Vanhankylänniemen luontopolku Järvenpäässä


Päivämäärä: 14.7.2018
Luontopolkumiehen reittinumero: 29
Reitin pituus: 4 km
Kohokohdat: Tuusulanjärven rantamaisemat
Opasteet ja kyltit: Vähissä. Kartta mukaan!
Parkkipaikka: Vanhankylänniemen kartanolla
Varusteet/jalkineet: Kaikki käy. Ihan cityvarusteet OK, itse tunsin retkeilyhousuissani oloni metsäläiseksi.


Tässäpä erilainen luontopolku! City-henkinen, mutta silti monenlaista luontoa esittelevä. Heinäkuisena helleaamuna saavuin Vanhankylänniemen kartanolle. Olin tulostanut reittikartan netistä Järvenpään sivuilta - onneksi, sillä tällä luontopolulla ei ole oikeastaan reittiopasteita. Reittikartta löytyy toki kartanon edestä - se kannattaakin kuvata, jos ei tulostetta ole mukana.

Mukana olevan tulostetun kartan avulla reitti oli helppo kävellä. Aluksi kartanolta lähdetään asfalttitietä itään - entisen kartanopuiston kautta kävellään kevyen liikenteen väylälle. Tässä kohdassa reittikartassa luontokohteena esitellään Tuusulanjärveä sekä sen rannan kasveja. Olisipa ollut mukava, jos polku olisi käväissyt myös lähempänä rantaa.

Karttaan oli merkitty myös levähdyspaikan kuva. Sekin oli kaupunkilaishenkisin, mitä olen koskaan luontopolulla nähnyt.

Tämän jälkeen reitti kuitenkin palaa lähelle Vanhakylänniemen kartanoa ja nousee kalliokedolle. 

Kallion lakea kävellään pohjoiseen muutama sata metriä. Matkalla ohitetaan kartanon työläisten vanhoja taloja ja veteraanien muistomerkki "Veljeä ei jätetä". Reitti palaa taas asfalttitietä pitkin kohti kartanoa ja kurvaa leirintäalueen laitaa kulkevalle tielle. Tässä kohdassa bongasin yhden käsinkirjoitetun luontopolku-kyltin, luultavasti usea oli ihmetellyt kävelyä leirintäalueen reunaa pitkin. Karttaan oli merkitty myös "suojeltava mänty". Löysin männyn, mutta en mitään selitystä sen suojelulle. Ilmeisesti mänty oli kuitenkin useamman sadan vuoden ikäinen. Sitten hevoshaan laitaa pitkin rantaan ja kevyen liikenteen väylää eteenpäin kohti niemen kärkeä.


Rantamaisemaa riitti loppumatkalla. Jokaisen esitellyn luontokohteen kohdalla oli qr-koodillinen tolppa, ne toki helpottivat reitillä pysymistä. Aina kun näin tolpan, tiesin olevani reitillä. Tässä ollaan luontopolun kohteessa 11 - Vähäjärvellä, joka on rehevä Tuusulanjärven lahti.

Komein paikka tällä reitillä oli kuitenkin Vanhankylänniemen kärki. Polku kulkee aivan rantaa pitkin, vastaan tulee hyvätasoinen uimaranta. Heinäkuisena lauantaiaamuna olisin olettanut paikalla olevan jo muutaman uimarinkin!


Ja lopuksi niemen kärkeen. Olipa kaunis aamu. Tyyni, lämmin, kirkas. Järvellä näkyi veneitä ja kivillä päivystäviä lokkeja. Niemessä on melko paljon penkkejä. Ulkoilijoita ja upeasta säästä nauttivia ihmisiä riitti joka penkille (kuten reitin esittelykuvassa näkyi).


Viimeiset puoli kilometriä palaillaan kohti kartanoa. Matkalla on vielä pieni tervaleppämetsikkö. Matkaa kertyi 4 km, aikaa meni noin tunti. Luontopolulla ei ollut muita kävelijöitä, mutta ainakin yksi pariskunta seisoi kartta kädessä infotaulun luona, kun kävelyäni lopettelin. Suomen luontopoluilla saa usein kävellä kilometrejä näkemättä muita, täällä kyllä riitti ulkoilijoita ja lenkkeilijöitä melkeinpä kiusaksi asti... Vaikka kyseessä onkin city-luontopolku, näin monenlaista floraa ja faunaa. Lopuksi kuvakollaasi niistä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meikonkierros Kirkkonummella

Lapakiston retkeilyreitit Lahden Nastolassa

Söderkullan ulkoilureitit Sipoossa