikin kertaa. Silloin nimittäin eksyin hetkeksi ja lähdin kurkistuksesta väärään suuntaan, nyt tiesin varmasti, mihin olisin seuraavaksi menossa.

Alas rinnettä, nimittäin. Laskeuduin 50 metriä alemmas ja saavuin Soisalmensuolle. Mukava suomaisema ja kohtuuhyvät pitkospuut.

Soisalmensuon jälkeen maisema näyttää jälleen kovin tutulle. Taas ollaan hetki Finlandia-hiihtoreitillä ja hyvin lähellä Heinsuon hiihtokeskusta. 

Reitti kulkee tässä latupohjaa pitkin jonkin aikaa, kunnes noin 6,5 kilometrin kohdalla kurvataan taas Keski-Tiilijärven rantaan. Toisin kuin vastarannalla, tässä kävellään pitkän matkaa rannan tuntumassa. Täällä oli myös pari pöytä- ja penkkiryhmää.

Järveltä järvelle. Keski-Tiilijärven rannoilta siirrytään taas takaisin Vähä-Tiilijärven rantaan. Pysyttekö kärryillä? Reitti päättyy luonnollisesti Vähä-Tiilijärven uimarannalle. Käväisin vielä kuvaamassa uimalaiturin. 


Kävelyyn meni aikaa noin kaksi tuntia. Vastaantulijoita oli paljon, nimenomaan kahden ensimmäisen järven rannoilla. Ison Tiilijärven rannoilla ja Tiirismaalla oli huomattavasti rauhallisempaa - ei asutusta eikä kovinkaan monta ulkoilijaa tai retkeilijää.

Järvien kierros oli todella positiivinen yllätys. Paljon rantoja, paljon istuskelupaikkoja. Kadehdin ihmisiä, jotka saavat täällä käydä lenkillä joka päivä - melkein suunnittelin jo muuttoa Vähä- tai Keski-Tiilijärven tuntumaan. Reitti oli kaiken lisäksi monipuolinen ja hyvin merkitty. Well done Hollola!

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Tiirismaan kierros Hollolassa
Lapakiston retkeilyreitit Nastolassa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella