Oittaan luontopolku Espoossa

Päivämäärä: 30.4.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 112
Reitin pituus: 1,6 km
Kohokohdat: Kompakti reitti, jossa rantamaisemaa ja mukava metsäosuus
Parkkipaikka: Oittaan ulkoilualueen iso parkkipaikka
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Lenkkareilla pärjää hyvin


Ex tempore-kävely: Päätimme kaverin kanssa lähteä kävelemään lyhyen luontokävelyn ja valinnaksi osui Oittaan luontopolku. Vappuaattona ajelimme Oittaan parkkipaikalle, jossa oli runsaasti tilaa. Lueskelin samalla vinkkejä siitä, missä kohdassa ulkoilualuetta on lähtöpaikka - Espoon kaupungin nettisivuilla kerrottiin sen lähtevän Oittaan kartanon päärakennuksen kupeesta. Ja sieltä löytyikin ensimmäinen keltainen kyltti, tarkemmin sanottuna punaisen aittarakennuksen edestä.


Ensimmäisestä kyltistä on valitettavasti osa pudonnut maahan, mutta lähtöpiste oli silti selkeä. Ja onpa tässä myös reittikartta.

Tällaisena aurinkoisena kevätpäivänä ensi metrit tuntuivat oikein mukavilta. Luontopolku kulkee Bodominjärven rannan suuntaisesti. Keltaisia luontopolkumerkkejä on melko tiheässä. 

Reitin pääkuvana oleva mainio "venekasautuma" on pienessä poukamassa, jossa Bodominjärven vesi lähtee laskemaan Oittaanjokeen. Tämän jälkeen reitti kääntyy pois järven rannasta ja ylittää Kunnarlantien. Heti tien ylityksen jälkeen saavutaan luonnonsuojelualueelle.

Pitkospuut johdattavat syvemmälle metsään.

Hetken aikaa kuljetaan vanhassa aarnimetsässä, jossa käpytikat sujahtelivat ohitsemme. Tässä vaiheessa luontopolkua on takana noin kilometri.

Saavutaan leveämmälle ulkoiluväylälle. Tässä olen hiihtänyt useamman kerran talvisin. Parkkipaikka on heti Kunnarlantien alituksen takana. Mutta ei - tässä täytyy olla tarkkana, reitti kääntyy vasemmalle juuri ennen tien alitusta.

Polku nousee jyrkästi mäen päälle. Polulle oli joku laittanut esteeksi kaatuneen koivun... Alitin sen ja kaveri nappasi kuvan tässä erikoisessa paikassa.

Mäen päällä oli mukava kallio. Istahdimme vasemman reunan kallioharjanteen päälle nauttimaan eväskahveja. Tässä kohdalla tapasimme myös ainoat näkemämme muut retkeilijät, kun isä ja lapsi kävelivät ohitsemme kahvinjuonnin aikana.

Portaat alas kalliolta, lyhyt niityn ylitys ja takaisin Oittaan pihalle. Saanko kertoa salaisuuden: olen ollut kerran geokätköilemässä Oittalla ja yksi geokätkö oli jossain näiden portaiden kieppeillä. En muista sijaintia ihan tarkkaan - ja ehkä hyvä niin, en voi kätköä ihan tarkkaan paljastaakaan. Voitte vapaasti käydä geokätkön etsimässä.

Aikaa kävelyymme meni kolme varttia evästaukoineen. Muita luontopolun kävelijöitä emme siis isän ja lapsen lisäksi tavanneet. Uskonpa, että täällä saattaa kuitenkin viikonloppuna olla enemmänkin kävelijöitä. Pidimme reitistä kovasti, vaikka se onkin melko lyhyt. Ehkäpä juuri sopiva esim. lasten kanssa kuljettavaksi.

Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Kasavuoren luontopolku Kauniaisissa
Glimsin luontopolku Espoossa
Soltorpin luontopolku Vantaalla

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella