Ovanmalmin virkistysalue Raaseporin Tenholassa

Päivämäärä: 15.11.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 201
Reitin pituus: 3,5 km (kahden järven ympäri)
Kohokohdat: Mukavat järvenrantamaisemat, taukopaikat
Parkkipaikka: Björkbackantie, Tenhola. Kymmenkunta paikkaa.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Hyvä polku, hyvät pitkospuut. Kosteaakin oli, mutta seurueemme yksi jäsen pärjäsi lenkkareilla kiertämällä kosteimmat kohdat.


Tämäpä yllätys. Olin vierailulla Tenholassa ja isäntämme kysyi, olisinko kiinnostunut lähtemään lähistölle luontopolulle. Totta kai! Ajelimme siis neljän hengen porukalla Ovanmalmin virkistysalueelle. Tieltä 111 käännytään pohjoiseen Ovanmalmintielle ja sitä ajetaan muutama kilometri, kunnes oikealle kääntyy melko kapea Björkbackantie. Tätä tietä on vain parisataa metriä parkkipaikalle, joka on Kvarnträsk- eli Myllylampi-nimisen järven rannalla. Itse Ovanmalmin alueesta on vaikea löytää tietoa netistä, siitä ei ole mainintaa esim. Raaseporin sivuilla. 

Parkkipaikan vieressä on kuitenkin hyvä infotaulu, josta löytyy tietoa alueesta på svenska. Ja karttaahan voi hyvin lukea kielimuurista huolimatta. Näin jälkeen päin huomasin, että olisi pitänyt rauhassa lukea myös oikean laidan "Skogsstig vid Kvarnträsket" -info, sillä meillä jäi luontopolkuun liittyvät rastit lukematta - viimeistä lukuunottamatta. Palataanpa tähän myöhemmin. Infotaulun takaa olisi myös löytynyt postilaatikosta laminoitu luontopolun opaslehtinen, jota emme myöskään ottaneet mukaan. Päätimme kiertää molempien järvien eli Kvarnträskin ja Långträskin ympäri. Reittimme olisi siis yhdistelmä kahta eri reittiä (karttaan on merkitty vielä kolmas - Maggmossabergenin reitti, se saisi jäädä seuraavaan kertaan). 

Parkkipaikan vierestä löytyy jo ensimmäinen "taukopaikka", komea kota. Tänne voisi siis hyvin tulla vaikkapa makkaranpaistoon ilman suurempaa kävelyäkin.

Tässä pääsee helposti myös Kvarnträskin rantaan ja rantakallioilta löytyy varmasti mukavia istuskelupaikkoja, jos ei lähde kiertämään järviä.

Me kuitenkin lähdimme. Reitin numerointi oli merkitty myötäpäivään, joten askelsimme siihen suuntaan. Ensimmäiset pitkospuut olivat edessämme heti muutaman kymmenen metrin jälkeen. Se mikä Ovanmalmin alueella on hienoa, on kaikkien rakenteiden kunto. Pitkospuut olivat hyvässä kunnossa - johtunee suureksi osaksi siitä, että Raaseporissa sijaitsevan oppilaitos Novian opiskelijat tekevät täällä metsäopintojensa ohessa luontopolkujen rakenteita. Osa portaista ja silloista oli upouusia.  

Yksi kolmesta merkatusta polusta oli merkitty oranssein maalimerkein. 

Reitti kulkee hyvin lähellä Kvarnträskiä ja järvi on näkyvillä lähes koko ajan. Useassa paikassa voi myös piipahtaa rannalle.

Hyvä rannallakäyntipaikka on järven länsirannalla. Tässä Kvarnträsk-järvestä on kierretty puolet. Paikalta löytyy iso kota, hieno laavu sekä pieni ja simppeli laituri, joka sekin näytti aivan uudelta. Jostain syystä kuvat kodasta ja laavusta olivat hieman epätarkkoja, joten paikasta on muistona vain tämä rantakuva.

