Sundsbergin luontopolku Kirkkonummella

Päivämäärä: 15.5.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 301
Reitin pituus: Luontopolku virallisesti 2,5 km, kävely parkkipaikalta polulle ja sen kierto noin 4 km.
Kohokohdat: Luonnontilainen metsä
Parkkipaikka: Mahdollisuus ainakin Vapaaherranpolun päässä, tilaa noin parillekymmenelle autolle. (Toinen mahdollisuus lienee Kartanonrannan koulun luona.) Vapaaherranpolku kartalla.
Opasteet/kyltit: Kohtuuhyvät
Varusteet/jalkineet: Reitti oli melko kuiva, lenkkareillakin pärjää
Keskivaikea reitti
Ei tulipaikkaa

Toukokuisena sunnuntaina sovin vielä aamun Bosgård-retken jälkeen kävelytreffit Sundsbergin luontopolulle. Paikallisopas tiesi lähtöpaikan ja ajelimme parkkipaikalle Vapaaherranpolun päähän. Siitä on hieman yli puoli kilometriä luontopolun opasteille. Mietin jälkeenpäin, mahtaisiko toinen parkkimahdollisuus olla Kartanonrannan koulun luona. Polulle on nimittäin kaksi lähtöpistettä ja toinen on arviolta kolmisensataa metriä koululta. Myös luontopolun taulujen numerointi alkaa toiselta aloituspisteeltä. Palataanpa tähän vielä kartan kohdalla!

Joka tapauksessa, auto parkkiin ja mittauslaitteet päälle. Parkkipaikalta kävellään leveää ulkoilutietä kohti varsinaista polun aloituspistettä.

Puolen kilometrin jälkeen luontpolun opaste näkyy metsän laidassa.

Luontopolun infotaulu oli valitettavasti kärsinyt töhryistä. Joka tapauksessa siitä voi lukea siitä, miten metsä on harvinaisen luonnontilainen ja se on saanut kehittyä vuosikymmeniä, varsinkin 1940-1950-luvuilla, jolloin se oli osana Neuvostoliiton Porkkalan miehitystä. Metsässä on huomattava määrä lahoavaa puuta ja kelopuita. Reitti on maastoon merkitty keltaisella värillä (miksi taulussa mahtaa olla punainen vinoneliö?).

Kartasta voi kuitenkin todeta reitin muodon. Ympyräreitti lienee hieman yli kilometrin mittainen. Aloitimme reitin luoteiselta yhdyspolulta ja päätimme lopettaa sen lounais- tai länsikulmaan.

Infotaulussa kerrottiin matkan varrella olevan 13 infopistettä ja heti ensimmäiseksi tulikin vastaamme kyltti 13. Numerointi loppuu siis tänne luoteiskulmaan.

Ensimmäiset parisataa metriä noustaan loivasti. Mäen päällä ollaan sitten ensimmäistä kertaa risteyksessä - tässä tulee kurvata siis vasemmalle kohti ympyräreittiä. Oikealle menevä reitti veisi toiselle lähtöpisteelle. Myös mäen päällä oli puussa sekä keltainen että punainen reittimerkki. Ympyräreitillä oli toki vain keltaisia merkkejä.

Molemmilta lähtöpisteiltä tulleet polut yhtyvät vielä yhdeksi lyhyeksi "yhdyspoluksi", jonka jälkeen päästään varsinaiselle ympyräreitille. Risteyksissä oli usein nuolikylttejä, joissa oli keltaista väriä - niin tässäkin. Reitin varrella oli paljon eri polkujen risteyksiä, joten opastenuolia kannattaa seurata!

Ohitimme infotaulun 11, jossa kerrottiin metsän kehittymisestä.

Polku nousee luontopolun korkeimmalle kohdalle, Luontopolku kulkee suurimmaksi osaksi melko synkän metsän siimeksessä, mutta tässä on sentään hieman valoisampi avokallio. Ehkä täällä voisi olla istuskelupaikka - ainakin minä pitäisin mielelläni evästauon täällä. Toki kallioiden reunalla voi istuskella ilman penkkiä ja pöytääkin.

Kalliolta laskeudutaan pienen avosuon laitaan.

Seuraava ihmettelyn kohde oli melko suuri muurahaispesä (blogin pääkuvassa). Hetken päästä kurvasimme taas yhdessä risteyksessä oikealle. Maassa oli tennispallo. Olimme jo kerran reitin varrella ihmetelleet, keneltä tennispallo oli jäänyt polun varteen - ehkäpä se oli jonkun nelijalkaisen retkeilijän jälkiä. Oliko tämä se sama tennispallo? Voisiko olla, että tulimme jo toisen kerran samaan paikkaan? Kävelin vielä muutaman kymmenen metriä ja luin seuraavan opastaulun. Numero 11, "Metsä kehittyy". Kyllä - olimme vahingossa lähteneet jo toiselle kierrokselle. Ehkä tennispallo olikin laitettu merkiksi, ettei kaikille kävisi samalla tavalla.

Siirryimme polulle, joka johtaisi kohti toista aloituspistettä. Seuraava ihmettelyn kohde oli infokyltin 3 "Vanhat raidat" lähellä oleva kivijalka. Täällä oli selvästi joskus ollut rakennuksia.

Lopuksi laskeudutaan melkoisen jyrkästi kohti toista lähtöpaikkaa.

Ykköskyltin aiheena on liito-orava.

Toiselta aloituspisteeltä palasimme Vapaaherranpolun parkkipaikalle. Matkaa tuli pienten harha-askelten kera noin 4,4 km. Käytimme aikaa tunnin ja kaksikymmentä minuuttia, ei evästaukoa. Tapasimme muutaman muunkin kävelijän Sundsbergin metsissä, kaikki tuskin olivat luontopolkua kiertämässä vaan vapaamuotoisemmin metsäretkellä - metsässä tosiaan risteilee iso määrä polkuja.

Reitti on mielestäni kohtuuvaativa, mäet ovat nimittäin suhteellisen jyrkkiä ja juurakkoisiakin. Korkeuseroa lienee reilut kolmekymmentä metriä.

Sundsbergin luontopolku on oiva paikka monimuotoiseen metsään tutustumiseen ja se on kävelynäkin ihan mukava. Seuraa tarkasti opasteita - tennispallo ei välttämättä ole samalla paikalla merkkinä joka kerta!

Sijainti: N=6671535.494, E=364816.506
GEO:lat=60.156068, GEO:lon=24.570729

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Hannusmetsän luontopolku
Wohlsin kartanon luontopolku
Meikonkierros

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Nukarinkosken ulkoilupolku Nurmijärvellä