Virvikin luontopolku Porvoossa

Päivämäärä: 6.8.2017
Luontopolkumiehen reittinumero: 9
Reitin pituus: 3,5 km (jossa mukana käynti paloaukealla, muuten n. 3 km)
Kohokohdat: Vaihteleva maasto, Virvikin jättiläinen, yövilkka
Opasteet ja kyltit: Polun aloituspisteen löytämisen jälkeen erinomaiset
Parkkipaikka: Virvik Golf tai pieni levike luontopolun lähtöpaikalla
Varusteet/jalkineet: Kumisaappaat ovat tarpeen

Tämä on se syy, miksi Luontopolkumies aloitti blogin. Nettisivuista ei taaskaan ollut apua, kun etsin Virvikin luontopolun lähtöpistettä. Porvoon nettisivuilla kerrotaan reitin sijaitsevan golf-kentän vieressä. Saavuin golf-kentän parkkipaikalle, kävelin ympäriinsä ja etsin jotain merkkiä luontopolusta. Lopulta otin puhelimesta esiin saman sivun (https://www.porvoo.fi/virvikin-luontopolku) ja kartan avulla hoksasin lähteä kävelemään tietä pitkin takaisin päin. Polun alkupiste löytyi noin 200-300 metriä ennen Virvikin golfkenttää tien laidasta. Lähtöpisteellä oli myös pieni levennys, jonne siirsin autoni ennen kuin lähdin kävelemään. Toivottavasti sinulle, blogin lukija, on tästä tiedosta hyötyä kun lähdet luontopolkua etsimään!


Itse polku oli kuin oppikirjaversio siitä, minkälainen mukava luontopolku mielestäni on. Kolmen kilometrin matkalla on paljon vaihtelua - luonto- ja metsätyypit vaihtelevat, maastonmuodot ovat välillä loivasti kumpuilevia, loppupuolella joutuu jo vähän kipuamaan mäkiäkin. Välillä on kuivaa maastoa, välillä kosteampaa. Reitillä on jonkin verran pitkospuita, mutta ne ovat osittain huonossa kunnossa. Kumisaappailla kävellessä tämä asia ei haittaa millään tavalla, suossa ei tarvitse kahlata tai ojia ylittää.


Luontopolkujen infotauluissa on usein melko tavanomaista tietoa. Usein odotan, että oppisin jotain uutta kasveista tai linnuista. Tällä retkellä tutustuin mm. yövilkkaan, jonka kerrottiin kukkivan elokuussa - ja kappas, niin se tekikin, vain viiden metrin päässä siitä kertovasta taulusta.


Alun kallio- ja lehtomaisemien jälkeen saavuttiin nevasuon laitaan. Kaunis paikka, jossa haluan mielelläni vierailla toistekin, jonain kauniina kevään tai alkukesän aamuna:


Ja nevan jälkeen kivuttiin korkealle kalliolle, josta löytyi Virvikin jättiläinen, iso siirtolohkare. Korkeutta jätillä on 9 metriä, painoa 500 tonnia. Asetuin mittatikuksi kiven eteen. Alemmassa kuvassa näkyy myös punaoranssi reittimerkki puussa. Merkkejä oli todella paljon, osa puissa ja osa kallioissa.


Reitin loppupuolella oli myös perin yllättävä infotaulu, jossa kerrottiin sille paikalle jätetyn roskia (mm. maitopurkki) vuonna 1989. Ne olivat 18 vuoden kuluessa maatuneet, mitään ei ollut enää nähtävissä.


Viimeiset sadat metrit kävellään golfkentän laitaa. Pieni miinus lopun melko pitkästä tienlaitakävelystä. Samoin siitä, että yhtään penkkiä tai pöytää ei reitillä ollut. Join eväskahvit autossa ja söin eväsleivät vasta kotona... Muuten erittäin mukava luontokokemus!


Luontopolkumiehen muita reittejä Porvoossa:
Ekuddenin luontopolku
Sikosaaren luontopolku

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Meikonkierros Kirkkonummella

Linlon saaren kierros Kirkkonummella