Heti taukopaikan jälkeen saavutaan risteykseen, jossa voi joko jatkaa Kvarnträsk-järven kiertoa tai koukata vasemmalle ja nousta puron vartta pitkin kohti toista järveä, Långträskiä. Puronvarren maisema on todella tunnelmallista vihreine sammalmattoineen ja kalliojyrkänteineen.

Långträskin itärannalla oli puron ylittävä silta, jossa on samalla penkki. Hyödynsimme penkkiä mennen tullen, sillä tästä aloitimme tämän toisen järven kierron. Penkille mahtuu kolme aikuisen miehen peppua, se tuli testattua. Långträskin kierto on merkitty sinisellä merkillä. Päätimme kiertää tämänkin järven myötäpäivään. Oranssi merkintä liittyy ilmeisesti Maggmossabergenille menevään polkuun.

Isäntämme tiesi, että jossain reitin varrella pitäisi olla sauna. Täältähän se löytyi, järven etelärannalta. Emme valitettavasti tiedä, miten sitä voi vuokrata tai käyttää. Lähistöllä oli myös jo kolmas taukopaikka laavuineen.

Saunan takaa kivutaan kallioille, joiden päällä kävellään viitisensataa metriä, melkein koko Långträskin eteläranta. Korkeuseroa ei ole kovinkaan paljoa, noin 18 metriä. 

Etelärannan metsissä näkyi paljon suppilovahveroita. Tapasimme kaksi herraa, joilla oli ehkä paras suppilovahverosaalis, jonka olen koskaan nähnyt - varmasti parikymmentä litraa sieniä. Kommentoin ohikävellessäni: "Hyvä saalis!" ja sain vastaukseksi: "Näitä on kyllä ihan liikaa." Bongasin polun varressa sieniä todella monessa kohdassa. Lopulta laskeuduimme kallioilta alas Långträskin läntisimpään lahteen, joka oli melko kostea. Jouduimme ylittämään ojan melko alkeellista siltaa pitkin. Ehkäpä opiskelijat tekevät tännekin jossain vaiheessa komeammat pitkokset tai sillan.

Långträskin pohjoisrannalta oli kaunis näkymä etelärannalle - sauna ja saunan laituri näkyvät kuvan vasemmassa reunassa, korkeimmat kalliot kuvan keskellä ja oikeassa reunassa.

Luontopolkumies ja Långträskin kierron sininen merkki.

Långträskin kierros päättyi. Istahdimme taas penkille hetkeksi ja sitten käppäilimme puron vartta takaisin Kvarnträskin rantapolulle. 

Kuten sanottu: infotaulu olisi pitänyt lukea kunnolla. Tällaisia punapäisiä tolppia oli reitin varrella ilmeisesti kahdeksan. Vasta sen viimeisen kohdalla hoksasin katsoa, löytyykö siitä jotain numeroa tai muuta koodia. Löytyi, QR-koodi. Metsäpolun eli Skogsstigin rastit oli luettavissa QR-koodin lukijalla. Tämän koodin alta löytyi sivu "Naturhänsyn i skogsbruket" eli luonnon huomioiminen metsätaloudessa.  

Viimeiseltä rastilta oli vain satakunta metriä aloituspisteeseen. Matkaa kertyi siis noin 3,5 km ja käytimme tänään aikaa kävelyyn noin puolitoista tuntia. Reitti oli mukava ja sympaattinen ja taukopaikat erinomaisia. Tapasimme reitillä useammankin kävelijän, vaikka sää oli harmaa - alue on ilmiselvästi lähialueen ihmisten suosiossa. Eikä ihme. Kannattaa käväistä tutustumassa, jos lähistöllä on!

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Peikkometsän kierros Västerbyn ulkoilualueella
Latokartanokosken luontopolku Salossa
Risslan metsäpolku

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa