Astuvansalmen luontopolku ja kalliomaalaukset Mikkelin Ristiinassa

Päivämäärä: 13.7.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 498
Reitin pituus: 4,5 km (edestakaisin)
Kohokohdat: Kalliomaalaukset komeassa kallioseinämässä - bonuksena hieno Saimaan maisema
Parkkipaikka: Suurlahdentie 2037, tilaa noin kymmenelle autolle. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Ei ole
Opasteet/kyltit: Kohtuuhyvät
Varusteet/jalkineet: Hyväpohjaiset kengät kallioille
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

On ollut usein viime vuosina mielessä, että voisin tehdä blogitekstin Astuvansalmen kalliomaalauksista ja sinne johtavasta polusta. Mikä sen sitten on estänyt? Se, että kulkureitti Puumalan suunnasta (mökkimaisemistani) on mutkikas ja kumpuileva hiekkatie. Hiekkatieosuutta taitaa tulla melkein parisenkymmentä kilometriä ja lisäksi Astuvansalmelta kohti Ristiinaa vielä melkeinpä toinen mokoma. Usein kanta- ja valtatiet ovat vieneet voiton, kun olen mökiltä lähtenyt kohti pääkaupunkiamme.

Tällä kertaa päätin sisällyttää Astuvansalmen kotimatkaan. Ajelimme kaverin kanssa hiekkatietä ja samalla muistelimme, olimmeko käyneet paikalla aiemmin veneellä ja/vai kävellen. Minä muistin käyneeni kerran molemmilla tavoilla. Myöhemmin tarkistin asian ja löysin valokuvia vuosilta 2007 (jolloin kävin veneellä) ja 2015 (jolloin kävin kävellen).

Parkkipaikka on siis Suurlahdentien varrella, Kukonjärven lahden tuntumassa. Luontopolulle toivotetaan tervetulleeksi melko yksinkertaisella plakaatilla, jossa on mainittu reitin pituudeksi 2,5 km/suunta. Kalliomaalausten todetaan olevan yksi Pohjoismaisten suurimmista kalliomaalauskohteista ja niiden iäksi arvioidaan 6000-4500 vuotta.

Oli melkoisen lämmin päivä, joten pohdimme mahdollista uintia kävelyn jälkeen. Kukonjärven ranta ei houkutellut, se oli hieman soistunut. Kylmää juomista reppuihin ja matkaan. Ensimmäiset 50 metriä kuljetaan Vanamontietä pitkin.

Reitti kääntyy kuitenkin hetimiten vasemmalle ja Kukonjärven rantaan. Tämä oli oikeastaan koko reitin ainoa opaste.

Jonkin aikaa kuljetaan järven rannan tuntumassa. Rantametsä oli yllättävänkin lehtomainen. Muistelin, että täällä käveltiin lähinnä mäntykankailla.

Kilometrin kohdalla ohitetaan Kuvelampi. Täällä on reitin ensimmäinen istuskelupaikka - penkki, jolta voi katsella lampimaisemaa.

Reitti kulkee lampien rantojen lähistöllä ja nousee välillä mäntykankaille. Kolmas k-kirjaimella alkava lampi on Keskilampi, se ohitetaan hieman ennen puoltatoista kilometriä.

Taas on noustu mäen päälle ja kuljetaan kauniissa sekametsässä. Reittimerkintöjä täällä ei tosiaan ole, mutta eipä ole risteäviä polkujakaan.

Neljäs järvi tai lampi polun varrella on Niskalampi. Sen läheisyydessä kalliolla on toinen penkki, mutta näkymä oli kohti rantametsää. Taisin vähän kritisoida ja sanoa, että itse olisin asettanut penkin vaikka pienelle puulavalle tähän rannan tuntumaan.

Vielä yksi nousu. Jostain syystä täältä löytyi luontotaulu, jonka rastinumero on 14. Olisiko täällä aiemmin ollut luontopolku numeroituine rasteineen? En voi sanoa muistavani, olisiko sellaisia ollut edellisellä kävelykerrallani (yhdeksän vuotta aiemmin) - eikä minulla ollut kuva-aineistoa reitin varrelta.

Vielä reipas, jopa hieman hankalahko laskeutuminen Saimaan ja Yöveden rantaan. Osan matkasta voi kulkea onneksi portaita pitkin. Kuva otettu päinvastaiseen suuntaan rannalta.

Nyt ollaan muutaman metrin päässä kalliomaalauksista. Niiden tarkastelua helpottaa katselulava.

Kallion kerrotaan muistuttavan ihmisen sivuprofiilia.

Osa kuvista on melko lähellä katsojaa ja niitä voi melkeinpä koskettaa.

Osa on taas hieman korkeammalla rinteessä.

Katselulavalla on myös melko kulunut opastaulu, josta voi kuitenkin mainiosti lukea lisätietoa. Yleisin maalattu kuvio on hirvi, niitä on kaksikymmentä. Ihmishahmoja on seitsemäntoista ja veneitä yksitoista. Maalaukset on tehty punamullalla, jonka tarkkaa koostumusta ei ole saatu selville.

Tältä katselulava ja paikka näyttää veden rajasta kuvattuna.

Astuvansalmelle pääsee mainiosti myös veneellä.

Rannassa on laituri, joka on tosin varattu M/S Ainolle kolmeksi vartiksi useina päivinä kesä-elokuussa. Ainon risteilyistä lisätietoa täältä. Taisipa rannassa olla puuseen seinässä myös kyltti, joka kertoi, että veneellä laituriin voi pysähtyä korkeintaan kahdeksi tunniksi.

Lähdimme palailemaan kohti pysäköintipaikkaa. Tarpeen oli vielä pieni evästauko, joten istahdimme Kuvelammen penkille muutamaksi minuutiksi. Sen jälkeen reipas kävely takaisin Suurlahdentien laitaan. Matkamittari kertoi matkaksi noin 4,5 km, aikaa käytimme tunnin ja kolme varttia. Reitillä oli muutama muukin kävelijä - ja myös muutama veneilijä ihaili maalauksia veneestä käsin, he eivät tainneet jalkautua rantaan.

Reitin vaativuus lienee keskitasoa. Korkeuseroa on parisenkymmentä metriä, muutama nousu ja lasku on jyrkähkö. Kiviä ja puunjuuriakin reitillä on jonkin verran, ihan helpolla täällä ei pääse. Loppukanootti (kuten kerran kuulin jonkun telkkarissa hauskasti väärin sanovan): Astuvansalmelle kannattaa kyllä veneillä, meloa tai kävellä. Tai risteillä. Hieno ja historiallinen paikka!

P.S. Se uinti: ajelimme Ristiinan kirkonkylään ja kävimme mukavassa uimalassa Brahentiellä. Vinkki muillekin ohi ajaville!

Sijainti: N=6814144.588, E=528811.868 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=61.4600061, GEO:lon=27.5405544

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Linnaniemen polkureitti
Sydänmaan retkeilyreitti
Suojavedentien lenkki

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Nukarinkosken ulkoilupolku Nurmijärvellä