Hiidenkierros Sotkamossa

Päivämäärä: 14.8.2018
Luontopolkumiehen reittinumero: 33
Reitin pituus: 3,5 km
Kohokohdat: Palolampi, Hiidenportti, Kovasinvaara.
Opasteet ja kyltit: Opasteet hyvät, yksi epäselvä risteys.
Parkkipaikka: Hiidenportintiellä. Tilaa useammalle kymmenelle autolle.
Varusteet/jalkineet: Hyvät jalkineet tarpeen.


Hiidenportin kansallispuisto ei ollut minulle aiemmin tuttu. Kyltti sattui silmääni Kuusamoon ajellessa ja päätin pysähtyä siellä paluumatkalla. Tutustuin luontoon.fi -sivulla reitteihin ja valitsin lyhyehkön Hiidenkierroksen, jolla kuitenkin näkisin kansallispuiston kohokohdan, itse Hiidenportin. Saavuin paikalle elokuisena arkipäivänä iltapäivällä. Parkkipaikalla oli puolenkymmentä autoa. Parkkipaikan vieressä on Palolammen opastuspaikka, josta löytyy tulentekopaikka, pöytiä ja penkkejä sekä lukuisia infotauluja, joissa kerrotaan mm. kansallispuiston luonnosta.


Reittejä näkyi olevan valittavissa paljonkin. Hiidenkierroksen pituudeksi mainitaan 3-5 km. Tämä selviää sillä, että noin kolmen kilometrin ympyräreitiltä voi tehdä piston Porttilammen laavulle.


Matkaan lähdetään Palolammen itäreunaa pitkin. Reitit on merkitty erivärisin pallomerkein, Hiidenkierroksen väri on violetti. Alkumatka mennään valoisassa mäntymetsässä, kangas- ja suomaastossa. Pitkospuut ovat melko hyvässä kunnossa.


Kilometrin kävelyn jälkeen maisema muuttuu vähän synkemmäksi kuusimetsäksi. Näillä kieppeillä on myös tämän kävelyretken ainoa penkki, sekin parhaat päivänsä nähnyt.Puolentoista kilometrin kävelyn jälkeen saavutaan sitten Hiidenportille. Se on kilometrin pituinen rotkovajoama pystysuorine kallioseinämineen ja mustavetisine lampineen. Rotkon reunoilla on köysiaidat, joiden tarkoitus on pitää uteliaimmat kallioreunoilta poissa. Parhaat valokuvat saa valitettavasti köysiaitojen väärältä puolelta... Varovaisuus on liukkalla kelillä varmasti tarpeen! Rotko ylitetään kiviä, siltoja ja portaita kulkien. Tästä syystä reitti luokitellaan vaativaksi. Melko helposti rotkon yli kuitenkin pääsi kulkemaan.

Rotkon ylityksen jälkeen on hieman hankala risteys. Hiidenkierrokselle on tavallaan kylttejä kolmeen eri suuntaan. Muistin toki, että lyhyempi kolmen kilometrin kävely lähtee kohti Kovasinvaaraa, joten osasin valita sen suunnan. Pidempi kävely olisi mennyt kohti Porttilammen laavua. Tällaisessa kohdassa kartta olisi tarpeen. Suosittelen aina ottamaan kartasta vähintäänkin kuvan kännykkään.

Kovasinvaaralle saavuttiin reilun kahden kilometrin kävelyn jälkeen. Se on entinen erämaatalo, jonka pihaniittyjen läpi reitti kulkee. Rakennuksia paikalla ei enää ole. Pohdimme retkikaverin kanssa, miksi täällä ei voisi olla pöytää ja penkkejä, jos retkeilijä haluaisi tässä vaikkapa eväskahvit nauttia.

Viimeinen kilometri kuljetaan kallioiden yli ja taas melko valoisassa mäntymetsässä. Palolampi palaa taas maisemaan.


Ja kun saavuimme taas parkkipaikalle, kelloni näyttää matkaksi 3,5 km. Aikaa kävelyyn meni noin 1 h 20 min. Muutamia muitakin retkeilijöitä näimme - yksi retkeilijä nuokkui hyvin väsyneen näköisenä Palolammen opastuspaikan pöydällä, ryhmä nuoria testaili kaikua Palolammen kallioilla ja pariskunta keräsi mustikoita parkkipaikan läheisyydessä.

Kävin vielä Palolammen rannassa katsomassa hyvää uimapaikkaa. Mietin, kuinka monta kertaa kevään aikana ajattelin, että käyn vielä uimassa näillä kävelyretkillä, jahka vedet lämpenevät. Asia on yhä hoitamatta - ja nyt ne kohta jo viilenevät!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella