Pamprinniemen luontopolku Uudessakaupungissa

Päivämäärä: 30.6.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 493
Reitin pituus: 4,5 km
Kohokohdat: Merellinen kävely rannoilla ja rantakallioilla, paljon upeita merimaisemia
Parkkipaikka: Osoite noin Hauintie 259, tilaa muutamalle autolle. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Raumalta on linja-autoyhteys Pyhämaalle, josta tosin vielä 6 kilometriä polulle. Lisätietoa esim. pyhamaa.fi
Opasteet/kyltit: Melko hyvät
Varusteet/jalkineet: Kesällä täällä oli kuivaa, lenkkareilla pärjäisi hyvin.
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Satakunnan ja Varsinais-Suomen viikonloppuni toinen päivä. Olin majoittunut Uudessakaupungissa (Gasthaus Pooki, vahva suositus). Yksi eniten odottamistani kohteista oli mielenkiintoiselta kuulostava Pamprinniemi. Ajelin sinne sunnuntaiaamuna noin yhdeksän maissa. Taas kerran meinasi loppua usko kesken, kun ajelin pitkää hiekkatietä, Hauintietä pitkin. Lopulta pieni parkkipaikka löytyi tien oikealta puolelta ja luontopolku-kyltti sen vasemmalta puolelta.

Sadan metrin polku vie varsinaisen ympyräreitin alkuun. Täältä löytyy myös luonnonsuojelualueesta kertova opaskyltti. Pamprinniemen kerrotaan olevan mm. erittäin merkittävä saaristolinnuston pesimäalue. Pinta-alaa luonnonsuojelualueella on 52 hehtaaria.

Ojan ylittävällä sillalla on luontopolkuportti.

Ympyräreitti alkaa heti sillan ylityksen jälkeen. Reitti kierretään vastapäivään ja tällöin luontopolun tärkein opastaulu näkyykin jo sillalta. Myös reittimerkintöinä käytettyä punaista kuitunauhaa on jo näkyvissä.

Opastaulusta löytyy reittikartta, tosin se on jo melko kulunut. Polku kulkee Pamprinniemen reunoja pitkin, aluksi Haukkalahden (maastokartassa Hauinlahden) rantaa pitkin, sitten Pamprinniemen kärkeen ja merenrantaa pitkin takaisin.

Reitin ensimmäinen puolikas kuljetaan siis umpeen kuroutuvan merenlahden, Haukanlahden, rannoilla. Alkumetreillä kävellään varmasti entistä merenpohjaa pitkin. Vieressä on sympaattinen ja kauniin vihreä kosteikkomaisema.

Luontopoluilla usein käytettäviä luontotauluja täällä ei ole. Reitin varrella on paikallisen seurakunnan tekemiä raamattuaiheisia tauluja.

Polku seurailee Pamprinniemen kallioniemen koillisreunaa, joka on suurelta osin mustikkatyypin mäntykangasta. Pieniä nousuja ja laskuja, suurelta osin melko helppokulkuista maastoa.

Haukanlahtea tai Hauinlahtea pääsee ensimmäistä kertaa katsomaan hieman yli kilometrin kävelyn jälkeen. Käväisin rantakalliolla ja ihailin tämän sympaattisen merenlahden rauhaa.

Tervaleppien reunustama polku jatkui hetken matkaa rannan tuntumassa.

Uudenkaupungin nettisivulla oli mainittu reitin keskivaiheilla oleva komea saniaiskorpi. Muistin miettineeni, miltä se voisi näyttää. Iäkästä kuusta kasvava painanne oli reitin synkin osuus - mutta tännekin riitti hieman aamupäivän valoa. Kaunis paikka, tämäkin.

Aika lailla tasan kaksi kilometriä kävelty ja aletaan olla aika lähellä Pamprinniemen kärkeä. Vastapäisellä Isonmaanniemellä näkyi jokunen mökki laitureineen. Meressä ui koskelopoikue.

Nyt noustaan rannan kallioille. Parkkipaikalla oli aamutuimaan jo yksi auto - nyt selvisi, missä sen omistajat luultavasti olivat. Aivan Pamprinniemen kärjen lähistöllä oli teltta, tuulen tuiverruksessa, mutta ehkä hieman korkeimpien kallioiden takana suojassa.

Muutama metri ja niemen kärki risteineen on näkyvissä.

Maisema avautuu upeasti kohti länttä ja luodetta, jossa Selkämeren kansallispuistoon kuuluvat Iso Laitakari ja Vähä Laitakari näkyvät kilometrin päässä. Apropoo kansallispuisto - jäin miettimään, kuuluuko Pamprinniemikin Selkämeren kansallipuistoon. Ihmettelin nimittäin maanmittauslaitoksen kartassa näkyvää "kans.puisto"-tekstiä, joka on kirjoitettu Haukanlahden kohdalle. Metsähallituksen sivuilta en löytänyt tästä tarkempaa tietoa. (Palautetta saatu: Pamprinniemi on luonnonsuojelualuetta, mutta ei kuulu kansallispuiston alueeseen. Kiitos Tuuli!)

Parhaalle paikalle oli laitettu yksinkertainen penkki. Etelän suunnassa on pieni merenlahti, Piispanhamina. Se lienee saanut nimensä tarinasta, jonka mukaan piispa Henrik karkoitti täältä hiidet merille.

En halunnut pitää kahvitaukoa täällä niemen kärjessä, joka oli varmasti reitin tuulisin paikka. Ohitin Piispanhaminan ja rupesin katselemaan mahdollisia istumapaikkoja reitin varrella.

Kävelin parisataa metriä ja lopulta tein päätöksen ja mielenmuutoksen - haluaisin sittenkin istua ihan meren rannalla. Pistin pitkähihaisen päälle ja istahdin mukavan näköiselle kivelle tauolle. Tuuli ei varmasti ollut tässä aivan niin kova kuin niemen kärjessä. Istuin meren äärellä, join kahvia ja söin eväsleipiä. Muistan ajatelleeni, että voiko ihmisellä olla parempaa harrastusta kuin tämä. Upea aamu, ihastuttava maisema, luonnon rauha. Huippuhetki.

Matka jatkui tauon jälkeen. Täällä kävellään pitkä matka aivan rannan tuntumassa. Tervalepät ja sininen meri muodostivat tosi kauniin kokonaisuuden.

Välillä reitti kurvasi kallioille. Muutamissa kohdissa piti jonkin verran etsiä seuraavia punaisia nauhoja, mutta liian hankalaa se ei ollut. Myös istumapaikkoja riitti, penkkejä oli monessa kohtaa rannan tuntumassa.

Kalaakin täältä saa, luulen minä. Tarkkaan katsoessa kuvassa voi nähdä rysän, joita täällä oli useammassakin kohdassa.

Rannan värit olivat todella kauniita.

Lisää kauniita maisemia, nyt vielä maiseman kaunistuksena joutsenpari lipumassa rannan lähellä.

Noin 3,7 kilometriä kävelyä takana. Ihastuttavaa merenrantaa oli melkeinpä puolitoista kilometriä. Lopuksi noustaan ylös kalliolle, josta reitti tekee 90 asteen käännöksen kohti lähtöpaikkaa.

Hetken kuluttua päättyi ympyräreitti, sen jälkeen palailin noin satakunta metriä parkkipaikalle. Matkamittaus seis. Sen mukaan olin kävellyt noin 4,5 kilometriä. Aikaa käytin hieman vajaat kaksi tuntia. En tavannut muita ihmisiä.

Reitti on keskivaativa. Korkeuserot ovat täällä vähäisiä, mutta reitillä on toki kallioita ja kivikkoa. Tulipaikkaa tai laavua ei ole, mutta reitillä on paljon aivan loistavia istuskelupaikkoja. Kesäretken kohde vailla vertaa!

Sijainti: N=6773440.824, E=190699.865 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.974170, GEO:lon=21.280776

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Hierkonpolku
Hakkenpään laavupolku
Vuosnaisten luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Puntalan Kissankierros Ruokolahdella