Vajosuon kierros Kurjenrahkan kansallispuistossa

Päivämäärä: 5.5.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 470
Reitin pituus: 3 km
Kohokohdat: Korpi- ja suomaisemat, mukavat taukopaikat
Parkkipaikka: Vajosuontie, Rusko. Tilaa noin 10 autolle. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Ei
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Reitti kulkee korpimetsissä ja suon laidassa. Vedenpitävät jalkineet voivat olla tarpeen.
Keskivaativa reitti
Kaksi tulipaikkaa

Varsinais-Suomen viikonloppuretki päättyi Kurjenrahkan kansallispuistossa sijaitsevaan Vajosuon kierrokseen. Yritin valita kahdelle päivälle neljä erilaista reittiä. Metsää, kangasharjua, merenrantaa, suota. Nyt olisi suokierroksen vuoro. Ajelimme kaverin kanssa Vajosuontielle ja löysimme pysäköintipaikan Vajosuo-kyltin vierestä.

Pysäköintipaikka ei ole suuren suuri. Se oli toukokuisena sunnuntaina aika lailla täynnä. Onneksi yksi retkeilijä oli juuri pakkailemassa retkeilyvarusteitaan takakonttiin ja luovutti yhden paikan meille. Hetken päästä ainakin yksi autokunta kävi kääntymässä täpötäydellä parkkipaikalla ympäri. Ehkä hieman suurempi parkkipaikka olisi täällä tarpeen.

Ihmeellinen sattuma: olimme kaverin kanssa vähän miettineet kahvitaukoa ennen kävelyä. Pariinkymmeneen kilometriin ei kuitenkaan ollut näkynyt mitään potentiaalista kahvipaikkaa. Nyt se löytyi! Parkkipaikkaa vastapäätä olevan talon pihalla oli kahvilan kyltti. Ja kahvila oli auki. Kävelimme pihaan ja ystävällinen rouva saapui talosta kyselemään, ottaisimmeko kahvit ja kakut. Yes please! Istahdimme pihalle ja nautimme kahvit ja hyvät suklaa-vaniljakakut ennen kävelyä.

Autojen suuren määrän takia taisin unohtaa kuvata lähtöpaikan opastetaulut. Aloitimme siis kävelyn kohti Vajosuota sen kummemmin karttoja tai muuta infoa tutkimatta.

Alkumatka kuljetaan melko sakeassa korpikuusikossa. Reittimerkinnät ovat keltaisia vinoneliöitä. Rakenteet (sillat ja pitkospuut) olivat erittäin hyvässä kunnossa. Varsinainen reitin ympyräosuus alkaa noin parinsadan metrin jälkeen.

Kohta Vajosuo alkoi siintää puiden takaa. Mietin, eikö reitti kulje ollenkaan suolla - eikä tällä reitillä kieltämättä kovin pitkiä avosuo- tai pitkospuuosuuksia olekaan. Noin kilometrin kohdalla ylitetään kuitenkin pieni suopätkä.

Retkikaveri pysähtyi hämmästellen pitkospuilla viihtyneitä rantahämähäkkejä. Niitä tuntui olevan paljon tällä lyhyellä etapilla.

Saavuimme risteykseen, jossa on Vajosuota joka suunnassa. Laavulle sata metriä, tulipaikalle parisataa. Meiltä jäi kokonaan huomaamatta luontotorni, jonne olisi tästä ollut puoli kilometriä.

Jatkoimme laavulle. Täällä oli rauhallista. Ajattelimme istahtaa tauolle, mutta valitsimme lopulta paikan vielä lähempää suomaisemaa.

Aivan suon tuntumassa on hauska kolmiomainen penkki, johon parkkeerasimme pienelle tauolle.

Tauon jälkeen matka jatkui. Noin parinsadan metrin päässä kalliolla on toinen tulipaikka keittokatoksineen. Lähistöllä olleen piknikpöydän ääressä oli jonkin verran retkeilijöitä - me jatkoimme matkaa.

Seuraava puolen kilometrin osuus on kangasmaastoa. Aurinkokin näyttäytyi, täällä oli keväisen lämmintä.

Lyhyellä kallio-osuudella tarkeni jo t-paidassa.

Kierros päättyi noin 2,7 kilometrin kävelyn jälkeen. Parisataa metriä kävelyä parkkipaikalle, jossa oli yhä täyttä. Käytimme tähän noin kolmen kilometrin kävelyyn puolisentoista tuntia. Siihen sisältyi mukavan mittainen tauko suon laidassa. Tapasimme kymmenkunta muuta retkeilijää.

Tämäkin reitti pitänee luokitella keskivaativaksi, vaikka korkeuseroja on todella vähän. Korkein kohta kallioilla on vain kymmenkunta metriä suon laidan yläpuolella. Polku on kuitenkin tyypillistä metsäpolkua puunjuurine ja kivikkoineen, joten ihan helpoimmasta päästä reitti ei ole.

Sijainti: N=6736385.612, E=247711.923 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60.683700. GEO:lon=22.378822

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Savojärven kierros
Nautelankosken luontopolku, Lieto

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa