Ikkalan luontopolku Lohjalla

Päivämäärä: 27.4.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 291
Reitin pituus: 3 km
Kohokohdat: Pähkinäpensaslehdot sekä upea näkymä Kotojärvelle
Parkkipaikka: Pieni parkkipaikka Kotojärven uimarannalla (Kotojärventien päässä), isompi ilmeisesti Nurmi Hydron pihalla, osoite Pusulantie 1080, Lohja. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Kohtuulliset
Varusteet/jalkineet: Huhtikuussa reitti oli hyvin kuljettavissa, pari mutaista kohtaa. Toukokuussa reitti lienee paikoin melko kostea, silloin vedenpitävät jalkineet lienevät tarpeen.
Keskivaikea reitti
Ei tulipaikkaa

Kevät teki tuloaan ja minulla oli kova hinku luontopoluille. Kerroin sosiaalisessa mediassa, että kaipasin seuraa retkille ja ilmoittautumisia tuli paljon. Yksi kaverini ilmoitti olevansa lomalla huhtikuun viimeisen viikon ja oli valmiina luontoretkeen jonain aamuna. Minulla oli työviikko, mutta uskoin pääseväni aamuksi retkelle, jos lähdettäisiin kukonlaulun aikaan - ja niin tehtiin, startti oli jo ennen kuutta. Kohteeksi valittiin Ikkalan luontopolku Lohjalla. Navigaattori pistettiin viemään meidät Kotojärventielle, josta olin lukenut reitin alkavan. Yllätykseksemme reitti Kotojärventielle kulki Karkkilan kautta. Ennen seitsemää oltiin kuitenkin jo Kotojärventien risteyksessä, josta bongasimme myös luontopolku-kyltin.

Muutaman sadan metrin mittainen tie päättyy Kotojärven uimarannalle. Sinne mahtuu pari autoa. Jälkeen päin luin, että toinen parkkimahdollisuus on Nurmi Hydro -nimisen yrityksen pihalla Pusulantiellä. Reitin voi vallan hyvin aloittaa sieltäkin - reitti pitenee vain pari sataa metriä. Uimarannalla ei ollut palveluita (ei puuseetä tai pöytää, vain yksi penkki istuskelua varten sekä roskis). Uimakopin takaseinällä on reittikartta.

Kartan voi halutessaan kuvata tästä - tai sen voi printata etukäteen netistä esim. Ikkalan kyläyhdistyksen sivulta, kuten minä olin tehnyt.

Uimaranta houkuttelee varmasti kesäisin polun kävellyttä retkeilijää. Tänään uinti näytti vielä hieman hankalalta. Tässä voi jo ihailla oikealla näkyvää Korpimäkeä, jonne polku lähtee rannalta nousemaan. 

Kyltti uimarannan takana ohjaa luontopolun alkuun. Reitin kiertosuuntaa ei ole määritetty, mutta opaste ohjaa tässä kiertämään reitin vastapäivään.

Luontopolulla on muutama infotaulu, joissa kerrotaan mm. Kotojärveä ympäröivästä luonnosta. Ensimmäinen taulu kertoo pähkinäpensaista. Niitä reitillä riittääkin paljon - ja niinpä olisi mahdollista bongata myös pähkinähakki reitin varrelta. Tänään se ei kuitenkaan näyttäytynyt.

Reitti on merkitty keltaisilla maalimerkeillä. Nousu Korpimäen laelle pisti huohottamaan.

Nousussa oli muutamat portaat ja tämä kätevä kaide. Kaikki reitin rakenteet olivat erinomaisessa kunnossa.

Huipulla, noin 30 metriä Kotojärven yläpuolella. Korkean jyrkänteen reunalle ei tehnyt mieli mennä kurkistamaan. Maisema järveä kohti oli hieno (blogin pääkuvassa). 

Laskeuduimme alas ja saavuimme Kotojärven pohjoispäähän. Lyhyt pitkospuupätkä oli erinomaisessa kunnossa. Näillä tienoin höristin myös korviani - aurinkoisen aamun ääniin kuuluivat mm. peukaloinen, tiltaltti ja laulurastas, joita kuulin tänä keväänä nyt ensimmäisen kerran.

Nyt saavuttiin järven länsirannalle. Hetken aikaa reitin varrella oli puihin ripustettuja numeroituja kuvia. Niiden tarkoitus ei meille selvinnyt.

Vähän yli kilometri kävelyä takana. Polun varrella oli postilaatikko, josta löytyi myös laminoitu reittikartta. Samalla selvisi, että olimme risteyskohdassa, jossa voisi suunnata toiselle ympyräreitille - Kissanhännänmäelle. Tämä luontopolku on avattu kesällä 2021. Se sai jäädä seuraavaan kertaan. Samoille seuduille oli merkitty karttaan merkillinen "Prottiveräjä", mutta sitä emme maastossa löytäneet. Asia täytyy selvittää Ikkalan kyläyhdistyksen kanssa!

Postilaatikossa oli myös vihko, johon kannattaa raapustaa nimi käynnin merkiksi. Vihkoon oli kertynyt kahden vuoden aikana vähän yli 600 nimeä - pistimme nimet ja olimme kävijät 633 ja 634.


Hetken päästä metsäpoluilta siirrytään vähän leveämmille hiekkateille. Risteyksiä on muutamia - ja niissä oli kyllä useimmissa luontopolku-kyltti. Huomasin, että aiemmin reittiä bloganneet valittelivat joutuneensa välillä mökkien tai talojen pihoihin. Kieltämättä printatusta kartasta olikin hyötyä, seurasin reittiä myös siitä. Epäselvin paikka oli urheilukentän kohdalla - kävelimme tietä pitkin urheilukentän ohi, kunnes katsoin karttaa ja totesin, että meidän piti kävellä urheilukentän läpi. Palasimme jokusen metrin takaisin ja muutimme reittiä. Tässä kohdassa en nähnyt kylttejä tai maalimerkkejä.

Ohitimme Ikkalan koulun ja karttaa seuraamalla saimme loputkin reitistä kunnialla läpi. Loppumetreillä ohitetaan hieno vanha riihi.

Riihen jälkeen polku päätyy Pusulantielle ja siitä hetken päästä Kotojärventielle ja takaisin uimarannalle. Matkaa kertyi aika tasan kolme kilometriä ja aikaa meni tunti ja vartti. Matkan varrella ei ollut istuskelupaikkoja emmekä pitäneet minkäänlaista evästaukoa. Muita retkeilijöitä ei keväisenä arkiaamuna ollut.

On hienoa, että kyläyhdistykset ylläpitävät tällaisia luontopolkuja. Keskustelimme matkalla siitä, miten ne kuitenkin tuovat ihmisiä (ja hyvässä lykyssä myös tuloja) tällaisiin pirteisiin kyliin. Kukaties joku ihastuu ja ryhtyy etsimään kotia tällaiselta sympaattiselta paikkakunnalta. Kiitos Ikkala, tapaamme jälleen!

P.S. Luin muutamaltakin eri nettisivulta, että "Ikkalan kuulua ilvestä et luontopolulla näe, se asuu nyt Wienin eläintarhassa." Luin kotona netistä, että seudun asukkaita häirinnyt nuori ilves oli siirretty ensin Korkeasaareen 2013 ja myöhemmin Wienin Schönbrunnin eläintarhaan vuonna 2015. Tarina ei ollut minulle tuttu.

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Pääkslahden luontopolku Vihdissä
Iso-Valkeen luontopolku Somerolla
Karnaistenkorven luontopolku Lohjalla

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella