Hahmajärven luontopolku Hollolassa

Päivämäärä: 29.10.2023
Luontopolkumiehen reittinumero: 462
Reitin pituus: 2 km
Kohokohdat: Hahmajärven rantamaisemat, mukava näköalakallio
Parkkipaikka: Hahmajärven uimarannan parkkipaikka, Hahmajärventie 75. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Herralan asemalta matkaa noin 1,5 km
Opasteet/kyltit: Melko hyvät
Varusteet/jalkineet: Jonkin verran kivikkoa, joten hyväpohjaiset kengät plussaa
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka (uimarannalla)

En muista, miten sain tietää Hahmajärven luontopolusta - joka tapauksessa en ole sen olemassaolosta tiennyt kovinkaan pitkään. Se tuntui mukavalta kohteelta, jossa ajattelin piipahtavani vaikka ohi ajaessani. Nyt vietin sunnuntain Lahden tienoilla ja päätimme retkikaverin kanssa käväistä Linnaistensuon lisäksi Herralassa tähän polkuun tutustumassa.

Lähtöpaikka, Hahmajärven uimaranta, löytyi helposti. Parkkipaikalle mahtuisi kymmenkunta autoa, tänään se oli tyhjä. Luontopolun aloituspiste ei näy parkkipaikalle. Muutaman kymmenen metrin päässä on tulipaikka katoksineen ja sen alapuolella rannassa uimarannan pukukopit.

Pukukoppien luota näkyi sitten reitin lähtöpiste opastauluineen.

Opastaulussa on reittikartta ja reitin esittely. Luontopolku on yhdistelmä janareittiä ja kallion päällä kiertävää lyhyttä ympyräreittiä. Pituudeksi mainitaan tekstissä puolitoista kilometriä, kartassa puolestaan 2,4 km. Reitti on merkitty Päijät-Hämeen maakuntakukilla eli ruiskukilla merkityin opastein. Kartassa reitin varrelle on merkitty kaksi muinaisjäännöstä, niitä emme kuitenkaan reitin varrella nähneet.

Matkaan! Reitti kulkee alkumatkalla Hahmajärven rannan tuntumassa.

Reittimerkit ovat punapäisiä tolppia, joissa on ruiskukka-merkki. Niitä on riittävästi eikä eksymisen vaaraa ole. On kuitenkin myönnettävä, että hieman myöhemmin reitillä piti olla tarkkana, sillä mäen päällä metsässä risteili melkoinen määrä polkuja. Risteyksissä kannattaa kurkistaa, missä suunnassa seuraava tolppa on näkyvillä.

Hahmajärven ihastuttavaa maisemaa voi alkumatkalla ihailla useasta kohdasta.

Rannassa voi vilkaista myös kohti pohjoista, jossa näköalakallio on jo näkyvissä.

Noin 400 metrin rantakävelyn jälkeen lähdetään sitten nousemaan rinnettä ylös. Lokakuussakin tämä kuusikkoinen mäki oli yllättävän vihreä komeine sammalmättäineen. Nousumetrejä kertyy kolmisenkymmentä.

Mäen päällä on risteys, josta lyhyehkö ympyräreitti alkaa. Se kierretään punaisen nuolen ja Konrad-tontun opastamana myötäpäivään. Ensin siis kohti näköalapaikkaa.

Näköalapaikka on melko jyrkän länteen (ja Hahmajärveen) laskeutuvan rinteen päällä. Tänne on rakennettu kaide, jotta kävijä osaisi varoa jyrkännettä. Kaide jatkuu jonkinlaisena kuvakehyksenä, jota voisi varmasti hyödyntää - paitsi näin iltapäivällä, jolloin vasta-aurinkoon oli vaikea saada onnistuneita kuvia. Aamun tai myöhäisen kesäillan auringossa voisi täällä saada upeita kuvia. Blogin pääkuvassa sama paikka on kuvattu hieman kauempaa, siinä näkyy myös taukopaikan penkki. Muita rakenteita täällä ei kehyksen ja penkin lisäksi ole.

Kehyksessä on tämä teksti. Ihmettelin hieman me-sanan "myö"-muotoa, se kuulosti mielestäni savon tai karjalan murteelta enkä olisi yhdistänyt sitä tämän seudun murteeseen. Liekö asialle jokin selitys?

Pienen kahvitauon jälkeen jatkoimme matkaa. Luontopolku tekee hieman yli puolen kilometrin kierroksen mäen päällä. Täälläkin kävellään suurelta osin vehreissä kuusikoissa.

Reitti näytti kulkevan kohti hiekkatietä, mutta juuri ennen tielle saapumista punainen opaste kertoi reitin kääntyvän oikealle. Tarkkana on tosiaan oltava, ainakin parissa polkujen risteyksessä olisi helposti voinut jatkaa suoraan - punapäinen tolppa näkyi kuitenkin risteävällä polulla vähän matkan päässä.

Ympyräreitti päättyy, nyt kurvataan takaisin tähän kauniiseen kuusikkoon, jota kutsuisin varmaan korpilehdoksi. Rinteessä kasvoi jonkin verran ainakin tammia, jotka erottuivat hienosti maisemassa keltaisine lehtineen. Olisi mielenkiintoista käydä katsomassa sama paikka keväällä tai alkukesästä.

Polku kulkee takaisin kohti uimarantaa. Järven rannalla tuli pysähdettyä useamman kerran. Hahmajärvi oli juuri saanut ohuen jääpeitteen.

Palailimme uimarannalle. Matkamittari näytti aika tasan kahta kilometriä, aikaa käytimme hieman alle tunnin. Tapasimme reitin varrella yhden koiranulkoiluttajan, muuten täällä oli todella rauhallista näin syksyllä.

Luontopolku on lyhyehkö, mutta siinä on jonkin verran haastetta kävelijälle. Rantapolulla on hieman kivikkoa ja puunjuuria - ja näköalapaikalle noustaan noin kolmisenkymmentä metriä, tosin loivasti. Maisemat reitin varrella ovat oikein mukavia, joten niiden eteen voi hieman ponnistellakin!

Sijainti: N=6751836.507, E=416234.226 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.8927611, GEO:lon=25.4564847

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Huovilan puisto ja Hiidenmäen metsäpolku
Järvien kierros

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa