Senatsbergetin hyvinvointipolku Kemiönsaaren Taalintehtaalla

Päivämäärä: 23.5.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 304
Reitin pituus: 6,5 km
Kohokohdat: Taalintehtaan ruukin tienoo ja Senatsbergetin hienot maisemat
Parkkipaikka: Ruukkimuseon piha, Tullinmäentie 5, Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Pärjäsimme lenkkikengillä
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Lounais-Suomen retken toinen päivä ja ensimmäisenä suunnitelmana kiertää joku Taalintehtaan taajaman luontopoluista. Valinta kohdistui Senatsbergetin luontopolkuun, joka on reiteistä pisin - ja todennäköisesti olisi myös siis monipuolisin. Parkkeerasimme auton Ruukkimuseon pihaan. Tien laidassa on useampikin opastaulu. Ensimmäisessä esitellään polut lyhyesti, toisessa on selkeä reittikartta.

Reittikartasta kannatti ottaa kuva, se helpotti kävelyä muutamassa kohdassa.

Polut starttaavat museorakennusten välistä. Vandringsstig/vaelluspolku -kyltti johdattaa kävelijän reiteille.

Kolmen väriset merkinnät viittaavat kolmeen eri polkuun - valkoinen on lyhyt Masuunilammen luontopolku, oranssi merkintä viittaa Pienen Masuunijärven polkuun ja keltainen valitsemaamme Senatsbergetin hyvinvointipolkuun. Keltaisia merkintöjä seuraamaan, siis!

Heti ensimmäisten kylttien kohdalla ihastelimme valtavan kokoisia tervaleppiä. Opastaulussa kerrottiinkin, että paksuimmat niistä ovat jopa kaksi metriä ympärysmitaltaan!

Alun polkuosuus päättyy heti noin sadan metrin kohdalla hankalaan risteykseen. Kartan (ja ehkä myös puussa näkyvien merkkien perusteella) tuntuisi siltä, että tulee kääntyä vasemmalle. Tie johtaa kuitenkin yksityiselle pihalle ja oikea reitti kulkee oikealla näkyvän tien kautta. Tästä oikealle, asfalttitietä vasemmalle ja 50 metrin päässä jälkeen vasemmalle. Ja pahoittelut, itse kävelimme tämän alkumatkalla väärin. Paluussa homma sujui jo ihan oikein.

Alkumatkalla reitillä on luontoon liittyviä opasteita, joissa kerrottiin esim. rantalehdon lajeista, Suomessa melko harvinaisesta neidonkielestä sekä uhanalaisesta vuorimunkista.

500 sadan metrin kohdalla tullaan Pienen Masuunijärven rantaan. Reitti kulkee järven länsirantaa pitkin jonkin matkaa - ensin pitkin rantakallioita, joista laskeudutaan rantanevalle.

Parinsadan metrin pitkospuuosuutta oli mukava kävellä. Kuva on taidettu ottaa paluumatkalla, tämä kohta kuljetaan siis kahdesti. Paluumatkalla seurasimme suon ja lammen yllä ympyrää lentävää ja kovaäänistä harmaahaikaraa.

Järven pohjoisrannalla alkaa hyvinvointipolun varsinainen ympyräreitti. Lähdimme kiertämään reittiä myötäpäivään. Aluksi reitti kulkee tovin leveää kuntoiluväylää pitkin. Myös frisbeegolf-maaleja oli reitin varrella useita.

Kilometri kävelyä takana ja poistutaan kuntoilureitiltä. Varsinaisen hyvinvointipolun infotaulut tai tehtävärastit alkoivat näissä maisemissa, Suuren Masuunijärven rantaa kulkevalla polkuosuudella. Palataan hyvinvointipolun tehtäviin hieman myöhemmin. Suuri Masuunijärvi näytti kovin erämaiselta. Odotin suurta lintulajien kirjoja, mutta onnistuimme bongaamaan vain telkkäpariskunnan ja pari naakkaa.

Suuren Masuunijärven jälkeen polku lähtee kulkemaan metsämaisemissa. Kangasmaastot ovat hyvin samanlaisia kuin missä päin tahansa Suomea. Sanoinkin ääneen, että voisimme ihan yhtä hyvin olla kävelemässä Etelä-Savossa.

Kaksi ja puoli kilometriä kävelty. Ylitetään Hertsbölentie, jonka laidassa on myös pieni parkkipaikka niille, jotka haluavat kävellä suoraan Senatsbergetille.

Heti tien ylityksen jälkeen alkaa nousu Senatsbergetille. Puolivälissä nousua on puuvaja, josta voi ottaa mukaan polttopuita mäen huipulla olevaa tulipaikkaa varten. Pienen puuvajan seinässä on myös polttopuihin liittyvä opaste, jossa on bonuksena Senatsbergetin pieni kartta.

Nyt noustiin jyrkästi Senatsbergetin huipulle. Maantieltä nousua kertyi noin 50 metriä - ja tosiaan, nousun loppuosan jyrkkyys pisti jo vähän puuskuttamaankin. Mäen huipulla voi sitten nauttia maisemista ja taukopaikan palveluista. Täällä on penkkejä ja pöytiä, laavu ja näkötorni.

Piipahdimme ensimmäiseksi melko uudessa näkötornissa (rakennettu ilmeisesti 2018). Maisema on komea joka suuntaan - erityisesti nautin etelän ja lounaan suuntaan avautuvista merenrantamaisemista. Kaukaisuudessa voi bongata mm. Lövön sillan, jonka olimme edellisenä päivänä ylittäneet matkalla Kasnäsiin ja Örön saarelle.

Istahdimme laavulle pitämään evästaukoa. Rauhallista. Kulorastas rätisi lähimetsässä. Samalla etsin hakukoneesta tietoa mäen päällä bongaamastani kyltistä, jossa luki "Vädersten 200 m". Löysin tiedon Sanna-Mari Kuntun kirjoittamasta Retkipaikan blogista, riimussa roikkuva sääkivi löytyy kallion eteläreunalta ja sen vieressä on ruotsinkielinen kyltti ja selitys siitä, miten kivi ennustaa säätä. Jos se on valkoinen, on lumista - jos se heiluu, on tuulista ja niin edelleen. Valitettavasti teksti on kovin kulunut ja sitä oli hankala lukea. Kivi etualalla, Luontopolkumies ihailee maisemaa taustalla.

Reitti jatkuu näkötornin luota. Seuraava kilometri on jälleen kangasmetsämaisemaa.

Näillä tienoilla hyvinvointipolku tarjosi "Luonnon oma jumppasali"-tehtävän, jossa piti - tai sai - venytellä. Hoidin asian ja tein muutaman pohje- ja etureisivenytyksen. Muissa hyvinvointipolun tauluissa kerrottiin mm. miten luonto houkuttelee liikkumaan tai kerrottiin luonnon estetiikasta.

Paluu Pienen Masuunijärven rantaan. Vielä nousu komeille rantakallioille ja maiseman ihailua sieltä.

Ympyräreitti päättyi, palailimme suon poikki järven eteläpuolelle ja takaisin ruukkimuseon pihaan. Lopetimme reitin tutustumalla vanhaan masuuniin. Raudanvalmistus on aloitettu Taalintehtaalla jo 1600-luvulla, jäljellä olevan masuunin tukirakenteet ovat vuodelta 1850.

Kävely päättyi siis Ruukkimuseon pihaan. Matkaa kertyi noin kuusi ja puoli kilometriä, aikaa käytimme kaksi ja puoli tuntia. Tapasimme pari kävelijää kuntoilureitin maisemissa, Senatsbergetillä emme ketään. Loppumatkasta pääsimme myös neuvomaan reittiä kahdelle muulle "turistille" hankalan risteyksen kohdalla.

Reitti oli melko vaativa. Nousu Senatsbergetille oli melko jyrkkä ja muutenkin reitillä oli joitakin hieman louhikkoisia kohtia. Peruskuntoiselle aikuiselle kuitenkin OK. Reitin selvästi hienoimmat kohdat ovat heti alussa - ja puolivälin kieppeillä Senatsbergetillä. Näköalat olivat hienot ja reissu todellakin kannatti!

Sijainti:N=6662401.796, E=249619.921 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.0217737, GEO:lon=22.5078155

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Örön 6"-kierros
Westerholminpolku Nauvossa

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa