Kaijansuo ja Kaijanharju Savonlinnassa

Päivämäärä: 13.9.2020 ja 20.11.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 203
Reitin pituus: 6 km
Kohokohdat: Kolme Kaijaa - Kaijanharju, Kaijansuo ja Iso Kaijanlampi.
Parkkipaikka: Kaijanlaavun parkkipaikka muutamalle autolle tai pieni levike Niittylahdentiellä, noin Niittylahdentie 689. Lisätietoa tekstissä.
Opasteet/kyltit: Melko hyvät
Varusteet/jalkineet: Harjumaisemassa reitti on melko kuivaa ja lenkkareillakin pärjää. Kaijansuon laidalla voi piipahtaa vain asianmukaisissa vedenpitävissä jalkineissa.

Kaijansuon blogitekstiä olin haudutellut jo kolme vuotta. Kuulin Kaijansuosta ensimmäisen kerran, kun jossain esiteltiin Savon suunnalla olevia luontokohteita, jotka oli valittu mukaan itsenäisyyden juhlavuoden 100 luontohelmeä -kohteiksi. Kaijansuosta oli vaikeaa löytää tietoa netistä ja sain onneksi apua Etelä-Savon luonnonsuojelupiiristä, jonka toiminnanjohtaja antoi minulle neuvoja, miten paikalle pääsisi. Kävelin lenkin jo kesällä 2017 - ennen kuin olin aloittanut blogini. Kolme vuotta olen suunnitellut, että kävelen reitin uudestaan ja tänä syksynä oli vihdoin sopiva hetki. Syyskuun kävelyn jälkeen kuulin, että reitille olisi tulossa uusia rakenteita ja kylttejä, joten odotin vielä niiden valmistumiseen asti. Nyt marraskuussa 2020 kävelin vielä osan reitistä uudestaan. Blogissa on kuvia molemmilta kävelyiltä.  

Kaijansuolle ja Kaijanharjulle on helppo toteuttaa noin kuuden kilometrin ympyräreitti, jonka tässä esittelen. Virallista ympyräreittiä ei ole täällä nimetty, vielä. Ehdottaisin kyllä tämän ympyrän nimeämistä Kaijansuon kierrokseksi! 

Parkkipaikoista: Kaijanlaavun lähistöllä on parkkipaikka, jonne löytää ajamalla Niittylahdentieltä Pöntönharjuntielle. Vain satakunta metriä Pöntönharjuntietä ja opasteet vievät kätevästi perille. Viimeisiä teitä ei käsittääkseni ole nimetty, joten navigaattoriin ei voi laittaa muuta osoitetta kuin Pöntönharjuntien. Matkaa tästä Pöntönharjuntien opasteelta kertyy noin puolitoista kilometriä.

Toinen mahdollinen parkkipaikka on Herajärven rannassa, Niittylahdentiellä, noin osoitteessa Niittylahdentie 689. Täältä voi kivuta Kaijanharjulle ja lähteä seuraamaan sinisiä maalimerkkejä kohti Kaijansuota.

Lähdetään kuitenkin liikkeelle Kaijanlaavun luota. Pienen parkkipaikan reunassa on tolppa, jossa onkin välimatkoja moneen kohteeseen. Nämä välimatkat liittyvät Kievarin kierrokseen, joka on sekin retkeily- tai ainakin hiihtoreitti. Itsekin olen sen useasti hiihdellyt. Kaijansuon reittini yhtyy tähän Kievarin kierrokseen loppumatkalla.

Lähdetäänpä kohti Kaijanlaavua. Sinne on parkkipaikalta vain viitisensataa metriä hakkuuaukean läpi.

Syyskuussa hakkuuaukean harvat puut heiluivat tuulessa melkein kuin heinät pellolla.

Kaijanlaavulle on siis vain viidensadan metrin kävely.  

Syyskuussa pidin Kaijanlaavulla kahvitauon. Laavu on harvinaisen viihtyisä mm. siksi, että se on sisustettu räsymatoilla.

Kaijanlaavu on aivan Ison Kaijanlammen tuntumassa. Lammella on parikin yksinkertaista laituria.

Reitti jatkuu laavulta hakkuaukean laitaa pitkin. Reitillä käytetään sinisiä maalimerkintöjä ja tässä hakkuuaukealla niitä on maalattu polun varrelle pystytettyihin tolppiin tai keppeihin.    

Noin kilometrin kävelyn jälkeen ylitetään yksi Isoon Kaijanlampeen laskeva oja. Tässä oli vielä syyskuussa melko kulunut parin lankun silta, nyt marraskuussa toisen kävelyni aikaan silta olikin upouusi ja tukeva.

