Sikosaaren luontopolku Porvoossa

Päivämäärä: 4.7.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 166
Reitin pituus: 2,3 km (lähimmältä parkkipaikalta)
Kohokohdat: Hieno tie Sikosaareen, merenrannan ruovikot, rantalehdot ja lintukivi
Parkkipaikka: Muutama paikka Sikosaarentien laidassa, noin Sikosaarentie 136. Lisää tilaa hieman aikaisemmin tien laidassa.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Kuivaa juuri nyt, mutta kumisaappaat kuulemma tarpeen keväisin.

Halusin kävellä pari Porvoon luontopolkua heinäkuisena lauantaiaamuna. Otin pääkohteeksi Sikosaaren luontopolun, joka oli kiinnostanut minua jo pitkään mielenkiintoisen sijaintinsa takia. Sikosaari sijaitsee vain pari kilometriä Porvoon keskustasta, Stensbölefjärdenin merenlahdella. Sikosaaren historiaan on kuulunut mm. tiilenpolttouuneja, luotsiasemaa ja kivilouhosta, lisää tietoa esim. Porvoon nettisivuilta

Sikosaarentie oli jo sekin hauska kokemus. Matkalla on kolme puusiltaa, joille on suorastaan 
jännittävä ajaa. Hyvin ne tuntuvat auton painoa kestävän. Kuvassa on viimeinen silta juuri ennen Sikosaarta - heti tämän sillan jälkeen on ensimmäinen parkkimahdollisuus tien laidassa, toinen pieni parkkipaikka on ehkä sata metriä myöhemmin.

Heti sillan jälkeen on tosiaan parkkipaikka ja sen reunassa on ensimmäinen opastaulu Stensbölefjärdenin alueesta.

Auton voi halutessaan jättää tähän tai ajaa parisataa metriä eteenpäin, tien oikeassa laidassa on pieni parkkipaikka. Parkkipaikan laidassa huomasin myös pysäköintiautomaatin, mitä ihmettä? Maksu on vapaaehtoinen ja sillä kerätään varoja Sikosaaren reittien ylläpitoon. Tänä lauantaisena aamuna kummassakaan parkkipaikassa ei ollut autoja, joten jätin auton pysäköintiautomaatin viereen ja pudotin muutaman kolikon automaattiinkin.

Luontopolun lähtöpiste ja opastaulu ovat vielä noin kaksisataa metriä Sikosaarentietä eteenpäin. Alkuun siis pieni hiekkatiekävely ja nousu mäen päälle...

..ja lähtöpiste on tien vasemmalla puolella. Opastaulu on hieman kulunut, mutta ihan hyvin luettavissa.

Opastaulun alareunassa on luontopolun kartta. Enpä ollut ennen nähnyt luontopolun kartassa metsätyyppien nimiä VT, CT, MT, OMT. Ne tietysti kertovat parhaiten siitä, onko metsä kuivaa vai tuoretta vai jopa ihan lehtomaista kangasta, selityksetkin löytyvät kartan alta. 

Reitti alkaa pihlajaportin alituksella, mustikkatyypin kangasmetsässä. Reittimerkinnät ovat punaisia maalimerkkejä.

Luontopolku on kaksikielinen, kaikki opastaulut ovat suomeksi ja ruotsiksi. Opastauluja lienee kymmenkunta. Ensimmäisessä kerrottiin rapakivestä.

Ihailin luonnon vehreyttä. Melko karulta näyttävällä kalliollakin tammen taimet nousevat sammalen seasta. 

Vajaan kilometrin kohdalla lähestyin jo merenrantaa. Korkeimmalta kohdalta laskua rantaan on noin 30 metriä. Rannan lähellä on paljon kivenmurikoita, monen päälle oli kiipeilty. 

Rannan lähellä on kyltti Lintukivelle. Odotin ehkä kiveä, joka olisi ruovikon keskellä hieman avoimemmassa paikassa, kivi on aivan rantametsikön laidassa. Lintutornin korvike kuitenkin - portaineen, kaiteineen ja jopa linnuista kertovine opastauluineen.

Maisema Lintukiveltä näyttää tältä.

Lintukiven lähellä kasvoi yhtä suosikkikasviani, virmajuurta. 

Luontopolku kulkee hetken matkaa rantaa pitkin ja piipahtaa vielä toisessa paikassa aivan rantaruovikon kupeessa. Tässä oli myös reitin ainoa penkki istuskelua varten. Opastaulu kertoo keltakurjenmiekasta.

Paluumatka. Metsän läpi kohti Sikosaarentietä. Tällä kertaa reitti ei nouse korkealle kalliolle vaan kulkee melko rehevällä kankaalla ja sivuttaa pienen suoläntin.


Noin kahden kilometrin kävelyn jälkeen palataan taas hiekkatien laitaan. Pysäköintipaikan kyltti on tällä kertaa täysin ruotsinkielinen. Men vi förstår nog.

Parisataa metriä hiekkatiekävelyä ja paluu parkkipaikalle. Aikaa kävelyyni meni noin kolme varttia, tällä kertaa en pitänyt evästaukoa matkalla. En myöskään nähnyt ainuttakaan ihmistä kävelylläni. Reitti oli mukavan hyväkuntoinen olematta kuitenkaan leveä baana. Sikosaaren luontopolku oli mielestäni oikein toimiva ja miellyttävä polku. Voin suositella - ja jo matka Sikosaareen on elämys!

Luontopolkumiehen muita reittejä Porvoossa:
Virvikin luontopolku
Ekuddenin luontopolku

Luontopolkumies Facebookissa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meikonkierros Kirkkonummella

Lapakiston retkeilyreitit Lahden Nastolassa

Söderkullan ulkoilureitit Sipoossa