Kalajärven geologinen luontopolku Seinäjoella

Päivämäärä: 22.7.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 337
Reitin pituus: n. 4 km
Kohokohdat: Mukava polku metsä- ja suomaisemissa, interaktiiviset opastetaulut
Parkkipaikka: Kalajärven leirintäalueen sisäänkäynnin laidalla, runsaasti tilaa. Osoite noin Kalajärventie 6. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia (ainakin kesällä reitti oli kuiva, ei myöskään heinikkoa)
Keskivaativa/helppo reitti
Yksi tulipaikka

Seinäjoki-viikonloppu. Aloitin sen perjantai-iltana pysähtymällä matkan varrella Peräseinäjoelle, josta olin löytänyt sopivan mittaisen luontopolun noin tunnin kävelyyn.

Ajelin autolla Kalajärven leirintäalueen liepeille, parkkipaikkoja oli runsaasti. Laitoin auton parkkiin ja aloin etsiä lähtöpistettä. Muistelin, että Visitlakeus-sivustolla kerrottiin polun alkavan jotakuinkin leirintäalueen parkkipaikan kohdalta. Näin olikin. Luontopolun numerointi oli vastapäivään ja katsoin, että polku lähtisi heti Alavudentien (tie 672) toiselle puolelle metsään. Reitin pituudeksi mainitaan 3800 metriä. Mietin matkan varrella, sisältäisikö se kartassakin näkyvän koillisreunan lisälenkin havaintometsään. Todennäköisesti ei (sanoi matkamittaukseni jälkeenpäin).

Ensimmäinen luontopolun opastetaulu on heti sadan metrin kohdalla ennen tien ylitystä. Opastetaulut ovat suuria ja monipuolisia kuvine ja teksteineen. Taulut ovat hieman kuluneita, mutta ihan hyväkuntoisia.

Tien ylityksen jälkeen on vielä toinen parkkipaikka/kääntöpaikka, jossa on vielä geologisen luontopolun kartta sekä iso liuta nuolia eri kohteisiin Peräseinäjoki-Ylistaro -luontoreitistön varrella. Esteetön osuus geologisen luontopolun laavulle on noin 1,1 km. Reittimerkinnät ovat sinisiä.

Todellakin, seuraava kilometri kuljetaan hyvää leveää hiekkatietä. Korkeuserojakaan ei ole juuri lainkaan. Siniset reittimerkinnät ovat erillisissä tolpissa (kuten tässä polun oikealla puolella).

Hiekkatien varrella on muutama opastetaulu - toinen taulu kertoo mannerjäätikön jäljistä. Teksti on vähän hupaisasti taulun toisella puolella eikä näy tulosuunnasta.

Noin kahdeksansadan metrin kohdalla tullaan risteykseen, jossa voi kurvata havaintometsän polulle. Totesin, että reitin varrella olisi melko tavallisia metsänkasvatukseen liittyviä aiheita (mm. taimikko, nuori metsä, vesiensuojelu) ja päätin jättää tämän kierroksen väliin. Jatkoin matkaa suoraan kohti laavua.

Parinsadan metrin jälkeen tuli vastaan uusi risteys. Laavulle sata metriä, metsäkämpälle kaksisataa metriä. Vaikka metsäkämpällä käynti teki siis noin 400 metrin lisälenkin edestakaisin, halusin kuitenkin vilkaista sen. Kurvasin siis oikealle. Esteettömän osuuden varrella oli muuten melko mukava määrä istuskelupaikkoja, tässäkin risteyksessä oli penkki.

Matkalla metsäkämpälle lukaisin taulun pyhistä puista: haltiapuista, karsikkopuista ja muistopuista. Viereiseen vanhaan koivuun oli ripustettu hirven pääkallo.

Metsäkämppä on retkeilijöiden vapaassa käytössä, täällä voisi hyvin yöpyä. Tuvassa on avotakka, pirttipöytä ja kaksikerroksiset makuulaverit.

Palasin ympyräreitille ja kurvasin laavulle. Satuin siihen yhtäaikaa kahden ulkoilijan (kolmen, jos lasketaan heidän seurassaan ollut koira mukaan) kanssa. Nappasin kuvan ja jatkoin heti matkaa, polku jatkui puuvajan ja vessan vasemmalta puolelta.

Nyt reitti ei siis enää ollut esteetön. Hirvestä kertovan kyltin kohdalla hoksasin myös uuden hauskan yllätyksen - osassa opastetauluista oli kysymys, jonka vastaus löytyy vihreän kannen takaa. Tässä kysyttiin, voivatko hirvet nähdä värejä. 50% mahdollisuus oikein vastaamiseen. Minä osuin oikeaan.

Kahdeksannen opastetaulun aiheena oli hookaksoo. Paljonko kotitalouksissa käytetään vettä päivittäin? Taas oikein. Minulla oli nyt oikeiden vastauksien putki päällä. Se kuitenkin katkesi, kun yhdessä taulussa kysyttiin muurahaisten määrää suuressa keossa. Siinä tuli jo aika reipas desimaalivirhe. Jätän vastauksien etsimisen lukijan tehtäväksi - voit katsoa ne netistä tai käydä paikan päällä availemassa vihreitä "luukkuja".

Hieman yli kaksi kilometriä takana, saavutaan risteykseen. Lyhyt selitys: olin saapunut tähän paikkaan oikealta (laavun suunnasta) ja geologisen polun jatko on selkäni takana. Muu luontoreitistö olisi jatkunut vasemmalle.

Mukava suo-osuus. Täällä kävellään muutama sata metriä pitkospuita pitkin. Opastetaulun aiheena on turve - ja siinä kysytään, kuinka paljon suon turvekerros kasvaa vuodessa keskimäärin. Taas desimaalivirhe.

Lopulta palataan Alavudentien eteläpuolelle. Viimeiset sadat metrit kuljetaan valaistua kuntorataa pitkin. Reitin varrella on myös frisbeegolfkenttä, joten lähistöllä lentäviä kiekkoja kannattaa hieman tarkkailla.

Palasin leirintäalueen portille. Kelloni mukaan matkaa kertyi noin 4,2 km (joten ilmoitettu 3,8 km voisi hyvinkin olla oikein ilman havaintometsä/metsäkämppä -lenkkiä). Aikaa käytin noin tunnin. Tapasin reitillä muutaman ulkoilijan koirineen.

Reitti oli mielestäni helpohko. Ei ylitettäviä puita tai kivikoita, vain jonkin verran juuria reitin takimmaisella osuudella. Korkeuseroa ei varmasti ole kymmentä metriäkään! Mukava kävelyreitti helpoissa maastoissa - ja bonusta hauskoista luontotehtävistä.

Sijainti: N=6944206.610, E=300003.022 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=62.5754788, GEO:lon=23.0999796

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Jyllinkosken luontopolku
Paukanevan reitti

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laukkosken luontopolku Pornaisissa

Linlon saaren kierros Kirkkonummella

Nukarinkosken ulkoilupolku Nurmijärvellä