Hieman alle kaksi kilometriä kävelty ja noustaan Kaijanharjulle. Harjun päällä on risteys, jossa ympyräreittiä voi nyt seurata oikealle (tässä voi seurata vaikkapa kylttiä Soinilan laavu). Jos olet aloittanut reitin Niittylahdentieltä, aloitat ympyräreitin tästä. 

Harjua pitkin on todella mukava kävellä. Aina välillä oikealla siintelee Iso Kaijanlampi ja vasemmallakin puolella näkyy järvi, Iso-Korteikko. Täällä on myös yksi istuskelupaikka, tukeva penkki. Näköaloja ei voi juuri tässä kohdassa voi kuitenkaan kehua, penkiltä ei näe kunnolla harjua ympäröiville vesistöille saati Kaijansuolle.

Polku kulkee melkein kaksi kilometriä Kaijanharjun päällä. Pikku hiljaa Kaijansuo alkaa näkyä oikealla harjun alla. Blogin pääkuvassa on juuri sitä kaunista maisemaa, harjulta alas suolle ja Pienelle Kaijanlammelle. Jossain kohdassa oli selkeä, tosin aika jyrkkä polku alas suolle, joten laskeuduin harjulta alas suon laitaan.

Vielä yksi kuva Kaijansuosta ja Pienestä Kaijanlammesta. Syyskuussa suon väritys oli todella kaunis. Olisipa täällä ollut istuskelupenkki.

Upean Kaijanharjun viimeiset metrit.

Harjumaisemasta jatketaan tasaisempiin maastoihin, mutta reitti jatkuu vielä hetken kangasmaastossa.

Nyt tullaan reitin itäisimpään pisteeseen. Kävelyä on takana noin neljä ja puoli kilometriä. Tässä on risteys, jossa yhdytään ulkoilureitti Kievarin kierrokseen. Tulin kylttien suunnasta (Herajärveltä päin) ja tässä piti tehdä kurvi oikealle - ei Materin suuntaan vaan juuri vastakkaiseen suuntaan.

Loppumatka - reilu kilometri - kävelläänkin leveää ja kovaa hiekkatietä. Kilometripylväät kertovat matkaa Savonlinnan Prismalta (josta Kievarin kierros siis starttaa) tänne. 

Kilometritolpat ovat uudistuneet syksyn aikana. Sama paikka marraskuussa.


Kilometritolppia sattuu tähän matkalle kaksikin. Toisen tolpan jälkeen kierros päättyy. Kävelyä takana noin kuutisen kilometriä ja aikaa käytin kävelyyn noin kaksi tuntia. Korkeuserotkin ovat melko maltillisia - matalimman ja korkeimman paikan ero noin 24 metriä.

Olen käynyt kävelemässä täällä kolme kertaa kolmen vuoden aikana enkä ole vieläkään tavannut kertaakaan muita kävelijöitä. Rauhallinen ja erittäin miellyttävä kävelyreitti! 

Lopuksi bonus: Kaijanlaavun parkkipaikalta lähtee uusi reitti, noin kilometrin mittainen heijastinpolku. 

Reitti kulkee pieneltä parkkipaikalta Kaijansuon laitaan ja sieltä eläimien tekemää polkua pitkin Kaijanlaavulle. Reitti on todellakin merkitty heijastimin! Käyttämättä liikaa "tuotesijoittelua" voi mainita, että suonlaidan polulla eri yritysten heijastimia on melkeinpä viiden metrin välein. Reitti oli todella kostea, ei missään tapauksessa lenkkareilla käveltävissä.

Muitakin hyviä reittimahdollisuuksia täällä on - seuraavalla kävelyllä lähden tutustumaan parin kilometrin päässä olevaan Toson laavuun. Mukavaa retkeilyseutua hyvien taukopaikkojen kera!

Luontopolkumiehen muita reittejä Savonlinnassa:
Soininmäen luontopolku
Hakin kierros Punkaharjulla
Nahkiaissalon luontopolku


Kommentit

  1. Kiitos paikan esittelystä! Kuultiinkin huhua paikasta ja näillä ohjeilla löydettiin perille. Upea paikka, toivottavasti pysyy yhtä siistinä ja kaupunki ottaisi kopin seudun hankkimisesta virkistyskäyttöön. Aika vähissä on patikointiin soveltuvat reitit Savonlinnassa, ainakin semmoiset joihin pääsee ilman venettä. Soininmäki on, mutta sen ruuhkaisuudesta päätellen tilausta on enemmänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta! Minusta Kaijansuosta ja Kaijanharjusta pitäisi tehdä virallinen reitti - paikka on hieno ja kuten sanoit, patikointireittejä Savonlinnassa voisi olla enemmänkin. Jos turisti vaikka yöpyy Savonlinnassa ja miettii, missä voisi käydä pari tuntia luontoretkellä - vaihtoehdot on tosi vähissä!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa