Kopparnäs-Sandfjärden kävelyreitti Inkoossa

Päivämäärä: 7.11.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 200
Reitin pituus: 4 km (+käynti Råbergen-mäellä 4 km lisää)
Kohokohdat: Upeat merenrantareitit, hyvä taukopaikka ja näköalat Råbergeniltä
Parkkipaikka: Useita parkkipaikkoja Kopparnäsintiellä ja Klobbackantiellä. Silti melko ruuhkaista.
Opasteet/kyltit: Kohtuuhyvät. Reittiä ei varsinaisesti ole merkitty, mutta rantaa pitkin on toki helppo kävellä. 
Varusteet/jalkineet: Rantaa pitkin kulkeva reitti on hyvässä kunnossa, kuivalla kaudella täällä varmasti pärjää lenkkareillakin. Nyt oli myös kosteita kohtia.

Näin pitkälle on päästy: vuorossa oli Luontopolkumiehen 200. blogiteksti. Päätin taas juhlistaa sitä ottamalla mukaan parhaita kavereita ja lähtemällä porukalla luontoon eväiden ja kuohujuoman kera. Arvoin kohdetta jonkin aikaa, mutta päädyin Kopparnäsin rantareitteihin monestakin syystä. Tiesin, että reitti olisi todennäköisesti melko hyvässä kunnossa ja olin myös kuullut, että Sandfjärdenin taukopaikalle oli mahdollisesti tullut uusia rakenteita, tänään kun oli tarve saada eväille ja eväsjuomille kunnon pöytä ja penkit.

Olen aiemmin kävellyt Kopparnäs-Störsvikin ulkoilualueen itäisimmän osan, Kolavikenistä Sandvikeniin ja takaisin. Nyt tarkoitus olisi siis kävellä reitin läntinen osa Kopparnäsistä Sandfjärdeniin. Samalla retkellä halusin myös käydä komealla näköalapaikalla lähellä Sandfjärdeniä. 

Ajelimme Kopparnäsintietä ja päädyimme aina Klobbackantien parkkipaikalle, josta on parisataa metriä rantareitin alkuun. Parkkipaikoista ja kartoista saa tietoa Uudenmaan Virkistysalueyhdistys UUVI:n sivuilta. Linkin takaa voi ladata kohde-esitteen, josta löytyy hyvä kartta parkkipaikkoineen. Klobbackantien parkkipaikalla ei ollut opastaulua, kuvasin oheisen kartan Sandfjärdenissä. Muistaakseni näin tämän saman kartan jossain Kopparnäsintien varrella. 

Tässä vielä tarkempi kuva Kopparnäsin ja Sandfjärdenin alueesta. Klobbackantien päästä reitti lähtee kohti koillista ja Sandfjärdeniä.

Polku on leveähkö ja hyväkuntoinen. Täällä ei ole reittimerkintöjä, mutta halutessaan reittiä on helppo seurata kartasta.

Rantametsäosuuksien välillä käydään kallioilla. Marraskuisena aamuna kallio vaikutti hieman liukkaalta, varovaisuutta tarvittiin, mutta kaikki sujui hyvin. Kallio-osuuksilla ei onneksi ole kovin jyrkkiä mäkiä.

Kuudensadan metrin kävelyn jälkeen olimme aivan meren tuntumassa. Kaunis paikka ja upea syksyinen aamu.

Kahdeksansadan metrin kohdalla ollaan toisella kalliolla, Brändöskatan-niemen kärjessä. Sandfjärdenin hiekkaranta ja sen palvelut odottaisivat meitä reilun kilometrin päässä - hiekkaranta taitaa siintää keskellä olevien mäntyjen takaa.

Alkumatka oli suurimmaksi osaksi kallioita tai mäntymetsää. Kilometrin jälkeen on vuorossa kaunis rantakoivikko. 

Rantametsissä on varmasti hienoa kävellä keväällä, kun koivut ja tervalepät saavat lehtensä ja linnut aloittelevat lauluaan. Tänään oli hiljaista, lukuun ottamatta porukkamme reipasta keskustelua.

Noin 1,9 kilometrin kohdalla piipahdimme rantaan. Rannassa on tulipaikka - ja itse asiassa rannan lähellä oli toinenkin, samoin kuin pari penkkiä. Tässäkin olisi mukava pitää taukoa. (Kuva: Pirre Siivonen)

Me kävelimme kuitenkin reilut sata metriä pidemmälle ja saavuimme Sandfjärdeniin, jossa oli selvästi tänä syksynä tehty uusia rakennuksia, esteetön käymälä ja puuvaja. Paikalle on tulossa myös kaksi uutta tulipaikkaa. Tästä voi lukea lisätietoa UUVI:n sivulta. Me hyödynsimme tänään vanhempia rakenteita, hiekkarannalla ollutta pöytä/penkit -yhdistelmää. Kuohuviini poksautettiin auki ja niin meni kahvit, leivät, tuulihatut ja vilhelmiina-keksit parempiin suihin.

Jatkoimme vielä tauon jälkeen pidemmälle. Olin joskus vieraillut komealla näköalapaikalla, joka on ilmeisesti nimeltään Råbergen. Kävelimme hieman kohti Störsvikiä ja kurvasimme vasemmalle pois rannasta. Hetken päästä kääntyi taas polku vasemmalle ja kallioita pitkin on muutaman sadan metrin matka hienon kivipaaden luo - se lienee merkkinä kallion korkeimmalle paikalle. Kivipaaden vierestä on upea näköala merelle. Korkeuseroa mäen päälle kertyy kolmisenkymmentä metriä. Tässä kohdin taidetaan olla muuten myös Siuntion puolella.

Luontopolkumies kivipaaden luona. (Kuva: Pirre Siivonen)

Palasimme kalliolta rantaan ja marssimme rauhallisesti takaisin Kopparnäsiin. Matkaa kertyi noin 8 kilometriä ja aikaa käytimme tänään noin kolme tuntia. Jos haluat lyhyemmän kävelyn, niin rantareitin edestakainen kävely olisi varmasti puolet nopeampi. Alue on suosittu ja tapasimme paljon muitakin ulkoilijoita ja retkeilijöitä: näimme muutaman maastopyöräilijän, polkujuoksijan ja jopa pari melojaa merellä melomassa. Tänne kannattaa suunnata jo aamusta välttääkseen iltapäiväruuhkat.

Lopuksi: kahdennensadannen blogitekstin yhteydessä kiitokset niille, jotka ovat viimeisellä sadalla kävelyllä olleet mukanani! Kiitos Antti, Asko, Eeva, Heikki, Jari K, Jari P, Maiju, Mari L, Mari P, Markus, Mika K, Mirja, Pirre, Risto, Taina, Timo K, Timo M ja Tuija! Luontopolkumies kiittää ja jatkaa hommia. Pikapuoliin!  

Sain samppanjapullon lahjaksi reissun jälkeen. Kiitos siitäkin! (Kuva: Pirre Siivonen)

Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Kolaviken-Sandviken
Linlon saaren kierros
Bjursin luontopolku

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella