Savottapolku Evon retkeilyalueella Padasjoella
Luontopolkumiehen reittinumero: 25
Reitin pituus: 5 km
Kohokohdat: Savottaelämästä kertovat infotaulut
Opasteet ja kyltit: OK. Muutamassa paikassa hieman ongelmia reitin löytämisessä.
Parkkipaikka: Pieni parkkipaikka Vähä-Kelkutteen rannassa Kelkutteentiellä
Varusteet/jalkineet: Hyvin kuiva, melko helppo reitti, lenkkareillakin pärjää.
Matkaan: Löysin polun aloituspisteen ja tutustuin karttaan.
Matkaksi ilmoitetaan siis 4,2 km. Oma mittaustulokseni meni jopa hieman yli 5 kilometrin.
Polku on hyvin merkitty. Vaikka kulkijoita ei ole ollut jonoksi asti, eksymisen vaaraa ei totisesti ollut.
Kilometrin kävelyn jälkeen reitti nousee Kelkutteenharjun laelle. Harjujen "harjalla" on mukava kävellä, nautin siitä kovasti. Kävellessäni mietin, että kuvat eivät tee oikeutta harjumaisemalle. Vasemmalla ja oikealla jyrkät rinteet, vieressä näkyy alhaalla kasvavien korkeiden puiden latvoja.
Harjun päällä olevassa infotaulussa kerrottiin majavista ja niiden aikaansaannoksista oikealla puolella "näkyvällä" suolla. Suota ei todellisuudessa näkynyt ollenkaan puiden lomitse. Samanlainen kyltti oli hetkeä myöhemmin, siinä kerrottiin Karhumäestä: "Karhumäki näkyy pohjoisempana korkeana mäenkukkulana". Näin vain männyn ja kuusen latvoja.
Harjumaisemia riittää noin kilometrin ajan. Niiden jälkeen tullaan risteykseen, jossa ei mainita Savottapolkua ollenkaan. Onneksi olin katsonut karttaa ja muistin, että minun pitäisi lähteä Rahtijärven suuntaan.
Ja hetken päästä tulikin taas risteys, jossa Savottapolku poistui hiekkatieltä. Tämä oli reitin ainoa kohta, jossa hetken olin epävarma, olinko menossa oikeaan suuntaan. Reittikartasta kannattaa aina ottaa vähintään kuva mukaan, sen huomasin taas kerran.
Seuraava pätkä, vajaa kilometri kuljettiin korpimaisemassa, jonka jälkeen saavutaan Kristiaanin (vai Kristianin? Tästä oli kaksi eri kirjoitusasua.) torpalle. Torpalla on kaivo ja sen pihassa on tämän reitin toinen istuskelu- ja tulipaikka. Torppaa voi käsittääkseni varata ja siellä voi siis yöpyä.
Viimeiset pari kilometriä kävellään suurimmaksi osaksi melko avoimessa maisemassa. Männyn- ja kuusentaimia oli selvästi istutettukin juuri äskettäin.
Hieman ennen hiekkatielle tuloa kiinnitin huomiota valtavaan muurahaispaljouteen pitkospuilla, niitä vaikutti vaeltavan tuhansittain. Ja kymmenen metrin päästä löytyikin selitys, miehen korkuinen muurahaispesä.
Kommentit
Lähetä kommentti