Siuntion Kylpylän luontoliikuntapuiston reitit

Päivämäärä: 2.10.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 372
Reitin pituus: 2,5 km (Yhdistelmä kolmea polkua)
Kohokohdat: Katselulavat, pähkinäpensaslehdot, Tjusträskin maisemat
Parkkipaikka: Luontoliikuntapuiston parkkipaikka, Lepopirtintie 57 (noin). Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Kohtuuhyvät
Varusteet/jalkineet: Leveät polut, osa sorastettua ja osa esteettömiä puusiltareittejä. Ei erikoisvaatimuksia.
Keskivaativa reitti
Kaksi tulipaikkaa

Kiitos taas kerran Raija Hentmanille, löysin nimittäin hänen uudesta kirjastaan (Uusi Etelä-Suomen retkeilyopas 1) pari reittiä, jotka halusin käydä katsastamassa. Kävelin aamulla ensin Volsin metsäpolun Kirkkonummella, mutta todettakoon, että siellä reittimerkinnät olivat (ainakin toistaiseksi) niin vähäisiä, että päätin jättää reitin bloggaamatta. Olen ajatellut keskittyväni nimettyihin ja merkittyihin reitteihin.

Jatkoin matkaa Siuntioon ja Lepopirtintielle lähelle Siuntion Kylpylää. Löysin tilavan parkkialueen, josta ymmärsin luontoliikuntareittien alkavan. En käynyt kylpylän pääsisäänkäynnin luona - luin vasta tätä kirjoittaessani, että se on ilmeisesti juuri tällä hetkellä suljettu ja myynnissä. Toivottavasti joku pitäisi kuitenkin huolta luontoreiteistä!

Parkkipaikalla on rakennus, jonka katoksessa on hieman tietoa seudusta - näköalapaikat, läheisen Tjusträskin järven esittely, hieman luontoon liittyvää asiaa. Myös reittikartta löytyy. Siitä en saanut kuvaa, sillä kartta on lasin takana ja heijastukset estivät hyvän kuvan saannin. Palataanpa karttaan myöhemmin! Rakennuksen takaa löytyy kyltti, joka ohjaa kohti polkuja.

Liikennemerkki käskee varomaan rullaluistelijoita. Ilmeisesti tässä tasaisilla pelloilla kulkee noin puolentoista kilometrin lenkki, jonka voi rullaluistella. Matka alkaa siis tällä kapeahkolla asfalttiväylällä. Parkkipaikan "luontoliikuntakeskus" vasemmalla, parkkipaikka siis sen takana.

Noin 250 metriä kävelyä asfaltilla. Risteyksessä on Pähkinäpolun viitta vasemmalle. Kurvasin sinne.

Reitti lähtee nousemaan reippaasti kohti Högbackenia pähkinäpensaiden lomassa. Tienviitassa oli esteettömän reitin merkki, mutta käytännössä nousu on kohtalaisen jyrkkä eikä polkukaan ole ihan tasainen. Tässä olisi melko vaikeaa kulkea vaikkapa pyörätuolilla. Minun reitilleni sattunut ensimmäinen taulu liittyi selvästi johonkin terveysaiheiseen reittiin - siinä oli kysymys painavien luiden ja ylipainon suhteesta. Parhaiten jäi mieleeni taulu, jossa kysyttiin, kuinka pitkä aika on käveltävä kuluttaakseen 200 gramman suklaalevyn kalorit. Olisikohan vastaus se pisin vastausvaihtoehdoista eli 4 h 15 min?

Seuraavan mutkan takana olikin reitin ensimmäinen penkki ja penkin kohdalla kartta. Polut on merkitty numeroilla karttaan. Kävelin siis Pähkinäpolkua, jonka pituudeksi ilmoitetaan 930 m. Päätin kierrellä reittejä myötäpäivään, saapuisin myöhemmin Lähdepolulle (320 m) ja Aurinkopolulle (550 m).

En ollut yksin. Karttaa tutkiessani vilahti muutamakin ulkolija ohitseni.

Reitillä on tietysti myös luontopolku-tyyppisiä tauluja. Toivoin näkeväni tämän veijarin, pähkinähakin. Ei tällä kertaa. Muita taulujen aiheita olivat mm. orjanruusu, haavikko sekä tikat.

Lähestytään Högbackenin huippua. Täällä on todella panostettu helppoon liikkumiseen - näitä leveitä puusiltoja on monessa paikassa. Ja penkkejä!

Ja lisää rakenteita, Mäen laella voi piipahtaa lavalle, josta saa ihailla maisemaa kohti länttä. Taustalla näkyy pieni kumpu, jossa sijaitsee Lepopirtti, kotiapulaisten lomakotina toiminut huvila. Miina Sillanpään johtama Taloustyöntekijäin yhdistys osti huvilan vuonna 1921. Sekin lienee myynnissä kylpylän tavoin.

Luontopolkumies syksyisten maisemien ääressä. Lavalla on muuten myös evästelypöytä. Päätin kuitenkin jatkaa vielä hieman kävelyäni ennen taukoa.

Lavan jälkeen polku kulkee hetken loivaan alamäkeen, mutta nousee toiselle Högbackenin korkealle huipulle. Täällä voi katsella maisemaa kylpylän suuntaan. Paikalla on joitakin penkkejä, ne ovat melko vanhoja, mutta ihan kunnossa vielä. Pidin tauon tässä huipun lähellä.

Kuvassa näkyy myös sähkölinja, jonka alla oli luontotaulu. Mielenkiintoinen aihe - taulussa kerrotaan voimajohtoalueiden kattavan Suomessa 162 000 hehtaaria ja niiden olevan yllättävänkin merkittäviä luonnon monimuotoisuuden kannalta. Tätä ei tule usein ajateltua!

Polku laskeutuu parikymmentä metriä alemmas. Taas yksi istuskelupaikka. Saavutaan Lähdepolulle, joka ainakin tässä on leveää puupäällysteistä reittiä.

Kävelin Lähdepolkua vain vähän yli sata metriä. Saavuin risteykseen, jossa Aurinkopolku erkanee vasemmalle. Sinne seuraavaksi!

Aurinkopolku kulkee avoimemmassa maastossa, siitä lienee saanut nimensäkin. Metsästä putkahdetaan aukiolle, jossa on (seuraava) hieno taukopaikka. Keittokatos, erillinen evästelykatos ja vielä lisää pöytiä ja penkkejä. Tänne mahtuisi huomattava määrä porukkaa pitämään eväshetkeä. Tänään paikalla ei ollut ketään.

Aurinkopolku kurvaa portaisiin ja kalliolle.

Katselulava. Maisema avautuu pohjoiseen ja koilliseen. Peltojen lisäksi maisemassa näkyy idän suunnalla komea keltainen kartano, ilmeisesti Gåsarv. Se jää hieman kuvan ulkopuolelle, mutta näkyy blogin pääkuvassa. Pääkuva on otettu toisen katselulavan lähellä - se oli vain muutaman kymmenen metrin päässä tästä ensimmäisestä lavasta. Toisen lavan maisema avautuu enemmän itään ja kaakkoon. Myös Tjusträskin järvi näkyy pääkuvassa.

Lavoilta voi laskeutua takaisin melko lähelle isoa taukopaikkaa ja siitä polkua alas kohti Tjusträskiä. Mäen alla on vielä erikoinen katsomorakennelma. Mietin, onko tässä mahdollisesti esitetty jotakin näytelmää tai konsertteja - vai voisiko tämä olla vaikkapa vain lintubongareille tehty lava. Tjusträskiltä - noin parinsadan metrin päästä - kuului nimittäin valtava hanhien kaakatus juuri kun tässä astelin.

Mietin, käväisisinkö vielä Tjusträskin rannalla (tässä sijainnee myös uimaranta), mutta päätin kuitenkin lähteä kävelemään rullaluistelurataa pitkin takaisin kohti parkkipaikkaa. Polun ja rullaluisteluradan risteyksessä on muuten vielä kaksi (!) laavua tulipaikkoineen.

Tjusträsk on suhteellisen lähellä. Sen pohjoisrannalla on myös erikoisen mallinen lintutorni, joka näkyy alla olevan kuvan oikeassa reunassa, jos kuvaa suurentaa. Lintutornille voi kävellä ainakin rullaluisteluradan varrelta erkanevaa polkua. Jätin lintutorniin tutustumisen seuraavaan kertaan.

Palasin parkkipaikalle, olin kävellyt noin kaksi ja puoli kilometriä ja käyttänyt aikaa melko tasan tunnin (no, kahdeksan sekuntia päälle!). Pidin pienen kahvitauon Högbackenin laella. Reitillä tapasin kymmenkunta muutakin kävelijää.

Luontoliikuntapuiston reitit ovat kieltämättä lähes esteettömiä, mutta korkeusero (matalimman ja korkeimman paikan eroa on 40 metriä) tekee reitistä kuitenkin ihan keskihaastavan. Plussaa hienoista lavoista ja taukopaikoista, niitä täällä tosiaan riittää.

Sijainti: N=6673419.698, E=345165.108 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.168228, GEO:lon=24209609

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Kotokierros, Meiko
Meikonkierros
Pähkinäniemen luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Storträskin reitti Sipoonkorven kansallispuistossa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Laukkosken luontopolku Pornaisissa