Muurahaispolku Paimiossa
Päivämäärä: 24.9.2023
Luontopolkumiehen reittinumero: 457
Reitin pituus: 1 km
Kohokohdat: Kiva koko perheelle sopiva lyhyehkö kävelyreitti ja hienot luontotaulut
Parkkipaikka: Paimion kotiseutumuseo, Sähköyhtiöntie 198. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Erinomaiset
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia
Helppo reitti
Ei tulipaikkaa
Joskus voi käydä niinkin, että kahden suunnitellun luontopolkukävelyn väliin osuu yksi, joka ei ollut niin suunniteltu. Ajelin nimittäin Marttilasta (jossa kävelin Marttilan korven eräreitistöllä) kohti Paimiota ja Parantolan polkua, kun silmiini osui kyltti Muurahaispolusta. Salamannopea päätös ja pysähdys - minulla olisi varmasti aikaa tutustua tähänkin polkuun.
Auton sain parkkiin kotiseutumuseon pihaan. Huomasin heti, että vieressä oli kylttejä ja opasteita. Muurahaispolun kartta on selkeä - reitti on melkeinpä ympyränmuotoinen ja sen varrella olisi seitsemän infotaulua, joista ensimmäinen oli heti tässä lähtöpaikalla. Numerointi oli vastapäivään. Reitti esitellään kivasti runomuodossa.
Alkumatkalla kuljetaan kotiseutumuseon rakennusten läheisyydessä, suunta on pohjoiseen.
Toinen taulu kertoo jokamiehen oikeuksista - uutta nimeä "jokaisenoikeudet" ei ole vielä tauluun keretty vaihtaa. Eikä ihme, asiahan on aika tuore.
Ohitetaan myös kesäteatterin rakennus. Muurahaispolku on merkitty valko-sini-vihreillä vinoneliöillä. Eksymisen vaaraa ei tosin ole, reitti kiertää selkeän ympyrän eikä risteyksiä ole. Reitti on myös valaistu.
Kolmannen taulun aiheena on linnunpönttö. Tässä opitaan myös se, että Paimion nimikkolintu on ruskosuohaukka. Alakulmassa on myös tehtävä, jossa pyydetään käymään istumaan tai makoilemaan mättäälle ja kuuntelemaan täällä kuuluvia ääniä. Mitkä ovat ihmisten aikaan saamia ja mitkä aitoja luonnon ääniä?
Reitin varrella oli myös tämä taukopaikka. Täällä voi pitää evästauon ja ainakin lapset voivat käväistä liukumäessä tai keinussa. Tai lapsenmieliset - taisi nimittäin minunkin tehdä mieli istahtaa hetkeksi keinumaan. Jatkoin kuitenkin matkaa, en tarvinnut evästaukoakaan.
Reitti lähtee kaartumaan takaisin kohti etelää ja samalla laskeudutaan mäkeä alas. Kummastelin hieman "Syksyn maut"- taulua. Mahdetaanko tähän vaihtaa tauluja vuodenajan mukaan? Tuskinpa sentään.
Reitin alimmassa kohdassa oli tämä Keken kotikolo. Tätä kirjoittassani hoksasin, että Keke oli jänishahmo, joka seikkailee kaikissa tauluissa.
Nyt noustaan mäkeä ylös. Reitin laidalla oli myös jonkinlainen liikuntarasti. Tällaisia en mielestäni nähnyt useampaa tämän ympyrän varrella.
Kierros alkaa olla päättymässä, kotiseutumuseon rakennukset jo näkyvissä.
Myös Museomäestä on opastaulu ja siinäkin on numeroitu reitti, joka kiertää kotiseutumuseon rakennukset. Muurahaispolun opastaulu näkyy kuvassa taustalla. Oikealla näkyy tienviitta, jonka tiellä ajaessani bongasin. Ja tämäkin tiedoksi kävelijälle: tien toisella puolella on suosittu uimapaikka, Ankkalampi. Vielä yksi huomio vasemman reunan opastaulusta - siihen on kirjattu paimion murretta ja lause kuuluu: "Toho lyhkäsemppä sarkka voisis pistä vaik vikkerä." Nyt ei savolainen kyllä tätä ymmärrä. (Hakukone avusti: sana vikkeri viitannee siis rehuna kasvatettavaan virnakasviin.)
Käväisin vielä kuvaamassa kotiseutumuseon näyttävimmän rakennuksen, se taitaa olla tämä Rekottilan tuulimylly, joka on aikoinaan sijainnut Turku-Viipuri -tien varressa.
Palasin autolle. Noin kilometrin reittiin meni aikaa vain vartti - en tosiaan pitänyt taukoja. Muurahaispolku oli helppo. Sitä ei voi pitää esteettömänä, sillä korkeuseroa on parisenkymmentä metriä, mutta reitin voisi helposti kiertää esim. lastenvaunujen kanssa. Museomäki vaikutti mukavalta kokonaisuudelta kesäteattereineen ja uimarantoineen!
Sijainti: N=6712490.318, E=263093.723 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.478728, GEO:lon=22.688270
Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies
Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Parantolan polku
Paimion luontopolku
Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle
Kommentit
Lähetä kommentti