Tapion Taival Salmen ulkoilualueella Vihdissä


Päivämäärä: 25.8.2018
Luontopolkumiehen reittinumero: 35
Reitin pituus: 10,7 km
Kohokohdat: Leveä polku, joka sopii monenlaiseen liikuntaan. Hauskat infotaulut.
Opasteet ja kyltit: Hyvät. Infotauluja todella paljon.
Parkkipaikka: Iso pysäköintialue
Varusteet/jalkineet: Hiekkatietä, kuiva reitti. Jalat ei kastu.

Salmen ulkoilualue oli minulle tuttu paikka Helsingin Suunnistajien iltarastien kautta, olin käynyt siellä pari kertaa suunnistamassa. Suunnistaessa ei tule juurikaan huomattua retkeilyreitistöä, joka alueella risteilee, joten oli aika kiertää ulkoilualueelle merkitty reitti, Tapion Taival. Suuri parkkialue löytyi helposti Salmentieltä ja parkkipaikan vierestä löytyi infotauluja reittikarttoineen.


Heti ensimmäisillä metreillä kävi ilmeiseksi, että tänä elokuisena lauantaina liikenteessä oli paljon muitakin ulkoilijoita. Salmen alueella liikuttiin tänään kävellen, juosten ja monella eri tyyppisellä polkupyörällä. Fatbike näytti olevan yksi suosikeista. Reitin varrella näkyi myös sienestäjiä. Suurin osa Tapion Taipaleesta kävellään leveähkö hiekkapolkua, alussa oli tarjolla pieni pätkä "pitkospuuta" tai pikemminkin leveähköä puusiltaa.


Hiekkatietä riitti. Ensimmäisen parin kilometrin aikana käväistään mm. riistapellon laidalla ja Poikkipuolinen -nimisen järven rannalla. Tien laidan metsätyyppi on suurimmaksi osaksi melko vehreää, lehtomaistakin.

Poikkipuolisen jälkeen olisi mahdollisuus kurvata Paratiisiin. En kurvannut, pysyin reitillä.


Reitin varrella on todella huomattava määrä erilaisia infotauluja. Se yllätti, sillä en pitänyt reittiä varsinaisesti luontopolkuna. Osa infotauluista oli selvästi uudempia - niissä oli hauskoja piirroskuvia ja huumoriakin. Alla reitin alkuosan kylttejä, kaksi uudempaa ja kaksi vanhempaa.

Noin neljän kilometrin jälkeen on ensimmäinen sopiva taukopaikka, Iso-Parikas -nimisen järven rannalla. Laavulla oli porukkaa, joten jatkoin vielä hetken matkaa. Iso-Parikkaan ja Pikku-Parikkaan järvien välissä löytyi parikin mukavaa pöytä/penkit -yhdistelmää, pysähdyin noin puoleen väliin reittiä nauttimaan eväitä. Kännykkä kuvasi maisemaa ylöspäin.


Samoilla kieppeillä reittiopasteiden luona. Tapion Taival oli merkitty vihrein vinoneliöin.

Oli hyvä idea pitää taukoa ennen Pikku-Parikas -järvelle saapumista. Tämän järven rannalla on toki reitin paras taukopaikka, mutta se oli melko hyvin kansoitettu. Rantakallioilla oli melkeinpä eniten retkeilijöitä, mitä olen tänä kesänä nähnytkään! Nappasin kuvan taukopaikasta ja jatkoin matkaa. Tässä vaiheessa matkaa oli takana noin 6 km.

Reitti kääntyy takaisin kohti Salmea. Korpimaisemaa, niityn laitaa, melko jyrkkiä mäen ylityksiä. 

Ja monenlaisia kylttejä. Osa niistä on vähän vänkkyrässä, mutta jotakuinkin kaikista sai toki selvää.
Elokuisessa maisemassa näkyy jo paljon erilaisia marjoja. Kielo, taikinanmarja ja puolukka tässä esimerkkeinä. Samoin harvoin näkemäni purtojuuri kukki tien laidalla.

Vielä loppumatkallakin tuli vastaan useita infotauluja, joita luki kovin mielellään. "Sanikkaisten salainen seksielämä" ja "Kokovartaloräpylä ja siivekäs akkuporakone" olivat jo suorastaan loistavia "lööppejä". Ja kaikissa tauluissa oli tarjolla samma på svenska. Mietin, onko infoa jo suorastaan liikaakin, mutta kun matkakin oli pitkä, niin lukutauot rytmittivät matkaa mukavasti. Kierrokseen meni aikaa hieman vajaa 3 tuntia, siinä ajassa kerkesi pitää vartin evästauon ja kuvata lähes kaikki kyltit matkan varrella. Hyvä reippailureitti niin kävelijöille kuin pyöräilijöillekin!

Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Seitsemän lammen reitti Luukissa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella