Paavolan luontopolku ja Paavolan tammi Lohjalla

Päivämäärä: 5.5.2019
Luontopolkumiehen reittinumero: 51
Reitin pituus: 1,5 km 
Kohokohdat: Paavolan tammi, Suomen kaunein puu
Opasteet ja kyltit: OK. Melko selkeästi merkitty reitti, erityisesti puun luo ja takaisin.
Parkkipaikka: Pietiläntie 23, Lohja. Entisen kyläkoulun parkkipaikka, n. 10 autolle. (Karttalinkki)
Jalkineet/varusteet: Helppo reitti, melko kuiva pohja. Lenkkareillakin pärjää.

Sanovat sitä yleisesti Suomen kauneimmaksi puuksi. Kävin katsomassa sitä syksyllä 2016 ja nyt päätin käväistä uudestaan ja katsella samalla Paavolan luontopolun läpi. Lähdimme muutaman hengen retkiporukalla Lohjansaareen. Paikka löytyy helposti, saareen saavuttaessa on kyltitys parkkipaikalle - ja parkkipaikalta on noin 700 metrin kävely tammelle. Luontopolku alkaa entiseltä kyläkoululta. Koulu on nykyisin yksityiskäytössä ja luontopolku kulkee tontin rajoja hipoen, kannattaa pysyä polulla ja antaa asukkaille oma rauhansa. Luontopolku jatkuu tontin rajalta metsään.


Metsä muuttuu heti hyvin lehtomaiseksi. Pähkinäpensaita, lehmuksia, vanhoja koivuja. Reitillä on myös jonkin verran pitkospuita - jalat eivät pääse kastumaan kosteallakaan kelillä.

Kevään kukkaloisto oli juuri alkamaisillaan. Reitin alkupäässä bongasin mm. kukkivat pelto-orvokit ja valkovuokot.

Lehtomaitikkaa ei vielä näkynyt. Reitin varrella on 15 kylttiä, jotka kertovat mm. jalopuista. kielosta, tuomesta ja vaikkapa kämmekkäkasveihin kuuluvasta lehtoneidonvaipasta, 

700 metrin kävelyn jälkeen Paavolan tammi alkaa näkyä harvennetun männikön läpi. 

Ja siinä se on. Tammivanhus, jonka iäksi arvioidaan jopa 400 vuotta ja jonka ympärysmitta on noin 470 cm. Se on lehdettömänäkin komea ilmestys. Edellisen käyntini jälkeen tänne on ilmestynyt myös pöytä ja penkit eväshetkeä varten. Tällä kertaa en ottanut eväitä mukaan näin lyhyelle kävelylle.

Ja vertailun vuoksi: Alla oleva kuva on otettu elokuun lopussa 2016. Tältä tammi siis näyttää kesäloistossaan.

Kymmenen minuutin ihailun jälkeen palasin luontopolulle. Se kulkee hetken matkaa samaa reittiä takaisin, mutta tekee sen jälkeen pienen lisälenkin. Lisälenkin varrella käydään mm. puistomaisen hedelmäpuulajipuiston, Fruticetumin, laidalla.

Ja lopuksi tullaan vielä toiselle tammivanhukselle, joka on koulun oppilaiden pyynnöstä rauhoitettu 1990.


Tässä kohdassa ryhmämme huomasi myös mustikan jo kukkivan. Kevät alkaa olla heleimmillään!


Pieni kävely vielä takaisin parkkipaikalle koulun ohi. Matkaa kertyi pienien tammen kiertelyiden kera tosiaan noin 1,5 km ja aikaa meillä meni vain reilu puoli tuntia. Evästauonkin kanssa reissun saa helposti hoidettua tunnissa. Muutamia muitakin kävelijöitä oli sunnuntai-iltapäivänä tutustumassa tammeen.

Paavolan tammi on todellakin hieno käyntikohde - ja kävelyreitti on helppo ja melko lyhyt. Käyntiin voi yhdistää myös muita Lohjansaaren retkikohteita, Fruticetumin, Alitalon viinitilan tai antiikki- ja viherhuone Elegansin.

Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Karkalin luonnonpuisto
Karnaistenkorven luontopolku

Kommentit

  1. Tuo on kyllä upea puu, jota mielellään käy ihastelemassa. Tuommoista suoja-aitaa ei ollutkaan viimeksi kun kävin. Ihan tarpeen varmasti, kun kävijämäärät nousseet. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meikonkierros Kirkkonummella

Lapakiston retkeilyreitit Lahden Nastolassa

Söderkullan ulkoilureitit Sipoossa