Korpipolku Helsingissä
Päivämäärä: 8.5.2025
Luontopolkumiehen reittinumero: 546
Reitin pituus: 1,5 km (janareitti).
Kohokohdat: Rehevät lehtokorvet tulva-alueineen.
Parkkipaikka: Reitin lähin pysäköintipaikka on Pitkäkosken ulkoilumajalla, Kuninkaantammentiellä. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: HSL tuo mm. Paloheinään ja Kuninkaantammeen. Lyhimmillään matka pysäkiltä noin 1 km.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia (mikäli pitkospuut eivät ole tulvan alla).
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa
![]() |
Olin jo jonkin aikaa suunnitellut uusiin polkuihin tutustumista, nyt päätin ottaa ainakin Korpipolun ohjelmaan. Mistäköhän kannattaisi kävely aloittaa? Helsingin nettisivu antaa osoitteeksi Kuninkaantammentien ja muistelin joskus nähneeni opasteen Pitkäkosken ulkoilumajan luona. Janareitin läntinen pää on siis Pitkäkoskella - itse asustan reitin itäpuolella ja päätin ajella Niskalan arboretumin pysäköintipaikalle, josta arvelin olevan muutama sata metriä reitin itäpäähän.
Läksin kävelemään leveää ulkoilutietä etelän suuntaan. Väylä kulkee Haltialan peltojen laidalla. Paikka on oivallinen mm. valkohäntäpeurojen tarkkailuun. Tai vaikkapa keltasirkkujen - yksi taitaa istua nimittäin alla olevan kuvan vasemman reunan puun oksalla.

Noin 750 metrin kävelyn jälkeen saavuin opastaululle, joka esittelee Haltialan aarnialuetta. Kuvittelin tämän paikan olevan myös Korpipolun itäreuna, mutta näin ei ollutkaan. Yritin tutkia nettisivun karttaa, jotta osaisin suunnistaa polun itäiseen päähän, mutta kartasta ei oikein saanut tolkkua. Myöhemmin totesin, että aarnialueen kartassa Korpipolun aloituspiste on itse asiassa sen vasemmassa alakulmassa (nyt olin oikeassa alakulmassa). Lähdin kuitenkin kulkemaan aarnialueelle vievää polkua, jossa asia pian selvisi. Jatketaanpa siis matkaa!

Olin kävellyt aarnialueen polulla satakunta metriä, kun huomasin ensimmäisen Korpipolun opasteen. Lähtöpaikalle olisi puoli kilometriä. Aarnialue on luonnonsuojelualuetta, täällä saa kävellä vain polkuja pitkin. Kävelyä on helpotettu leveillä pitkospuilla.

Viimeiset metrit ennen varsinaista Korpipolkua.

Reitin itäinen aloituspiste on itse asiassa Paloheinän viiden kilometrin kuntoradan varressa. Jos starttaat matkaan Paloheinästä, voit kävellä pururataa pitkin tähän pisteeseen. Korpipolku on merkitty sinisillä vinoneliöillä.

Reittiopaste toivottaa tervetulleeksi Korpipolulle. Reitin pituudeksi kerrotaan 1,2 kilometriä ja sen varrelle on merkitty kuusi opastaulua. Helsingin kaupungilla on Haltialassa ennallistamisprojekti - aluetta palautetaan kohti luonnontilaa. Aiemmin ojitetun lehtokorpialueen ojia on padottu ja vedenpintaa nostetaan täällä luontaiselle tasolleen. Kuva on itse asiassa otettu läntisestä aloituspisteestä, mutta taulut ovat toki samanlaiset.

Reitin itäosa kulkee kosteikon yli. Pitkoksien varoiteltiin olevan tulva-aikoina veden alla, mutta tämä kevät on ollut todennäköisesti tavallista kuivempi ja pitkokset olivat kuivat koko matkalta.

Idän suunnasta käveltynä reitin ensimmäinen opastaulu kertoi lehtokorvista. Kostean lehtokorven kasveja ovat mm. ranta-alpi, huopaohdake ja rentukka sekä harmaa- ja tervalepät. Muiden taulujen aiheita ovat mm. ennallistamisen vaikutukset lintuihin ja kovakuoriaisiin.

Kosteikon ylitys oli ehdottomasti suosikkikohtani tällä reitillä. Tämä opastaulu kertoo luonnon monimuotoisuuden palautumisesta ennallistamistöiden yhteydessä. Alueella tehdään aiheesta myös seurantatutkimusta.

Haltialassa risteää paljon polkuja. Reitin opastus sinisin merkein toimii hyvin, yhtään epäselvää kohtaa ei tällä merkityllä osuudella ollut.

Itäreunan pitkososuudet jatkuivat monta sataa metriä, mutta mikäs sen mukavampaa kuin kulkea hyviä pitkospuita pitkin. Toki täällä pääsee kävelemään myös tavallista metsäpolkua pitkin. Metsätyyppi on suuren osan aikaa hyvin samanlaista, kuusien ja vanhojen koivujen valtaamaa vanhaa metsää.

Länsipäässä ylitetään leveä ulkoiluväylä sekä kuntorata.

Länsilaidan lähtöpiste on sekin leveän väylän, Kuninkaantammentien, varressa.

Päätin kävellä samaa reittiä takaisin. Varsinainen Korpipolku tuntui hieman pidemmältä kuin ilmoitettu 1,2 kilometriä. Palailin Korpipolun alkuun ja katsoin samalla kellostani, oliko se samaa mieltä reitin pituudesta. Eipä ollut, sen mukaan reitti olisi noin 1,6-1,7 kilometriä. Mietin paluureitilläni myös sitä, käväisinkö samalla reissulla kävelemässä seudun toisen merkityn reitin, Siimespolun, mutta päätin jättää sen vielä väliin.
Korpipolun itäpäästä jatkoin aarnialueelle, mutta kurvasin takaisin Niskalan arboretumin pysäköintipaikalle Kuninkaantammentien kautta.

Pysäköintipaikalla totesin kävelylleni kertyneen mittaa 6,7 kilometriä. Aikaa käytin pari tuntia. Jos lähdinkin kävelemään 1,2 kilometrin luontopolkua, niin aika moninkertaiseksi matka lopulta muuttui. Tämä on tietysti janareittien ongelma - harva pystyy kävelemään sen vain yhteen suuntaan. Toki Korpipolun voi kävellä Pitkäkoskelta edestakaisin hieman lyhyempänä. Vielä yksi vinkki Haltialan merkityille poluille lähtijälle: Paloheinästä voi lähteä kävelemään Siimespolkua (tiedon mukaan 2,4 km ympyräreitti), josta voi yhtyä noin sadan metrin yhdyspolulla myös Korpipolun itäosan tuntumaan.
Toukokuisena torstaina reitillä oli muitakin reippailijoita - koiranulkoiluttajista linturetkeilijöihin ja lenkkeilijöihin. Reitti on kohtuullisen helppo. Korkeuseroa on parikymmentä metriä , nousut ja laskut ovat loivia. Reitillä on yksi hieman jyrkempi kohta sen länsipäässä. Nautin kävelystä kovasti, toukokuu on oiva aika käydä katsomassa kosteaa lehtokorpea.
Sijainti: N=6683122.734, E=383985.210 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60,2681483, GEO:lon=24,9026297
Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa
Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Longinojan luontopolku
Maunulan luontopolku
Pitkäkosken luontopolku
Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle
Kommentit
Lähetä kommentti