Glimsinjoen luontopolku Espoossa

Päivämäärä: 7.4.2019
Luontopolkumiehen reittinumero: 49
Reitin pituus: 5 km (Träskända-Jorvi-Träskända)
Kohokohdat: Glimsinjoen vaihtelevat maisemat
Opasteet ja kyltit: Kohtalaiset
Parkkipaikka: Träskändan kartanon parkkipaikka, hyvin tilaa. Karttalinkki tässä.
Jalkineet/varusteet: Keväällä hyvät jalkineet ovat tarpeen, maastokengät tai kumisaappaat. Kesällä pärjännee lenkkikengillä.

Huhtikuu. Kova into päästä taas luontopoluille ja katselemaan kevään edistymistä. Päätin aloittaa tämän kauden luontopolut Espoon Glimsinjoelta, josta olin kuullut positiivisia lausuntoja jumppapallogolf (tutustu tästä)-kaverilta Minnalta. Minna lupautui lähtemään myös paikallisoppaaksi mukaan.
Reitille pääsee kätevästi julkisilla liikennevälineillä (jolloin reitin voi aloittaa kummasta päästä tahansa) ja auton saa parkkeerattua Träskändan kartanon parkkipaikalle (Träskändan Puistotie 6). Parkkipaikalta voi laskeutua parinsadan metrin kävelyn joen laitaan, josta luontopolku virallisesti alkaa. 


Träskändan kartanon puisto on aikoinaan ollut yksi Suomen merkittävimmistä kartanopuistoista ja sen toki huomaa edelleenkin. Valtavat tammet hallitsevat puiston maisemaa.  Reitti alkaa Träskändan sillalta. Joki virtaa vuolaana, mutta rauhallisena. Telkkäkoiras uiskenteli joen uomassa. 


Ensimmäisessä kyltissä kerrotaan Träskändan puiston ja joenvarren luonnosta.


Polku kulkee kahden kilometrin matkan joen vartta pitkin, suuren osan aikaa aivan joen laitaa myötäillen. Opasteita olisi mielellään saanut olla enemmän, mutta kartan kanssa reittiä on toki helppo seurata. Paikallisoppaamme takia pysyimme helposti polulla.


Matkan varrella on 14 numeroitua kohdetta. Kohteiden kohdalla ei ole niistä kertovia tauluja - jälleen kerran oli hyödyllistä printata reittikartta mukaan. Kohde 3 on Jahtimetsä, joka lienee saanut nimensä historiasta - täällä on varmaankin metsästetty kauan sitten.


Toki numeroiduista kohteista saa reitin varrella tietoa. Opastauluja on reitin varrella muutama ja niissä on sekä reittikartta että eri kohteiden lyhyet esittelyt. Kattavammin tietoa saa netistä, esim. http://www.proespoonjoki.fi/Glimsinjoki%20luontopolkuopas.htm.


Joen varsi tarjoaa yllättävän vaihtelevaa metsämaisemaa. Ingaksenmetsä on pieni aarniokuusikko, jossa voi nähdä mm. harvinaisen välkkyludekäävän. Minä jouduin tyytymään tavallisempiin kantokääpiin, en osannut sen harvinaisempaa sukulaista etsiä.


Polku oli vielä näin huhtikuussa melko jäinen.


Jorvinkosken sillan luona joki on vuolaimmillaan. 


Mielenkiintoinen maisema löytyi heti Jorvinkosken sillan jälkeen. Yhtäkkiä Jorvin sairaala oli edessämme. Polku kulkee joen laidalla ja väärän vänkkyrät puut reunustavat hauskasti sairaalarakennuksia.


Reittiä lienee tarkoitus jatkaa kävelytietä pitkin kohti Glimsin talomuseota ja Bembölen kahvitupaa. Me kävelimme hetken matkaa joen rannassa "villissä luonnossa" ilman polkua, mutta käännyimme tästä Jorvin sairaalan kohdalta takaisin ja palailimme siis samaa reittiä reilut kaksi kilometriä Träskändan kartanolle.


Mietimme, olisiko matkalla jotain penkkiä eväshetkeä varten - eipä ollut. Ensimmäinen istuskelupaikka löytyi vasta kartanolta. Aikaa kävelyyn kului noin kaksi tuntia. Reitti tuntuu olevan suosittu, matkan varrella tuli vastaan paljon koiranulkoiluttajia. Oli taas yllättävää löytää näin mukava metsä- ja joenvarsireitti näin lähellä Helsinkiä. Ja kevät oli selvästi alkanut - kuulimme peipon ja punarinnan laulua, näimme harakan kantamassa pesänrakennustarpeistoa. Tänne kannattaa tulla uudestaan, kun vuokot alkavat kukkia.


Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Oittaan luontopolku

Kommentit

  1. Tuo joenvarsi on kyllä kaunista seutua. Monta kertaa tullut Träskändan puistossa ja ihan siinä lähimetsässä kuljettua, kun veli asuu siinä vieressä, mutta tänä keväänä olisi tarkoitus kulkea koko luontopolku. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Ja varmaan parhaimmillaan tuo reitti olisi vaikkapa toukokuussa. Itse olin vähän turhan aikaisin liikkeellä. Toisaalta - olipahan ainakin joessa vettä, kun lumien sulaminen oli vauhdissa.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Meikonkierros Kirkkonummella