Kasavuoren luontopolku Kauniaisissa

Päivämäärä: 30.4.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 111
Reitin pituus: 3,5 km (sisältää pistäytymisen Kasavuoren kallioilla)
Kohokohdat: Stockmannin rauniot, Kasavuori
Parkkipaikka: Kasavuorentie, koulua vastapäätä
Opasteet ja kyltit: Selkeät
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia


Kasavuoren luontopolku oli siintänyt mielessäni jo vuoden verran, joten nyt oli vihdoin aika käydä tutustumassa tähän reittiin, josta sain tietoa niin Raija Hentmanin kirjasta "Uusi Pääkaupunkiseudun retkeilyopas" kuin Kauniaisten nettisivuiltakin. Vappuaattoaamu oli viileä, mutta mukavan poutainen, kun saavuin paikalle noin puoli yhdeksän maissa. Auton sai kätevästi parkkiin Kasavuoren koulua vastapäätä olevalle pysäköintialueelle.

Lähtöpaikka ja aloitustaulu löytyi helposti noin sadan metrin päästä parkkipaikasta. Kylttiin lisätyssä tiedotteessa käsketään pitää välimatkaa muihin pelaajiin. Liekö sama tiedote pallokenttien laidassa - täällä en pelaajia nähnyt.


Mittauslaitteet päälle ja matkaan! Tiesin jo etukäteen, että reitti tulisi kulkemaan suurimmaksi osaksi leveitä ulkoiluväyliä pitkin.


Heti kolmensadan metrin kohdalla sivutaan Kauniaisten hautausmaan reunaa. Hautausmaa on kunnallinen ja se on saanut alkunsa konsuli Frans Stockmannin tekemästä maalahjoituksesta. Herra Stockmanniin palaamme hetken kuluttua.

Nimittäin: hautausmaan jälkeisessä mutkassa kallion laella sijaitsevat Stockmannin rauniot. Frans Stockmann on todellakin sitä tavaratalosukua - hänen isänsä perusti Stockmannin tavaratalon Helsingin keskustaan. Frans päätti rakennuttaa talon tänne Kauniaisiin, mutta kohtalo puuttui peliin - sekä hän että hänen vaimonsa Edith kuolivat maailmanlaajuiseen influenssa-aaltoon, espanjantautiin, johon menehtyi vuosina 1918-1919 ilmeisesti peräti sata miljoonaa ihmistä. Asia tuntuu juuri nyt karmivan ajankohtaiselta. 

Joka tapauksessa raunio on jännittävä paikka, mielikuvitus alkaa heti laukkaamaan - mitä tästä olisi voinut tulla, missä olisi pääsisäänkäynti, missä valtaisa terassi, missä kellari.


Matka jatkuu ulkoiluväyliä pitkin. Jos tulostat mukaasi luontopolkuvihkosen (Kauniaisen nettisivun kautta), voit myös seurata reitin varrella olevia rastitolppia ja lukea niihin liittyvät tekstit.

Reitin varrella on muutama penkki vaikkapa pientä taukoa varten. Muutamia lenkkeilijöitäkin sattui tänään yhtäaikaa reitille.

Rastitolppien lisäksi luontopolulla on opastetauluja, joissa kerrotaan mm. lehdoista, puistometsästä ja metsän eläimistä. 

Lehdoista kertovan opastaulun jälkeen, noin puolentoista kilometrin kohdalla, voi tehdä piston Kasavuoren kallioille. Raija Hentmanin kirjassa mainitaan, että kallioilta voi nähdä esim. Ikean valomainoksen. Ihan niin kauas en metsän läpi nähnyt, mutta toki täällä tunsi olevansa melko korkealla. Korkein kohta on 64 metriä merenpinnan yläpuolella.


Takaisin ulkoiluväylälle. Mukavaa sekametsää, jossa saattoi kuulla esimerkiksi peukaloisen ja hippiäisen ääniä.

Edellisen päivän rae- ja lumisateiden ja kylmän yön jäljiltä maa oli paikoin hieman luminen ja puiden oksissa kimmelsi kauniita sulamisveden pisaroita.

Kierros on kierretty. Loppumetreillä huomasin vielä tämän taideteoksen. 

Aikaa tähän noin kolmen ja puolen kilometrin kävelyyn meni noin tunti. En pitänyt evästaukoa. Reitin sai kiertää melko rauhaisissa oloissa, näin toki muutaman lenkkeilijän ja kävelijän. Kasavuoren kallioilla en tavannut ketään.

Luontopolku on helppokulkuinen ja korkeuserot ovat maltillisia. Tämän polun voi oikeastaan kävellä kesällä vaikka sandaaleissa. Toki Stockmannin rauniot ovat ulkoiluväylän ulkopuolella, hieman hankalamman nousun päällä. Suosittelen ehdottomasti käyntiä raunioilla, jos Kasavuorelle lähdet!

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Glimsinjoen luontopolku
Tikankierros Espoon keskuspuistossa
Hanikan luontopolku

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa